گلریزان مختص ایرانیان است و بس
به گزارش داتیکان: طی آخرین آماری که معاون مالی و اداری ستاد دیه کشور، در روز گذشته اعلام کرد ، دیه، مهریه، نفقه و چکهای برگشتی بیشترین آمار زندانیان مالی را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر شش درصد زندانیان کشور را زندانیان جرایم غیرعمد و غیرکلاهبرداری شامل میشوند. وی در ادامه آماری را از تعداد زندانیان رها شده از بند از طریق جشنهای گلریزان ارائه داد.
در بین ماههای قمری، ماه رمضان همواره به ماه برکت و مهربانی معروف بوده است. گذشت و مهربانی نمود خودش را در جشنهای گلریزانی که همه ساله در این ماه برگزار میشود، نمایان میکند. در این جشن که ریشه عمیقی در تاریخ و فرهنگ ما دارد، مبالغی برای کمک به زندانیان جرائم مالی جمعآوری میشود و هر ساله تعدادی زندانی از بند رها شده و به آغوش خانواده بازمیگردند.
آیین سنتی " گلریزان " در اصل براساس یک سنت دیرینه رسم پهلوانی در ایران آغاز شد و سرآغازی برای فتوت مردان نیک ضمیر بوده است.
در اصل پهلوانی، رادی و بخشندگی همان گلریزان است، که خاستگاه این بخشندگی طبیعت و بهار بوده، چرا که بهار و طبیعت هرچه دارد به امر خداوندگار به زمین میبخشد تا حیاتی دوباره یابد و فردوسی رادی و درستی را شکلشناسی پهلوانان اساطیری خود میداند که:
همه مردمی باید آیین تو همه رادی و راستی دین تو
این سنت ایرانیان در رادی و رادمنشی و پهلوانی همواره یک افتخار بوده و بسیاری از شرقشناسان از این امر به نیکی یاد میکنند به گونهای که پروفسور "مانوئل کوربن" محقق دیرینهشناس و مردمشناس برجسته غربی آن را نمادی از زیباترین حرکتهای بشری در طول تاریخ میداند که فقط مختص ایرانیان بوده است. وی، در کتاب خود به صراحت یاد میکند که در ایران مردانی قابل احترام برای برداشتن موانع از پیش پای دیگران هرچه در توان خود داشته را به دیگران بدون هیچ منتی میبخشیدند.
ذکر پهلوانان در آیین گلریزان گرفتن دست مستمندان و اقتدا به نخستین امام شیعیان حضرت علیبن ابی طالب(ع) بوده و صاحب زنگ نیز در این آیین، پهلوانان و جوانمردان را به گلریزان فرا میخوانده است.
هنگامی که جوانمردان و رادان وارد گود میشدند، مرشد و صاحب زنگ با نواختن صدای زنگ از آنان "رخصت" میطلبید و پهلوانان خطاب به پیر میداندار گود از او میخواستند تا برای کسی که ناتوان است، گلریزی کند و فریاد "اگر ناتوانی بگو یا علی (ع)، اگر خسته جانی بگو یا علی (ع)" بلند میشد.
در پس زمان، گلریزان از گود زورخانهها به خانهها و همچنین بین سایر نهادهای اجتماعی مدرن کشیده شد به گونهای که زنان نیز در این سنت حسنه حضور یافته اکنون با گذر زمان آیین سنتی گلریزان و رادی در ایران جلوهای با شکوهتر به خویش گرفته و مردان و زنان توانمند و جوانمرد برای آزادی زندانیان غیر عمد در بند، گلریزی میکنند.
گلریزان به واقع ریختن و ایجاد گل زندگی و امید در چله سرما رنج و سختی و گرفتاری است که با ریختن گلی از شاخسار زندگی خود باغ بقا و بهار وصل را به خانوادههای در رنج هدیه میکنند. این مفهوم که تجلی اجرایی دستور دینی "انفاق" است ساز و کار حمایتی متناسب با فضای اجتماعی و فرهنگی زندگی گذشته ایرانیان و نهادهای اجتماعی موجود آن دوره بوده است.
از آثار مهم برپایی جشن گلریزان همزیستگرایی و همدلی در جامعه است که چنانچه فردی از افراد جامعه بنا به دلایل غیر عمد و سهوی دچار گرفتاری شد، جامعه برای نجات او همراه و همدل باشد.
