بازگشت تهاجمی یالثارات پس از لغو مجوز
داتیکان: سخنگوی وزارت ارشاد در واکنش به انتشار مجدد یالثارات پس از لغو مجوز آن گفت: هرگونه اقدام جدید درباره این نشریه به شیوه برخورد قوه قضاییه و دادسرای فرهنگ و رسانه با آن بازمیگردد زیرا مقامات قضایی حکم بازگشت و اجازه انتشار موقت دادهاند و باتوجه به تخلف دوباره این نشریه؛ باید دادگاه به آن رسیدگی کند. امروز تخلف این نشریه یک تخلف کیفری است و باید قوه قضاییه با آن برخورد کند. این نشریه در شماره جدید خود با توهینی بدتر به جامعه هنری کشور نوک پیکان خود را به سمت فروشنده و شهاب حسینی نشانه رفته است.
به گزارش داتیکان، حسین نوشآبادی (سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی) درباره انتشار دوباره هفتهنامه یالثارات باوجود آنکه لغو مجوز شده است، گفت: نشریه یالثارات پیش از این لغو مجوز شده بود و از لیست نشریات مجوزدار وزارت ارشاد خارج شده بود. هفته گذشته بهدنبال مقالهای که درباره سینماگران و هنرمندان در این هفتهنامه منتشر شد، دوباره پرونده تخلف به دادسرا ارسال شد.
وی ادامه داد: بعداز آنکه مجوز این نشریه لغو شد مسولان هفتهنامه یالثارات به دادگاه مراجعه کردند و از مسولان قضایی حکم انتشار موقت گرفتند و امروز نیز براساس حکم قضایی منتشر شده است ولی از نظر ما این نشریه لغو مجوز شده است. شماره جدید نشریه یالثارات باوجود آنکه لغو مجوز شده است؛ با حکم انتشار موقت قوه قضاییه امروز چهارشنبه 13 مرداد منتشر شد.
نوشآبادی در پاسخ به این سوال که آیا وزارت ارشاد قرار است اقدام جدیدی انجام بدهد یا خیر، گفت: هرگونه اقدام جدید درباره این نشریه به شیوه برخورد قوه قضاییه و دادسرای فرهنگ و رسانه با آن بازمیگردد زیرا مقامات قضایی حکم بازگشت و اجازه انتشار موقت دادهاند و باتوجه به تخلف دوباره این نشریه؛ باید دادگاه به آن رسیدگی کند. امروز تخلف این نشریه یک تخلف کیفری است و باید قوه قضاییه با آن برخورد کند.
نوشآبادی درباره راهکار وزارت ارشاد برای جلوگیری از توزیع نشریه یالثارات گفت: از نظر ما انتشار و توزیع این نشریه قانونی نیست اما تشکلهای توزیع کننده تشکلهای رسمی نیستند.
وی با اشاره به اینکه مسئله نشریه یالثارات یک مشکل حقوقی که باید به صورت کلان حل شود، افزود: یکی از مشکلات ما امروز نا هماهنگی بین هیات نظارت بر مطبوعات و قوه قضاییه است. البته نماینده قوه قضاییه در هیات نظارت حضور دارد و زمانی که حکم لغو مجوز نشریه یالثارات صادر شد، نماینده قوه قضاییه هم در جلسه حضور داشت.
نوشآبادی افزود: این مسئله باید به صورت کلان حل شود که آیا وقتی یک نهاد فراقوهای مثل هیات نظارت بر مطبوعات که اعتبار حاکمیتی و ملی دارد اگر حکمی داد، نهاد دیگر میتواند آن را لغو کند. این بحث باید از نظر حقوقی حل شود زیرا همانطور که تا زمانی که ارشاد مجوزی به نشریهای نداده است آن نشریه نمیتواند منتشر شود طبیعی است که وقتی مجوز یک نشریه نیز توسط هیات نظارت بر مطبوعات لغو میشود نباید منتشر شود و انتشار آن غیرقانونی است. البته قوه قضاییه خودش را نهاد ناظر بر اجرای قانون میداند و این حق را برای خودش قائل است که حکم دیگری بدهد و براساس این حق حکم انتشار موقت به نشریه یالثارات داده است.
