حداقلی برای بقا: انتظار کارگران برای تعیین حداقل دستمزد واقعی در سال 96
داتیکان: تعیین نرخ دستمزد کارگران هرساله و قبل از پایان سال به موضوع مهم قابل بحث میان تشکل های کارگری، کارفرمایان و نمایندگان دولت تبدیل می شود، چانه زنی درخصوص میزان افزایش دستمزد کارگران هرسال جلسات بسیاری را به خود اختصاص می دهد اما کارگران همواره بر این باورند که عدد تصویب شده برای دستمزد کارگران با واقعیتهای جامعه همخوانی ندارد.
به گفته وزیرتعاون، کارورفاه اجتماعی ازابتدای فعالیت دولت یازدهم دستمزد کارگران از تورم سبقت گرفته است اما تشکل های کارگری میگویند این موضوع درزندگی کارگران نمود عینی ندارد و کارگران به دلیل دستمزد بسیارپایین با مشکلات بسیاری درزندگی دست و پنجه نرم می کنند.
طبق تاکیدات کارشناسان دریافتی کمتر از 2 میلیون تومان زیرخط فقر است، بنابراین با پرداخت کف 812 هزار تومان به عنوان دستمزد به کارگران چگونه میتوان پاسخگوی هزینههای سرسام آور زندگی بود، کارگران تاکید دارند که در هیچ دولتی تاکنون به دستمزد کارگران آن طورکه باید وشاید توجه نشده و به طورحتم تصویب دستمزد حداقلی برای قشر کارگر ظلمی بزرگ برای این افراد است.
اگرچه توجه به سبد معیشت خانوار، افزایش ضریب مواردی چون حق پوشاک و خوراک ازاهمیت بسزایی برخوردار است، اما کارگران بر این باورند که دولت به عنوان بزرگترین کارفرما توجهی به این موارد نداشته و در ادوار گذشته تاکنون بیشترین اجحاف درحق کارگران با تصویب کمترین ها صورت گرفته است؛ به طوری که دستمزدی که در شورای عالی کار تصویب می شود یک سوم دستمزد واقعی است.
البته دستمزد غیرواقعی کارگران موضوع جدیدی نیست و هیچ دولتی به دنبال حل این مشکل نبوده است، اما نمایندگان مجلس تاکید دارند حداقل حقوق کارگران باید به یک میلیون تومان افزایش یافته و دریافتی کارگران نباید کمتر از حداقل حقوق یک کارمند باشد، ضمن اینکه نرخ تورم به عنوان یک راس اساسی درتعیین دستمزد کارگران باید موردتوجه قرار گیرد.
براساس نظرنمایندگان با احتساب مواردی چون حق پوشاک و خوراک و توجه به ضریب واقعی این موارد میزان دستمزد کارگران باید حداقل به میزان 2 میلیون تومان افزایش پیدا کند.
سهیلا جلودارزاده نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، درخصوص ضرورت توجه به مولفه های قانونی تعیین نرخ دستمزد کارگران درسال 96، گفت: مهم ترین موضوع درتعیین حداقل دستمزد کارگری مسئله نرخ تورم است اما متاسفانه طی سال های مختلف به این موضوع هیچ گاه توجه نشده است بنابراین قشر کارگر جامعه همواره از دستمزد واقعی که در طول یکسال برای تامین هزینه های زندگی نیازمند آن است بسیار فاصله داشته که باید این موضوع اصلاح شود.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهر وپردیس درمجلس شورای اسلامی با انتقاد از اینکه کارگران از حقوق واقعی خود بسیار فاصله دارند، افزود: با دریافت دستمزدهای امروزی نمی توان یک خانواده چندین نفره را اداره کرد، بنابراین توجه به مواردی ازجمله نرخ تورم در تعیین دستمزد سالانه کارگران ضروری است؛ ضمن اینکه با توجه به مشکلات عدیده جامعه کارگری دستمزد کارگران نباید کمتر از حداقل حقوق کارمندان باشد.
وی با تاکید بر اینکه فعالیت های روزانه کارگران بسیارطاقت فرسا بوده و سنگین تر از فعالیت های اداری کارمندان است، تصریح کرد: بنابراین درتعیین دستمزد جامعه کارگری باید به حداقل حقوق یک کارمند نیز توجه کرد، البته سبد خانوار مولفه دیگری در تعیین دستمزد کارگران است که باید به این موضوع نیز توجه داشت؛ بنابراین باید حداقل حقوق مصرح درقانون را با میزان عقب افتادگی سالیان گذشته و با توجه به حداقل حقوق کارمندان در تعیین دستمزد کارگران درنظرگرفت.
جلودارزاده با بیان اینکه مسئولان در شورای عالی کار به مولفه های حیاتی در تعیین دستمزد کارگران توجه کنند، گفت: همچنین مباحثی ازجمله حق همسر و عائله مندی نیز دارای فرمول خاصی است که برای کارگران متاهل درتعیین دستمزد باید رعایت شود، ضمن اینکه حق مسکن هم با توجه به اینکه درطی سالیان گذشته رشد چندانی نداشته باید مورد توجه قرارگیرد؛ بنابراین همه موارد گفته شده درتعیین حداقل دستمزد کارگران دارای نقش موثری هستند.
این نماینده مردم درمجلس دهم با اشاره به اینکه چانه زنی های 3 جانبه دستمزد کارگران را در هر سال تعیین می کند، افزود: به دلیل اینکه دولت در بسیاری از بخش ها به عنوان کارفرما فعالیت می کند، به طور طبیعی از حقوق کارگر دفاعیات خوبی به عمل نمی آورد اما به طورحتم وزیر تعاون، کارو رفاه اجتماعی به عنوان رییس شورای عالی کار در تعیین دستمزد کارگران اخلاق را رعایت کرده و مسئله سبد هزینه را مورد توجه قرار می دهد.
