ضرورت انقلاب در قوانین ناظر بر حقوق زنان در گفتگو با نمایندگان مجلس
داتیکان: خبرگزاری خانهملت گزارشی را از وضعیت حقوقی و اجتماعی زنان در ایران منتشر کرده و به گفتگو با چند نماینده مجلس در این مورد پرداخته است. لزوم اصلاح قوانین ناظر بر مسائل زنان از مهمترین نکته مطرح شده توسط این نمایندگان است.
زنان که حدود نیمی از جمعیت کشور را شامل میشوند اما در دورهها و سنوات مختلف مورد بیمهریهای بسیاری قرار گرفتند به نوعی که برخی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی معتقدند زنان مظلومترین قشر در محاکم قضایی وحقوقی هستند که برای رفع این مظلومیت باید دست به اصلاح قوانین زد که در این زمینه بهتر است فقها پیشگام باشند، البته به گفته نمایندگان مجلس کمتوجهی به حقوق این قشر در سایر بخشها نیز وجود دارد که در کل لزوم انقلابی در قوانین حوزه زنان و خانواده را مطرح میکنند.
زنان گروهی از جمعیت کشور را شامل میشوند که از آنها به عنوان اساس و بنیاد خانواده نام برده میشود، گروهی که گفته می شود از بسیاری حقوق خود دور ماندهاند در چنین شرایطی اما یکی از اعضای فراکسیون زنان اگرچه تاکید میکند فضای محاکم قضایی ما مردانه است و باید دادگاه ویژه برای رسیدگی به شکایات زنان تشکیل شود اما بر این باور است که قوانین مختلفی درحوزه ازدواج، طلاق، مهریه و غیره وجود دارد که زنان از آن بی خبرند.
دیگر زنان مجلس نیز از اصلاح قوانین حمایت از زنان به عنوان اولویت کاری فراکسیون زنان مجلس خبر میدهند و بر این باورند که مراجع از اهرمهای قدرت هستند بنابراین توزیع نظرشان در میان عموم افراد جامعه میتواند موثر باشد.
کاظمی: لزوم انقلاب در قوانین حوزه زنان و خانواده/ فقها پیشگام رفع مظلومیت زنان شوند
محمد کاظمی در گفت وگو با خبرنگار خانهملت، در خصوص وضعیت زنان در جامعه و راهکارهای بهبود وضعیت زنان، گفت: مباحث و مسائل حوزه زنان در جامعه گسترده است، مسائلی که از ازدواج تا طلاق را شامل میشود، در فقه ما حق طلاق در اختیار مرد است هرچند در گذشته در مجلس موارد و مقیداتی برای مرد قائل شدیم که بر مبنای آن زن نیز از حق طلاق در مواردی چون سوءمعاشرت، اعتیاد و ... برخوردار است اما در اصل حق طلاق در اختیار مرد است.
نماینده مردم ملایر در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قوانین ما به اندازه کافی از نسوان در مسائل خانواده حمایت نمیکند، تاکید کرد: بی پناهترین افراد در محاکم حقوقی و قضایی زنان هستند، زنانی که هیچ حامی ای ندارند که ضرورت دارد در قوانین به نفع یانوان انقلابی صورت گیرد.
وی با بیان اینکه انقلاب در حوزه اصلاح نوع حمایت قوانین از زنان نیازمند اظهارنظر فقها است، گفت: زیرا زنان مظلوم ترین قشر در محاکم قضایی خانواده هستند که برای رفع این مظلومیت فقها باید پیشگام باشند.
کاظمی با یادآوری اینکه در حوزه زنان و خانواده نظرات فقها موثر و تعیین کننده است، گفت: مسائل فقهی اختلافی است، در حقیقت در مورد مسائل مختلف چون ارث و دیه و غیره این مباحث مطرح است. به عنوان نمونه زنان از عرصه ارث نمیبرند اما از اعیان ارث میبرند یا در مورد دیه که بهتر است نظرات اقلیتهای فقهی نیز درنظر گرفته شود، در واقع باید به سمت و سوی نظری پیش رفت که با وضع امروز جامعه تطابق بیشتر داشته باشد.
وی در مورد مجازات زنان متخلف نیز گفت: با توجه به شرایط زندگی و روحی زنان و نقش آنها در خانواده میتوان امتیازی برای آنها قائل شد به این معنی که از مجازات تعویقی یا آزادی مشروط یا جزای نقدی به جای حبس استفاده کرد.
نایب رئیس کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: حرکت جامعنگری قضات از اهمیت بسزایی برخوردار است در حقیقت هر قاضی باید یک جامعه شناس باشد و هنگام صدور احکام باید جامعهنگرانه مجازات تعیین کنند، بنابراین برای تقویت و توسعه حمایت از زنان باید بین قوه قضاییه و قوه مقننه تعاملات بیشتر شود.
جلودارزاده: ضرورت تشکیل دادگاه ویژه رسیدگی به شکایات زنان
سهیلا جلودارزاده در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با تاکید بر ضعف های قانونی در حمایت از زنان، گفت: متاسفانه در دادگاهها وقتی طرف دعوی یک زن، مرد است فضا مردانه است و زنان به سختی میتوانند احقاق حق کنند از این رو پیشنهاد تشکیل دادگاه ویژه رسیدگی به شکایات زنان را پیش از این مطرح کردهایم.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به دنبال تشکیل دادگاه ویژه رسیدگی به شکایات زنان هستیم، تصریح کرد: نگاه ها به حمایت از حقوق زنان باید تغییر کند در این زمینه از رئیس قوه قضاییه درخواست داریم به این موضوع به عنوان مسئله ای فرهنگی بپردازد.
