اولین محاکمه دیواریها
داتیکان: اولین جلسه محاکمه 21 متهم پرونده تعرض به سفارت عربستان امروز(28 تیر 95) در شعبه 1060 مجتمع قضایی کارکنان دولت برگزار شد و متهمان این جلسه تفهیم اتهام شدند.
به گزارش داتیکان به نقل از خبرگزاری میزان، اولین جلسه محاکمه 21 متهم پرونده تعرض به سفارت عربستان امروز به ریاست قاضی دهقان در شعبه 1060 مجتمع قضایی کارکنان دولت برگزار شد.
در این جلسه که با حضور وکلای متهمان برگزار شد، نماینده دادستان اتهام اخلال در نظم عمومی و تخریب را به متهمان تفهیم کرد.
همه متهمان در جلسه امروز حضور نداشتند و تعدادی از متهمان در جلسه دادگاه به دفاع از خود پرداختند و این جلسه آخرین جلسه دادگاه نخواهد بود.
22 فروردین سال جاری سخنگوی قوه قضائیه در نود و چهارمین نشست خبری خود از صدور کیفرخواست برای 48 نفر از متهمان پرونده تعرض به سفارت عربستان خبر داد و گفت: در این پرونده 121 نفر جلب شدند که برای آنها قرار وثیقه یا بازداشت موقت یا قرار تأمین دیگری صادر شد و 26 نفر دیگر در این رابطه احضار شدند که برای برخی از آنها قرار وثیقه صادر شد و برخی دیگر نیز آزاد شدند.
حجت الاسلام و المسلمین غلامحسین محسنی اژه ای ادامه داد: در این پرونده در دادسرای تهران برای 48 نفر کیفرخواست صادر شد و پرونده چند نفر هم در دادگاه ویژه روحانیت بررسی میشود.
12 دی ماه سال گذشته لیست افرادی که به ادعای رژیم آل سعود به اتهام فعالیتهای تروریستی اعدام شده بودند در خروجی رسانهها قرار گرفت و در این میان نام آیت الله باقر نمر روحانی برجسته شیعه نیز به چشم میخورد در همین زمینه : برخلاف ادعای آل سعود، فعالیت «آیت الله نمر» هیچ ربطی به تروریسم نداشت وی هیچگاه از اقدامات مسلحانه علیه عربستان استفاده نکرده بود و شیوه وی انتقاد مسالمت آمیز از اقدامات عربستان بود اما با برخوردهای خشن و امنیتی حكومت روبرو شد. دادگاه ویژه آل سعود در سال ۲۰۱۳ رسیدگی به پرونده شهید نمر را با اتهاماتی چون عدم اطاعت از ولی امر، فتنه مذهبی، تشكیل جلسه با مجرمان فراری، ترویج كشتار شهروندان و نیروهای پلیس، تخریب مساجد در هنگام نماز جمعه و دخالت در امور سایر كشورها آغاز كرد. این محاكمه كه با اعتراضات مردمی همزمان بود٬ حدود یك سال طول كشید تا سرانجام در ۲۵ مارس ۲۰۱۴ حكم اعدام برای شیخ نمر صادر شد ودر نهایت در دوم ژانویه سال 2016(94.10.12) رژیم عربستان، حكم اعدام شیخ نمر به همراه 46 متهم دیگر كه اغلب آنها از عناصر القاعده مخالف دولت عربستان معرفی شده بودند را اجرا كرد
اقدام عربستان واکنش تند مجامع بین المللی و مردم دنیا بخصوص مسلمانان را برانگیخت و به نشانه اعتراض تجمعاتی شکل گرفت
با آغاز موج بیداری اسلامی در منطقه٬ شیعیان عربستان نیز برای احقاق حقوق خود و ایجاد مساوات مجموعه اقداماتی را در دستور كار قرار دادند كه از اعتراضهای مسالمت آمیز تا راهپیماییهای عمومی، وسعت داشت. اعتراض شیعیان عربستان به وضع موجود، با پرورش نسل جدید از رهبران شیعی كه عمدتاً تحصیلات علمی خود را در نجف یا ایران گذرانده و مطالبات خود را با الهام از روحیه انقلابی ایران فریاد میزدند٬ وارد مرحله نوینی شده است. شهید آیت الله نمر ازنمونههای این گروه از رهبران شیعی عربستان بود كه به عنوان چهره اصلی انقلاب موسوم به بیداری اسلامی در عربستان شناخته میشد.