نایب رییس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: در گذشته بن خواروبار و موادغذایی میان کارگران توزیع می شد که بسیارکمک کننده بود اما درحال حاضر به این موضوع توجه نمی شود که دولت باید بحث سبد خوراکی را نیز در اولویت قرار دهد.
طیبه سیاوشی شاه عنایتی نایب رییس فراکسیون زنان مجلس درگفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، با بیان اینکه دستمزد کارگران ایرانی به هیچ عنوان جوابگوی هزینه های یک زندگی حداقلی نیست، گفت: با توجه به شرایط اقتصادی تاکنون تلاش های زیادی صورت گرفته تا دستمزد کارگران درحد قابل قبولی افزایش پیدا کند، اما متاسفانه عملکرد مسئولان دراین خصوص قابل قبول نیست؛ بنابراین طبق تاکیدات فعالان حوزه کارگری میزان دستمزد کارگران باید به میزان کافی افزایش پیدا کند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهرو پردیس درمجلس شورای اسلامی، افزود: اگر شرایط برای افزایش حقوق و دستمزد کارگران وجود ندارد، دولت باید تدابیر ویژه حمایتی برای رفع مشکلات کارگران اتخاذ کند؛ زیرا درهمه نقاط دنیا مرسوم است که درکنار حقوق ومزایا با اختصاص بسته های حمایتی از کارگران حمایت می شود؛ در همین رابطه اختصاص بیمه برای همه کارگران یک نوع تدبیر حمایتی است که به آن توجه شود.
وی با تاکید بردرنظرگرفتن تدابیرحمایتی بیشتر برای بهبود وضعیت زندگی کارگران، تصریح کرد: همچنین می توان در زمینه آموزش فرزندان کارگران تسهیلات ویژه تر به خانواده این قشر از جامعه اختصاص داد، بنابراین توجه به موارد این چنینی می تواند درصد بسیاری از مشکلات معیشتی طبقه فعال کارگران را حل کند.
این نماینده مردم درمجلس دهم با بیان اینکه کارگران وظیفه پیشبرد مسائل اقتصادی در کشور را بر عهده دارند، گفت: متاسفانه کارگران درجامعه برای زندگی روزمره از حداقل های معیشتی برخوردار هستند که می توان با اختصاص تدابیر حمایتی تا حدودی به رفع مشکلات آنها کمک کرد، ضمن اینکه توصیه می شود که مسئولان به این موضوع به طور ویژه توجه کنند.
سیاوشی با اشاره به اینکه حقوق حداقلی کارگران باید به 2 میلیون تومان افزایش پیدا کند، افزود: امیدواریم اگر این رقم محقق نمی شود، پس دستمزد حداقل به میزان 1.5 تا 2 برابر افزایش پیدا کند، البته درجلسه چندی پیش خانه کارگر درخصوص افزایش حداقلی میزان دستمزد کارگران در سال آینده تلاش های بسیاری صورت گرفت.
عضو مجمع نمایندگان استان تهران با تاکید بردر نظرگرفتن تدابیر حمایتی برای کمک به کارگران، تصریح کرد: استدلال دولت این است که با افزایش دستمزد کارگران تورم درجامعه گسترش پیدا می کند، بنابراین باید تدابیر حمایتی را برای کارگران درنظرگرفت، هرچند که این موضوع درکشورما خیلی متداول نیست؛ اما دراکثر کشورهای دنیا تدابیر حمایتی برای کارگران مد نظر قرار دارد.
فریده اولاد قباد نایب رییس مجمع نمایندگان استان تهران در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، درخصوص تذکر جمعی ازنمایندگان مجلس به رییس جمهور درباره دستمزد کارگران، گفت: دستمزد کارگران درحال حاضر به میزان 800 هزارتومان است که این مبلغ حداقل باید به 900 تا یک میلیون تومان افزایش پیدا کند، بنابراین دراین خصوص تذکری به رییس جمهور داده شد تا مبنای حقوق و دستمزد کارگران که در حال حاضر زیر خط فقر قرار دارد افزایش پیدا کند.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات، اسلامشهرو پردیس درمجلس شورای اسلامی، افزود: افزایش حقوق و دستمزد کارگران به میزان 900 تا یک میلیون تومان حداقل میزان درنظرگرفته شده برای حقوق این قشر ازجامعه است که با احتساب مواردی مانند حق مسکن و فرزند و توجه به مواردی مانند نرخ تورم و سبد معیشت، حقوق کارگران باید به میزان دو میلیون وهشتصد هزارتومان برسد.
نایب رییس مجمع نمایندگان استان تهران با اشاره به اینکه توجه به نرخ تورم ازموضوعات مهم درتعیین حقوق و دستمزد کارگران است، گفت: توجه به مواردی مانند ضرایب پرداختی برای حق پوشاک و خوراک کارگران نیز دارای اهمیت بسزایی است که هرساله درتعیین میزان دستمزد کارگران درپایان سال به این موضوعات توجهی نمی شود، بنابراین با توجه به مشکلات معیشتی درزندگی فرهنگیان و کارگران جامعه باید به افزایش حقوق این اقشار نسبت به شرایط اقتصادی توجه کرد؛ هرچند که دولت باید درگذشته رسیدگی به وضعیت معیشتی کارگران را دردستور کارقرار می داد.