داود محمدی سکان دار کمیسیون اصل نود
داتیکان: داود محمدی با رای مجلس شورای اسلامی به عنوان رئیس کمیسیون اصل ۹۰ انتخاب شد
به گزارش داتیکان، مجلس ایران در صحن علنی امروز امروز (سهشنبه 1 تیر) انتخاب رئیس کمیسیون اصل 90 را مورد بررسی قرار داد. بهارستان نشینان از بین اعضای ثابت این کمیسیون با پیشنهاد هیات رئیسه و به موجب تبصره یک ماده 48 آیین نامه داخلی مجلس به انتخاب دست زدند و پس از انتخاب و اعلام نتایج، داود محمدی، به عنوان رئیس کمیسیون اصل 90 انتخاب شد.
فرهاد تجری نماینده قصر شیرین و داود محمدی نماینده قزوین به عنوان گزینههای پیشنهادی هیات رئیسه به صحن علنی مجلس معرفی شدند تا نمایندگان از بین این دو نفر یک نفر را به عنوان رئیس کمیسیون اصل 90 به صحن علنی معرفی کنند که نمایندگان با152 از مجموع 234 رای ماخوذه رای داود محمدی را به عنوان رئیس کمیسیون اصل 90 انتخاب کردند.
در اصل نود قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران آمدهاست:
«هرکس شکایتی از طرز کار مجلس یا قوه مجریه یا قوه قضائیه داشته باشد، میتواند شکایت خود را کتباً به مجلس شورای اسلامی عرضه کند. مجلس موظف است به این شکایات رسیدگی کند و پاسخ کافی دهد و در مواردی که شکایت به قوه مجریه و یا قضائیه مربوط است رسیدگی و پاسخ کافی از آنها بخواهد و در مدت متناسب نتیجه را اعلام نماید و در موردی که مربوط به عموم باشد به اطلاع عامه برساند.»
وظائف و اختیارات قانونی کمیسیون اصل نودم (۹۰) قانون اساسی
با توجه به اصل ۹۰ قانون اساسی و سایر قوانین مربوط، وظایف و اختیارات قانونی این کمیسیون عبارت است از:
1. سامان دادن و کارآمدسازی مجلس و نمایندگان
2. بررسی طرزکار قوای مجریه و قضائیه و مجلس براساس برنامههای مدون سالانه و مصوب کمیسیون
3. رسیدگی به شکایتهای مربوط به طرز کار مجلس، قوه مجریه و قوه قضائی
4. مطالبه پاسخ کافی از مجلس، قوه مجریه و قوه قضائیه
5. ارائه و اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به اشخاص ذینفع
6. اعلام نتیجه رسیدگی کمیسیون به عموم در مواردی که مربوطه به عموم باشد
7. ارائه و اعلام نتیجه رسیدگیکمیسیون به مجلس در موردگزارشهای قرائت شدهکمیسیونهای تخصصی ازتریبون مجلسحسب تقاضایآن کمیسیون
8. مکاتبه با قوای سهگانه، وزارتخانهها، ادارات، بنیادها، نهادهای انقلابی، شرکتهای دولتی و مؤسساتی که به نحوی از انحاء به یکی از قوای فوقالذکر مرتبط میباشند و نیز مراجعه به آنها
9. اعلام تخلف مسئولین دستگاهها (در عدم پاسخگوئی به کمیسیون یا عدم پاسخ صحیح به آن یا عدم اجابت دعوتهای مربوطه) به مراجع صالحه قضائی جهت پیگیری و اعمال مجازاتهای قانونی
10. اعزام بازرس یا بازرسان جهت انجام تحقیق و بررسی شکایات
11. اعلام تخلف عملی دستگاهها به مراجع صالحه قضائی برای رسیدگی خارج از نوبت
12. اقدام قانونی نسبت به گزارش نهایی تحقیق و تفحصها
13. ارائه گزارشهایی که مربوط به عموم باشد به هیئت رئیسه مجلس و قرائت آن در جلسه علنی مجلس
14. تقاضای انجام بازرسی فوقالعاده از سازمان بازرسی کل کشور
15. عضویت دو نفر از اعضاء کمیسیون در هیئت مرکزی نظارت بر امر انتخابات شوراهای اسلامی کشوری (به انتخاب مجلس شورای اسلامی)
فلسفهٔ وجودی
از آنجا که شکایت از عملکردِ ارگانهای وابسته به دولت در دیوان عدالت اداری ممکن است و شکایت از نهادهای قضایی نیز با رجوع به مراجع بالاتر قوهٔ قضائیه قابل پیگیریست. فلسفهٔ وجودی این اصل مربوط به زمانیست که شکایات افراد نتیجهبخش و یا ممکن نبوده و شخص به کلیتِ رفتاری یک قوه معترض باشد. در واقع این اصل به عنوان آخرین راه تظلمخواهیِ شکایت از طرز کار قوای سهگانه را در بر میگیرد و شکایت از نهادهای وابسته به دولت یا قوهٔ قضائیه بایستی در دستگاههای پیشبینیشده در قانون صورت گیرد.