پنجمین نشست علمی تخصصی حقوق شهروندی برگزار شد
داتیکان: پنجمین نشست علمی تخصصی حقوق شهروندی تحت عنوان «حقوق شهروندی و حقوق فرهنگی اقوام ایرانی» با بررسی حقوق تمام اقوام ایرانی برگزار گردید.
به گزارش داتیکان به نقل از کمیته خبری اولین کنگره بین المللی حقوق شهروندی، پنجمین نشست از سلسله نشستهای حقوق شهروندی با موضوع «حقوق شهروندی و حقوق فرهنگی اقوام ایرانی» عصر چهارشنبه ششم مردادماه با حضور دکترستار عزیزی دانشیار حقوق بین الملل و مولف کتاب حمایت از اقلیتها در حقوق بین الملل، سرکار خانم مونس کشاورز دبیر اولین کنگره بین المللی حقوق شهروندی (دبیر سلسله نشست های علمی تخصصی حقوق شهروندی) و دکتر جواد نوروزی دبیر شورای سیاستگذاری اولین کنگره بین المللی حقوق شهروندی در محل ستاد هم افزایی سازمانهای مردم نهاد شهر تهران برگزار شد.
لزوم توجه دولت به توریسم قومیتی
در ابتدای این نشست دکتر ستار عزیزی با پرداختن به تاریخچه قومیتهای ایرانی، گفت: تاریخچه 5 هزارساله اقوام ایرانی عاملی شده است تا اشتراکات فروانی میان اقوام ایرانی به وجود آید. مراسمات مختلف، بازیها، ورزشها و عرفها منجر به این شده است که نتوان مرزبندی میان اقوام در نظر گرفت.
وی با برشمردن اقوام ایرانی، تأکید کرد: باید دولتها ضمن حمایت از تمامی اقوام، به تأمین و اجرای حقوق شهروندی اقوام ایرانی همت بگمارند.
عزیزی ضمن اشاره به تفکرات مختلف در خصوص اقوام، بیان داشت: قطعا حفظ و بقای رنگین کمان فرهنگی، به ماندگاری فرهنگی یک جامعه و کشور منجر میشود.
دانشیار حقوق بین الملل با تقدیر از تلاشهای دولت یازدهم در مسیر حفظ زبان اقوام ایرانی، ابراز داشت: دولتها باید با ابزارهای مالی و اجرایی به احیای حقوق شهروندی اقوام مختلف بپردازند. در دو سال اخیر شاهد هستیم که دولت یازدهم با اهتمام به موضوع حفظ زبانی اقوام ایرانی، به احیا و گسترش این موضوع پرداخته است که این حرکت قابل تقدیر است.
عزیزی با ارائه پیشنهادی در خصوص ایجاد توریسم قومیتی در کشور، عنوان داشت: بدون شک حفظ هویت اقوام میتواند منشأ خدمات و اتفاقات خوشایندی در کشور شود. برای مثال در کشور ایران که از لحاظ قومیتی در جایگاه بسیار منحصر به فردی قرار دارد، ایجاد یک نوع توریسم در زمینه قومیتها، میتواند به حفظ این اقوام و شناساندن آنان کمک شایانی کند.
وی در پایان ضمن پرداختن به اصل بیستم قانون اساسی، خاطرنشان کرد: طبق اصل بیستم قانون اساسی همه افراد ملت، اعم از زن و مرد یکسان درحمایت قانون قراردارند و ازهمه حقوق انسانی سیاسی اجتماعی اقتصادی و فرهنگی با رعایت موازین اسلام برخوردارند.
عزیزی اضافه کرد: در اصل نوزدهم قانون اساسی نیز به این نکته تأکید شده است که؛ مردم ایران از هر قوم و قبیله که باشند ازحقوق مساوی برخوردارند و رنگ و نژاد و زبان و مانند اینهام وجب امتیاز نخواهد بود
فرهنگ هر جامعه، هویت همان جامعه است
در قسمت دوم این نشست مونس کشاورز ضمن پرداختن به موضوع حقوق فرهنگی اقوام، گفت: حقوق فرهنگی ازجمله اقسام حقوق بشراست که کمتر به لحاظ تببین مفهومی مورد توجه قرارگرفته است. حال آنکه به صورت مصداقی موارد بسیار زیادی در جامعه ما در این حوزه در حال اجرا و تحقق میباشد.
وی افزود: فرهنگ هر جامعهای هویت و موجودیت آن جامعه را شکل میدهد، بر همین اساس حقوق فرهنگی اقوام نیز از جمله اولویتهایی است که باید همانند سایر حقوق مورد توجه قرار بگیرد.
دبیر اولین کنگره بین المللی حقوق شهروندی ضمن اشاره به فرمایشات امام راحل(ره) در حوزه حقوق فرهنگی افراد، یادآور شد: رهبر کبیر انقلاب اسلامی یکی از مواردی که در حوزه فرهنگ مدنظر داشتند، حقوق فرهنگی بود. بر همین اساس نیز ایشان فرمودند؛ «اساس خوشبختی و فرهنگی هر جامعهای در گرو فرهنگ آن جامعه است».
دبیر سلسله نشستهای حقوق شهروندی در پایان با تاکید بر اقسام حقوق شهروندی، گفت: به طور حتم افراد یک جامعه که در ذیل آن اقوام نیز قرار میگیرند باید از حقوقی همچمون؛ محیط مساعد برای رشد فضایل اخلاقی در سایه ایمان، آموزش و پرورش، تربیت بدنی رایگان، حق مشارکت در سرنوشت سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی برخوردار باشند.
نشستهای تخصصی پلی به سوی کنگره حقوق شهروندی هستند
در بخش انتهایی این نشست علمی تخصصی دکتر نوروزی ضمن ارائه آمار در خصوص نشستهای مختلف اجرا شده در حوزه حقوق شهروندی، گفت: قطعا برگزاری نشستهایی در حوزه حقوق شهروندی و با حضور مخاطبان و اساتید صاحب نام در حوزه حقوق، میتواند نقطه آغازی برای برگزاری هرچه بهتر اولین کنگره بین المللی حقوق شهروندی باشد.