به نام پرستاران، به کام پزشکان
طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری، سال 86 در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید تصویب این طرح امیدهای تازهای را در قشر پرستاری زنده کرد، اما گذشت هفت سال از تصویب این طرح و اجرایی نشدن و مسکوت ماندن آن حاکی از مشکل بودن اجرای این قانون به دلایل مختلفی است. با اجرای این قانون قرار است تمام خدمات پرستاری تعریف و در پرونده بیماران ثبت و تعرفه آن از بیماران اخذ شود.
توزیع عادلانه درآمدها بین پرستاران و پزشکان، شفاف شدن شرح وظایف پرستاری و حذف خدمات تحمیل شده از سایر قسمت ها از جمله نتایج اجرای طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاری اعلام شده است.
اکنون در کشور ویزیت پزشکان عمومی به طور معمول کمتر از متخصصان است؛ با اجرای تعرفه گذاری خدمات پرستاری نیز قرار است تعرفه خدمات پرستاری کمتر از تعرفه متخصصان باشد. این امر از یکسو باعث کاهش هزینه از سوی بیماران میشود و از سوی دیگر بخشی از هزینه پرداختی توسط بیماران به پرستاران داده میشود.
اما کاهش سهم هزینه های درمانی مردم به 30 درصد باعث کاهش درآمد بیمارستانها میشود.
در سیستم پزشکی ما، بیشتر خدماتی که پرستاران انجام میدهند را پزشکان در دفترچه بیمار مهر میکنند این امر دو نتیجه را در پی دارد اول اینکه با مهر پزشک، هزینههای دریافتی از بیمار بیشتر میشود و دوم اینکه هزینه خدماتی را که پرستاران انجام میدهند به جیب پرستاران نمیرود. اما با اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری ، پرداخت به این خدمات با مهر پرستاران نیز میسر میشود که از سویی باعث افزایش درآمد پرستاران میشود و از سویی هزینه بیمهها کاهش یافته و بیماران نیز هزینه کمتری را به بیمارستان یا مراکز درمانی پرداخت میکنند
این امر به آن معنا است که اگر دست فردی در تصادفی زخمی شد و به بیمارستان مراجعه کرد و پرستار کار پانسمان را انجام داد، تعرفه کمتری بابت درمان خود می پردازد. در نتیجه سهم هزینه های پرداختی مردم از جیب برای درمان کاهش می یابد ؛ از سوی دیگر بیمه ها نیز پول کمتری برای اینگونه درمان ها به بیمارستان ها می پردازند و کارانه پرستاران افزایش می یابد.
رئیس سازمان نظام پرستاری دراین باره می گوید: برخی خدمات با مهر پزشکان پرداخت می شود اما می خواهیم با اجرای ˈمحمد میرزابیگیˈ می افزاید: به طور مثال گذاشتن سوند معده توسط پرستاران انجام می شود اما پزشکان با مهر کردن نسخه مربوط به این خدمات در بخش دولتی 9 هزار و یکصد تومان دریافت می کنند درحالیکه ما به شورای عالی بیمه پیشنهاد داده ایم این خدمت با مهر پرستاری ، سه هزار تومان تمام شود.
وی تصریح می کند: حدود یکصد خدمت پزشکی را پرستاران انجام می دهند اما مهر آنها را پزشکان می زنند.
رییس سازمان نظام پرستاری اظهار داشت: می خواهیم اگر پرستاری خدمتی بیش از خدمات تعیین شده خود انجام دهد، 70 درصد درآمد حاصل از آن خدمت اضافی به خود پرستاران تعلق گیرد.
به گفته میرزابیگی، اگر با محقق شدن این اقدامات، دریافتی پرستاران به دو برابر افزایش یابد، بازدهی خدمت او سه برابر خواهد شد.
وی گفت: به دلیل اجرای سیستم بیمه ای به ازای خدمت (سیستمی که در آن در مقابل هر خدمت یک برگه دفترچه بیمه استفاده می شود) ، حضور متخصصان در مراکز درمانی بیشتر از نیم ساعت نیست درحالیکه در نظام پرستاری، پرداخت ها براساس انجام بسته خدمت خواهد بود.
هرچند اجرای قانون تعرفه گذاری به نفع بیمه ها و مردم است اما به نظر می رسد با اجرای این قانون درآمد بیمارستان ها کاهش یابد.
شهریاری نماینده مجلس، در سخنان خود مطرح کرد:تصویب تعرفهگذاری خدمات پرستاری در شورای عالی، گامی برای اجراییشدن این قانون است.
نماینده مردم زاهدان در مجلس بر ضرورت ورود شورای عالی بیمه برای اجرایی شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری تاکید و تصریح کرد: اگر قانون مذکور در هیات دولت تصویب شود، می توان امید به تزریق اعتبار داشت.
حسینعلی شهریاری در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، درباره اظهارات وزیر بهداشت مبنی بر ناتوانی این وزارتخانه در اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، گفت: این قانون 9 سال است که تصویب شده اما به دلیل عدم تزریق اعتبار به وزارت بهداشت اجرایی نشده است.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: باید در شورای عالی بیمه قانون تعرفهگذاری خدمات پرستاری تصویب شده تا در نهایت در هیات دولت نیز مورد بررسی و تایید قرار گیرد.
این نماینده مردم در مجلس دهم تصریح کرد: در صورتی که قانون مذکور در هیات دولت تصویب شود، می توان امید به تزریق اعتبار داشت؛ موضوعی که متاسفانه در این 9 سال عملیاتی نشده است.
وی با بیان اینکه عدم اجرای این قانون موجب نارضایتی پرستاران شده است، افزود: پرستاران بارها نسبت به این تبعیض ها ناراضی بوده اند و عنوان می کنند که در طرح تحول سلامت حقوق آنها تضییع شده درحالی که وزارت بهداشت اعتباری برای اجرای این قانون ندارد.
نماینده مردم زاهدان در مجلس شورای اسلامی، گفت: ما بارها این موضوع را درمجلس نهم پیگیری کردیم اما بی نتیجه بوده است چراکه وزارت بهداشت اعتباری برای اجرای آن ندارد اما بدون شک در مجلس دهم قصد داریم تا به صورت ویژه این موضوع را پیگیری کرده تا قانون مذکور بعد از 9 سال اجرایی شود.