قوه قضائیه تا جایی که استقلال کانون وکلا حفظ شود حق نظارت دارد/ دولت ها حق بایگانی کردن لوایح قضایی را ندارند
رئیس قوه قضائیه در همایش کارشناسان دادگستری شمال کشور اعلام کرد: شخصیت های حقوقی شامل قضات، وکلا و کارشناسان قضایی نباید تمامی ادعاهای مردم را بدون دلیل محکم بپذیرند بلکه باید با اخلاق حسنه با مردم برخورد کنند.
آیت الله آملی لاریجانی: ما تلاش زیادی کردیم تا بتوان یک مسیر جامع و مشخص در امر وکالت مشاهده کرد و در این راه برای خروج از دوگانگی همواره کوشش نموده ایم تا کانون وکلا و مرکز کارشناسان تحت یک پوشش قرار بگیرند.
لاریجانی در ادامه افزود: نظارت قوه قضائیه در امر وکالت تا جایی که استقلال کانون حفظ شود امر بدیهی و درستی است و نباید برخی ایین عمل را غیر منطقی بپندارند. همانطور که در برخی از کشورهای غربی نه تنها وکلا زیرمجموعه قوه قضائیه محسوب می شوند بلکه پروانه وکالت نیز به وسیله دادستانی امضا می گردد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به تدوین لایحه جامع وکالت در قوه قضائیه اظهار کرد: ما تلاش زیادی را انجام دادیم و در جلسات متعدد یک قانون را با ملاحظه همه جهات تدوین کردیم و به دولت فرستادیم؛ اما متاسفانه دولت سابق این لایحه را به کلی تغییر داد و هنوز آن را به مجلس نفرستاده بود که ما مخالفت خود را اعلام کردیم.
وی ادامه داد: بر اساس قانون اساسی دولت حق دخل و تصرف در لوایح قضایی را ندارد؛ اما دولت قبل معتقد بود این لایحه قضایی نیست که ما به آنها دو جواب دادیم: نخست آنکه این لایحه قضایی است؛ چون دارای مضمونی قضایی است و دوم آنکه بر اساس نص سیاست های کلی نظام که مصوبه مجمع تشخیص بود، مقام معظم رهبری بر تمرکز امور قضایی از قبیل امور وکالت در قوه قضائیه تاکید کرده بودند.
رئیس دستگاه قضا در ادامه بیان داشت: در یکی دو سال اخیر طرحی به درخواست ما در مجلس تصویب شد مبنی بر اینکه همانطور که رئیس مجلس می تواند مصوبه مجلس را در صورت امتناع رئیس جمهور ابلاغ کند، رئیس قوه قضائیه هم بتواند لایحه ای را که در دستگاه قضا تدوین شده و دولت به هر دلیلی از ارائه آن به مجلس اجتناب می کند، شخصا به قوه مقننه ارائه کند.
آیت الله آملی لاریجانی در ادامه در خصوص بایگانی شدن لایحه پلیس قضایی توسط دولت قبل اظهار داشت: طبق قانون دولت سه ماه فرصت دارد لوایح قضایی را به مجلس بفرستد و اگر دولت لوایح قضایی را ظرف شش ماه به مجلس ارسال نکرد، رئیس قوه قضائیه می تواند مستقیما آن لایحه را به مجلس ارائه کند.
وی در پایان گفت بهتر آن بود که در قانون اساسی صراحتا بیان می شد که لوایح قضایی و بودجه قوه قضائیه مستقیمان به مجلس ارائه شود و دولت نیز حق هیچگونه دخل و تصرف و نیز بایگانی کردن لوایح قضایی را نداشته باشد.