آیا ترک نفقه ماهیت کیفری دارد؟
داتیکان: منظور از نفقه در ادبیات حقوقی، عبارت است از تأمین هزینه زندگی زوجه که شامل مواردی از قبیل؛ خانه، اثاثیه منزل، غذا، لباس، دارو و درمان است، این مسئولیت از زمان عقد دایم به عهده زوج میباشد.
به گزارش داتیکان، در ماده 1106 قانون مدنی نیز صراحتا ذکر شده که: در عقد دائم نفقه زن به عهدهی شوهر است. در تعریف نفقه نیز ماده 1107 مشخصا عنوان میکند که : نفقه عبارت است از همهی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، البثه، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج، به واسطه نقصان یا مرض. با این حال و بر اساس قانون مدنی ایران، اگر زن بدون مانع مشروع از ادای وظایف زوجیت امتناع ورزد، نفقه به وی تعلق نخواهد گرفت.
با توجه به مواد ذکر شده مادامی که زن به تمامی وظایف شرعی و قانونی خود عمل کند، مرد مسئول است که نفقه وی را تمام و کمال پرداخت کرده و شرایط یک زندگی حداقل معمولی را برای زوجه فراهم سازد. حال اگر زوج از پرداخت نفقه با توجه به شرایط ذکر شده امتناع کند، به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران، تبعات حقوقی و کیفری برای شوهر در نظر گرفته خواهد شد.
ضمانت اجرای حقوقی و کیفری
در صورت عدم پرداخت نفقه از سوی مرد، علاوه بر اینکه وی باید تمامی مبلغ نفقه را که به وسیله کارشناس مربوطه مشخص میشود پرداخت کند، بر اساس ماده 53 قانون حمایت از خانواده « هرکس با داشتن استطاعت مالی، نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تأدیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم میشود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و در صورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف خواهد شد.»
قانون مجازات اسلامی در ماده 19 خود «حبس تعزیری درجه شش» را مشخص کرده است که بر این اساس، مجرم به حبس بیش از شش ماه تا دو سال محکوم میشود.