تصویب آموزش سرزمين در آموزش عالي
هدف طرح آمايش اين است که پيکره آموزش عالي در قالبي نظام مند، در راستاي اهداف و مأموريتهاي کلان نظام و با بهره مندي از امکانات منطقه اي، توسعه يابد.
براين اساس بايد تعداد دانشجويان، استادان و برنامه هاي درسي را متناسب با اين نيازمنديها جهت دهي کرد. براي نمونه اولويتهاي آموزش عالي در استان بوشهر که روي دنيايي از گاز خوابيده، حوزه نفت، گاز و پتروشيمي باشد و دانشگاه هاي آنجا را در اين زمينه چنان توانمند کرد که به قطب علمي تبديل شوند. نگاه هاي ويژه در اين بخش به هر استان و منطقه با توجه به شرايط اقليمي و ظرفيتهاي آن خواهد بود. بنابراين اولويت ما تعيين راهبردهاي توسعه آموزش عالي از ديدگاه سرزمين خواهد بود تا براساس آن بتوان درباره زيرنظامها و دانشگاه ها، رشته هاي آموزشي و گروه هاي آموزشي سرمايه گذاري و برنامه ريزي کرد.
بنابراين پس از اجراي اين طرح شاهد اصلاحات اساسي در نظام آموزش عالي کشورمان خواهيم بود،براي عمليات آغازاين طرح، مهم ترين بحث اين است که تعداد دانشگاه ها و موسسات، رشته ها، گروه هاي آموزشي را متناسب با نياز هر استان طراحي کنيم.بحث به روز رساني، دانش افزايي و توانمندسازي اعضاي هيأت علمي، اصلاح ساختار مديريتي و تصميم گيري در دانشگاه ها و آموزش عالي نيز از مهم ترين رئوس مطالبي است که در طرح آمايش آموزش عالي، مورد توجه است
در همین راستا در روزهای پایانی سال 1394، جلسه 776 شورای عالی انقلاب فرهنگی به ریاست حجت الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی برگزار شد.رئیس ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی با اشاره به فرصت دو هفتهای شورای عالی انقلاب فرهنگی برای ارائه نظرات اعضا درخصوص آئین نامه ارتقای اعضای هیئت علمی گفت: پیشنهادهای متعددی در این زمینه به شورا ارائه شده بود و مقرر شد حداکثر طی چند روز آینده با حضور وزرای علوم و بهداشت، دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی و رئیس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه ها این پیشنهادها بررسی شده و در صورت لزوم به آئین نامه اضافه شوند دکتر مخبر دزفولی در ادامه با اشاره به تصویب طرح آموزش عالی در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: بر اساس این طرح؛ 10 منطقه علمی و آموزشی در کشور مشابه مناطق وزارت بهداشت برای وزارت علوم تعریف شد.
وی اضافه کرد: در هر منطقه (به استثنای تهران) بزرگترین واحد دانشگاهی هر استان نقش محوری برای هماهنگی و هم افزایی فعالیت های علمی، آموزشی و تحقیقاتی را خواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران گفت: بر اساس این مصوبه با توجه به مزیت های نسبی هر استان و منطقه در آینده امکانات بیشتر به رشته های متناسب با مزیت های نسبی آن منطقه جغرافیایی داده خواهد شد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: همچنین مقرر شد وزارت علوم در مواردی که نیاز باشد؛ برخی موسسات آموزش عالی را با هدف کیفی کردن آموزش و کاهش هزینه های سربار و چالاکی آنها در تربیت نیروی انسانی تجمیع و ادغام (متناسب با نیازهای منطقه) کند.
عضو پیوسته فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران گفت: براساس بخش دیگر این مصوبه طرح رتبه بندی و اعتبارسنجی موسسات آموزش عالی توسط وزارت علوم تهیه و توسط ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی به تصویب خواهد رسید.
وی افزود: تهیه و اجرای طرح ماموریت گرا کردن موسسات آموزش عالی در سطوح ملی، منطقه ای و بین المللی نیز توسط وزارت علوم از دیگر بندهای مصوبه آمایش آموزش عالی است.
دکتر مخبر دزفولی بیان داشت: قرار شد در خصوص تدوین نظام جامع آموزش های فنی و حرفه ای وزارت علوم با همکاری دستگاه های ذی ربط طرح مربوطه را تهیه و به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی برساند.
وی افزود: همچنین هماهنگی و نظارت بر برنامه های آمایش آموزش عالی در حوزه وزارت علوم، بهداشت و دانشگاه آزاد اسلامی در چارچوب مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی به عهده ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گذاشته شد.
ستاد راهبری اجرای نقشه جامع علمی کشور گفت: درخصوص تطبیق محتوای دروس دوره های آموزش عالی با نیازهای شغلی نیز مقرر شد به طور ویژه برنامه ریزی لازم از جانب وزارت علوم صورت پذیرد.
دکتر مخبر دزفولی گفت: با ابلاغ مصوبه سیاست های آمایش آموزش عالی به وزارت علوم این وزارتخانه در افق چشم انداز 1404 مصوبه مذکور را عملیاتی خواهد کرد و ستاد راهبری نقشه جامع علمی نیز موظف شد گزارش سالانه وزارت علوم و بهداست و حسب مورد دانشگاه آزاد را دریافت کرده و به شورای عالی انقلاب فرهنگی ارائه کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در خاتمه گفت: در مواردی که نیاز به بازنگری و یا تغییر در موارد این مصوبه وجود داشته باشد با پیشنهاد دستگاه مجری و تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی این موارد قابل بازنگری و اصلاح خواهد بود