نشریه «یالثارات» در شرایطی 12 مرداد 95، از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات توقیف شد که پیش از این، از سوی این هیأت لغو مجوز شده بود؛ اما با دستور قضایی موقتاً چاپ میشد، تا بدین ترتیب نشریهای که ظاهراً لغو مجوز شده، با حکمی ماقبل لغو مجوز یعنی توقیف مواجه شود؛ اتفاقی که در نوع خود عجیب و نادر است.
نشریه «یالثارات» در قامت یکی از نشریات منتقد دولت، در دی ۱۳۹۴ با انتشار مطلبی به نقد سیاستهای دولت در حوزه عفاف و حجاب پرداخت و ذیل این نقد، عمده مصائب را متوجه شهیندخت مولاوردی، معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور نموده است.
این نشریه با به کارگیری تعابیری ـ مطابق با قوانین جزایی مرسوم کشور مصداق اجرای حد است ـ درباره ملاوردی و شخص دیگری، معاون زن رئیس جمهور را در جایگاه بسیار بدی قرار داده بود.
این مطلب با واکنشهای فراوانی همراه شد؛ نخستین واکنش رسمی از سوی شخص شهیندخت مولاوردی بود که در کانالش در تلگرام پاسخ مفصلی نوشت. در بخشی از این پاسخ آمده بود: «به راستی این روزها روایت خلخال از پای زن یهودی درآوردن و روا بودن جان دادن مؤمن به نقل از مولیالموحدین و یا حرمت ریختن آبروی مؤمن که بالاتر از ریختن خون مؤمن است، کجا رفته است؟ آیا سیاست ارزش آن را دارد که اخلاقیات در جامعه به پایینترین سطح خود سقوط کند؟ اینجانب در دفاع از حیثیت یک انسان در وهله اول و سپس حیثیت زنان سرزمینم و نیز جایگاه حقوقی و حقیقی خود حق پیگیری و شکایت از این نشریه که پیشتر از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات هم تذکر گرفته است را بر خود محفوظ داشته و تا حصول نتیجه نهایی از مراجع قضایی و نظارتی از پای نخواهم نشست».
یالثارات در واکنش به پاسخ ملاوردی یادداشتی نوشت و نسبتهایی غریبتر از یادداشت اول را به معاون زنان رئیس جمهور منتسب کرد. در بخشی از این یادداشت با طرح ادعایی درباره یک خبرنگار ایرانی خارجنشین، او را «همپالکی» معاون رئیسجمهور دانسته و نوشته بود: «اگر در فراق این خانم کذایی و همپالکی سابق خود بیتاب و ناراحتید، شما هم تشریف ببرید خدمت ایشان، لندن!»
در ادامه واکنشهای وسیعی در سطح فضای عمومی رقم خورد و در شرایطی که از یک سو گروهی از فعالان سیاسی در نامهای خطاب به رئیس جمهور از ملاوردی حمایت کردند، برخی چهرههای دیگر نظیر حسین الله کرم در گفتوگوهایی که داشتند از تیتر و محتوای نوشته اول یالثارات حمایت کردند. پس از این واکنشها، الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهوری از بررسی پرونده شکایت معاون امور زنان و خانواده ریاست جمهوری از روزنامه یالثارات خبر داد و رسماً از این نشریه به دلیل مطالبی که خطاب به معاون رئیس جمهور مطرح شده بود، شکایت شد.
در نهایت این نشریه در جلسه روز دوشنبه ۱۴ دی ۱۳۹۴ هیأت نظارت بر مطبوعات که با حضور اکثریت اعضای این هیأت تشکیل شد و بیشتر به مباحث نظارتی اختصاص یافت، پروانه هفته نامه «یالثارات» با توجه به تبصره٢ ماده ۶ قانون مطبوعات، لغو شد. لغو مجوز این نشریه با اعتراض عبدالحمید محتشم مدیرمسئول هفتهنامه «یالثارات» مواجه شد و او نه تنها توهین یالثارات را مصداق توقیف ندانست، بلکه حتی تأکید کرده بود، الفاظ به کار رفته برای ملاوردی توهین آمیز نبوده است! «داتیکان» به دلیل معذوریتهای اخلاقی از بازنشر عبارتهای مورد اختلاف پرهیز میکند.