وی افزود: تعادل و عدالت بین زنان و مردان منجر به جلوگیری از چالشها و کاستی های موجود میشود، در واقع قضاوت عادلانه موجب جلوگیری از بروز خشونت و آزار و اذیت زنان از سوی برخی مردان میشود، عدالت منجر به برقراری آرامش، حمایت و تامین امنیت زنان خواهد شد.
جلودارزاده با یادآوری برخی از قوانین حوزه زنان و خانواده همچون طلاق، دیه و غیره، گفت: برخی قوانین اصلاح شده و اینگونه نیست که در همه قوانین به طور کامل حق برای مردان دیده شده باشد، به عنوان مثال در قانون طلاق اصلاحاتی صورت گرفته که منجر به پررنگ شدن حقوق زنان گشته اما متاسفانه زنان از این حقوق خود مطلع نیستند و موقع عقد و ازدواج نمیتوانند قرارداد منطقی و به نفع پایداری خانواده منعقد کنند.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در ادامه ازدواج دختران زیر 13 سال را یادآور شد و گفت: متاسفانه عامل فرهنگ ساز با قوانین و سایر امور همراه نیست، این نوع ازدواجها نیز به سبب عدم فرهنگسازی است، در مجالس گذشته ممنوعیت ازدواج دختران زیر 13 سال مطرح شد و بر اذن دادگاه و نظر پزشک به جهت تایید بلوغ عقلی و جسمی دختران تاکید شد اما موراد تخلفی بسیاری است که برخی از آنها حتی به ثبت هم رسیده است.
وی با تاکید بر اینکه این موارد نشان از مشکلات فرهنگی دارد، ادامه داد: این موضوعات باید اطلاع رسانی شود تا پدری دختر 11 یا 12 سال خود را شوهر ندهد، در حقیقت همراهی فرهنگی پس از تصویب قوانین لازم است تا قبح مسئله مشخص شود. متاسفانه چندی پیش دختری 13 ساله با روشن کردن آبگرمکن گازی در منزل همسرش دچار سوختگی شدید شد و به هیمن دلیل همسرش وی را طلاق داد این نمونه ای از نتایج ازدواج دختران زیر سن قانونی است.
عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: قوه مقننه نمیتواند وظایف دستگاههای دیگر را انجام دهد اما آماده همراهی با سایر دستگاهها برای ترویج حمایت از زنان دارد، خوشبختانه مراجع نیز طی اظهاراتی نظر مساعد خود برای افزایش سن ازدواج دختران را مطرح کردهاند و گفتهاند مسئولیت زندگی نیازمند توانایی عقلی است، بنابراین در فراکسیون زنان طرح اصلاح این قانون را دنبال خواهیم کرد.
مافی: اصلاح قوانین حمایت از زنان در اولویت مجلس/ فراکسیون زنان مصمم به اصلاح قانون ازدواج است
پروانه مافی در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانهملت در خصوص قوانین حمایت از زنان، گفت: یکی از تلاش های مهمی که معاونت امور زنان در دستگاه اجرایی و فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی از گذشته تاکنون دنبال میکردند، توجه و تاکید به حضور زنان در جایگاههای مختلف قانونی و ورود به مسائل حمایت از حقوق زنان در مسائل مختلف است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر و پردیس در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه قوانین در مورد حمایت از حقوق زنان وجود دارد اما ضعیف است، تصریح کرد: تاثیرات قوانین موجود و اقداماتی که تاکنون صورت گرفته وسیع و همه جانبهنگر نیست، بنابراین فراکسیون زنان مجلس در تلاش برای ساماندهی قوانینی است که جمعیت کثیری از زنان را شامل شود.
وی حمایت مراجع قضایی و اجرایی و سمنها را به نفع اصلاح قوانین حوزه زنان و توزیع آن در بخشهای مختلف قوانین حقوقی و قضایی و اجتماعی موثر دانست و گفت: فراکسیون زنان مجلس برنامه مشخصی را هدفگذاری کرده اما میزان دستیابی به این اهداف منوط به عوامل، شرایط مختلف و حمایتهای حوزه قضایی و اجرایی است.
مافی به موضوع ازدواج دختران زیر 13سال اشاره کرد و گفت: مهمترین اقدام اصلاح قانون است، قانون باید برای این افراد مجازات تعیین کند و افراد و خانوادههایی که دختران زیر 13 سال را مجبور به ازدواج میکنند یا دفاتر ثبتی که این نوع ازدواجها را به ثبت میرسانند باید مجازات شوند زیرا دختران زیر 13 سال کودک بوده و ازدواج کودک ممنوع است.
این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی معتقد است: مراجع یکی از بازوها و اهرم های قدرت هستند که نظرخواهی از آنها و توزیع نظرشان در میان عموم افراد جامعه میتواند موثر باشد، البته در این زمینه باید از تمام ابزارهای قدرت که میتواند این پدیده را مهار و کنترل کند نیز استفاده شود.
عضو فراکسیون زنان مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: فراکسیون زنان نسبت به اصلاح قانون ازدواج مصمم است و در صورت همراهی مثبت سایر مسئولان، افزایش ازدواج دختران در سنین پایین را کنترل خواهد کرد.