از منظر روانشناسی اجتماعی یکی از مهمترین نیازهای اجتماع داشتن احساس خوب نسبت به یکدیگر است. این حس پذیرفتن و پذیرفته شدن از نیازهای اساسی زندگی اجتماعی است. گلریزان به عنوان نماد، این حس را تقویت میکند زیرا باعث حس رضامندی بین افراد و گسترش اعتماد میشود و هم فردی که دستگیری میکند احساس خوبی از کمک کردن به او دست میدهد و هم فردی که به او کمک میشود زیرا احساس میکند جامعه او را فراموش نکرده و در موقع سختی به کمک او شتافته است و این احساسها باعث ایجاد همبستگی اجتماعی میشود.گلریزان سنت حسنهای است که سمبل و نماد نوعدوستی انسانها است و تقویت آن میتواند در ابعاد مختلف زندگی اجتماعی اثر گذارد. تاثیر اقتصادی گلریزان یکی از مهمترین دستاوردهای این حرکت انسانی است که کمکهای مردم در فعالیتی به کار گرفته میشود که هم دستاورد معنوی دارد و هم مشکلی را از کسی برطرف میسازد. آیین گلریزان پیام آور آزادی و شادی و از بند رها شدن گرفتاران است که همواره در کشور به بهانههای مختلف و توسط افراد مشهوری مانند سینماگران، ورزشکاران و خیرین وهمچنین از طریق نهادهای مانند ستاد دیه کشور برگزار میشود.
در همین ارتباط طی آخرین آماری که معاون مالی و اداری ستاد دیه کشور، در روز گذشته اعلام کرد ، دیه، مهریه، نفقه و چکهای برگشتی بیشترین آمار زندانیان مالی را به خود اختصاص داده است و در حال حاضر شش درصد زندانیان کشور را زندانیان جرایم غیرعمد و غیرکلاهبرداری شامل میشوند.
از طریق جشنهای گلریزان، از ابتدای سال با همت خیرین 2 هزارو 143 نفر از مددجویان جرائم غیرعمد با تفکیک جنسیتی 2 هزار و 73 محکوم مرد و 70 زندانی زن از بند حبس رهایی یافتهاند.
علی مهربان كه روز گذشته، در جشن آزادی محبوسان نیازمند جرائم غیرعمد مرکز استان سیستان و بلوچستان،سخن ميگفت به ميزان بدهي ها اشاره كرد و افزود: میزان بدهی این 2 هزار زندانی مبلغی معادل یک هزار و 800 میلیارد ریال بود که با تلاش کمیته صلح و سازش این نهاد حمایتی تا میزان 700 میلیارد ریال از این اعتبار با گذشت شاکیان و طلبکاران کسر و مابقی نیز به همت نیکوکاران استانی تامین شد. وی در تشریح عمکرد ستاد دیه در سال گذشته گفت: از محل کمکهای صد درصد مردمی 8 هزار و 565 زندانی واجد شرایط که قریب به 280 نفر آنها را نیز بانوان تشکیل میدادند در سال 94 از بند زندان رهایی یافتند.وی ادامه داد: یک هزار و 866 نفر از این زندانیان به علت ناتوانی در پرداخت دیه، 4هزار و 526 نفر به علت مشکلات مالی، یک هزار و 775 نفر به علت مهریههای نامعقول و 398 نفر هم به دلیل ناتوانی در تامین نفقه در زندانها به سر میبردند که با دستان پر مهر نیکوکاران و البته تلاش جمع زیادی از خانوادههای این محبوسان در اعطای آورده اعتبار لازم برای آزادی این افراد تامین شد.معاون مالی و اداری ستاد دیه کشور آبرومندی افراد را از بارزترین مولفههای دستگیری در این مجموعه مردمی معرفی کرد و یادآور شد: ستاد دیه از سال 69 تا به امروز با همت مردم نوعدوست ایران اسلامی زمینه آزادی بیش از 96 هزار زندانی جرائم غیرعمد را از زندانهای کشور فراهم کرده است که 45 هزار نفر این مددجویان نیازمند با بدهی دیه بوده و 51 هزار نفر آنها را نیز بدهکاران مالی شامل میشدند.مهربان در راستای برنامههای ویژه ستاد دیه در ماه رمضان گفت: در این ماه پربرکت طبق برنامهریزی به عمل آمده ما تا روز عید فطر میزبان برگزاری 246 جشن گلریزان در نقاط مختلف کشور خواهیم بود.