پس از این، حسین نوش آبادی در واکنش به انتقاد از لغو مجوز نشریه یالثارات توسط عوامل این نشریه، گفت: در آخرین جلسه هیأت نظارت بر مطبوعات هیأتی متشکل از نمایندگان سه قوه، شورای عالی انقلاب فرهنگی، وزارت ارشاد، حوزه علمیه و وزارت علوم تصمیم گرفتند با توجه به تخلفاتی که این هفته نامه داشت پروانه آن را لغو کنند. اینکه در بعضی جاها گفته اند وزارت ارشاد پروانه این هفته نامه را لغو کرده است، درست نیست زیرا یک هیأت هفت نفره متشکل از نهادهایی که گفتم این تصمیم را گرفتند.
با این حال، این تصمیم فرادستگاهی چندان دوام نیاورد و هفته نامه «یالثارات» که به علت شکایت دولت از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات لغو مجوز شده بود، با دستور قضایی به طور موقت به چاپ رسید و اولین شماره جدید این نشریه بعد از لغو مجوز، ۱۸ فروردین ۱۳۹۵ روی دکه آمد.
یالثارات که دیگر از سد هیأت نظارت بر مطبوعات نیز عبور کرده بود، این بار با ادبیاتی به مراتب تندتر، فعالیتش را از سر گرفت و اوج این گفتار نامتعارف در آخرین شماره این نشریه در مواجهه و نقد یک جشنِ خصوصیِ سینمایی نمود عینی یافت. این نشریه با انتشار شماری از تصاویر جشن حافظ ـ که توسط علی معلم برگزار میشود ـ این تعبیر را در میانه تصاویر به کار برد: «دیوث کیست؟!» (با عرض پوزش از مخاطبان تابناک به دلیل تکرار این لفظ).
علاوه بر سینماگران، برخی چهرهها و رسانههای اصولگرا و اصلاح طلب نیز نسبت به این نوع ادبیات نقد، واکنشهایی نشان دادهاند و در واقع این نوع نقد، یک دفاع بد از حجاب تلقی میشود که با تکیه بر سوابق، میتوان با اطمینان گفت، تنها اثری معکوس خواهد داشت.
توکلی در واکنش به اقدام یالثارات گفت: یالثارات بازنده است، به فکر نجات خود از آتش جهنم باشید زیرا این تیترحد شرعی دارد؛ هم حق الله را ضایع کردهاید، هم حق الناس را
در نهایت روز گذشته خانه سینما با صدور بیانیهای خواستار پیگیری ماجرا توسط مراجع ذیربط نظارتی و قضایی کشور شد.
در این میان، حسین نوشآبادی سخنگوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی صبح روز ـ یازدهم مرداد ماه ـ از توقیف هفته نامه «یالثارات» به واسطه توهین اخیر به سینماگران خبر داد و گفت: به کار بردن چنین واژههای سخیفی در فرهنگ ما جایگاهی ندارد و تخطی محسوب میشود؛ بنابراین مطابق تبصره قانون مطبوعات این نشریه متخلف شناخته شده و توقیف شد و پرونده این نشریه به مراجع قضایی ارجاع داده میشود.
اما مدیر مسئول این نشریه پس از توقیف آن در روز سه شنبه اعلام کرد که توقیف نشدیم وچهارشنبه چاپ میشویم و در اقدامی عجیب تر امروز این این هفته نامه باز هم منتشر شد و در شماره جدید خود در مورد مطلب دیوث کیست؟ نوشته: شاید مانند گالیله زیر فشار حرفمان را پس بگیریم اما حقیقت همان است که گفتیم.
به نظر میرسد، سیری که در پرونده یالثارات طی شده، یکی از عجیبترین موارد در تاریخ مطبوعات ایران باشد. یالثارات که به حکم اولیه هیأت نظارت بر مطبوعات لغو مجوز شده بود، با دستور قضایی موقتاً منتشر شد، مجددا از سوی هیات نظارت توقیف شد تا هیات نظارت بر مطبوعات بدین شکل مانع از انتشار این نشریه به واسطه توهین تازه شود بار دیگراین نشریه با حکم مقامات قضایی مبنی بر انتشار موقت به دکه روزنامه فروشیها بازگشت.
آیا پرونده حقوقی در حوزه مطبوعات، پیچیدهتر از مورد عجیب «یالثارات» دیدهاید؟!