ماجرای تعرض به سفارت عربستان چه بود؟
پس از اعدام آیت الله نمر، جهان تشیع و تسنن که هنوز داغدار فاجعه منا بود در سراسر جهان جنایت آل سعود را محکوم کردند. در برخی از شهرها و کشورها به نشانه اعتراض تجمعات آرامی شکل گرفت. در تهران نیز بنا بود تا عصر فردای این واقعه، تجمعی مردمی در میدان فلسطین شکل گیرد؛ اما در نیمه شب 13 دی ماه عدهای در تهران و مشهد در اقدامی که آن را اعتراض به اقدام رژیم آل سعود عنوان کردند، مقابل ساختمان سفارت عربستان و کنسولگری سعودی تجمع نمودند. برخی این افراد با وجود مقاومت پلیس ضد شورش در تهران درب سفارت عربستان را شکسته و وارد آن شدند و پس از آتش زدن بخشی از سفارت و شکستن درب ورودی، برای لحظاتی وارد محوطه سفارت شدند؛ اگرچه شعله این خشم خیلی زود با تدابیر نیروهای قضایی و انتظامی خاموش شد ولی جمهوری اسلامی ایران به دلیل این اقدام خودسرانه عدهای به نقض قوانین بین المللی محکوم گردید. پس از اقدام وزارت امور خارجه این تعرض را محکوم کرد و در بیانیهای بر ضرورت تامین امنیت اماکن دیپلماتیک عربستان سعودی در تهران و مشهد مقدس تاکید کرد.
عربستان در واکنش به این اقدام روابط دیپلماتیک خود را با ایران قطع کرد
پس از این حادثه دادستان عمومی و انقلاب تهران اعلام کرد که تاکنون ۴۰ نفر از كسانی كه در ورود به ساختمان سفارت سعودی نقش داشتند شناسايی و دستگير شدهاند. همچنين تحقیقات برای شناسایی دیگر افراد موثر در این حادثه ادامه دارد.
دادستان عمومی و انقلاب مشهد نیز در گفتوگو با خبرگزاری میزان گفت که تا این لحظه ۴ نفر از كسانی كه در ورود به ساختمان کنسولگری مذكور نقش داشتند شناسايی و دستگير شدهاند.
آیت الله آملی لاریجانی نیز فردای آن روز در جلسه مسئولان عالی قضایی ضمن غیر صحیح خواندن حادثه تعرض به سفارت عربستان در تهران این حرکت را به نوعی کوچک سازی مسئله عنوان کرد و افزود: این حادثه بر خلاف قوانین و بر خلاف مصالح کشور صورت گرفته است. معتقدیم نباید برخلاف قراردادهای پذیرفته شده بین المللی رفتار کنیم، باید به آنچه که پذیرفتهایم، پایبند باشیم.
پیگیریهای قضایی در این زمینه ادامه داشت تا اینکه دادستان تهران 28 دی ماه از دستگیری سه مهره اصلی تعرض به سفارت عربستان خبر داد و در ارتباط با آخرین وضعیت رسیدگی دادستانی به موضوع تعرض به سفارت عربستان گفت:در هفتههای اخیر دستگیریها هدفمندتر شده و فهرست هایی در این رابطه نیز شناسایی شدند.
در نهایت 22 فروردین سال جاری سخنگوی قوه قضائیه در نود و چهارمین نشست خبری خود از صدور کیفرخواست برای 48 نفر در این پرونده خبر داد و گفت: در این پرونده 121 نفر جلب شدند که برای آنها قرار وثیقه یا بازداشت موقت یا قرار تأمین دیگری صادر شد و 26 نفر دیگر در این رابطه احضار شدند که برای برخی از آنها قرار وثیقه صادر شد و برخی دیگر نیز آزاد شدند.
حالا 196 روز از این اتفاق گذشته و آنطور که قاضی حسینی سرپرست مجتمع قضایی کارکنان دولت خبر داده بود امروز (28 تیرماه) جلسه رسیدگی به اتهامات 21 نفر از متهمان این پرونده در شعبه 1060 این مجتمع به ریاست قاضی دهقان برگزارشد و نماینده دادستان اتهام اخلال در نظم عمومی و تخریب را به متهمان تفهیم کرد.