بیتوجهی به اجرای قانون معافیت مالیاتی فعالیتهای هنری؛ اجحاف به هنر و دلسرد کردن هنرمند است
داتیکان: اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس با انتقاد از نگاه مالی و اقتصادی به حوزه فرهنگی معتقدند در شرایطی که قانونگذار فعالیتهای هنری را از پرداخت مالیات معاف کرده، اجرایی نشدن این قانون به حوزه فرهنگ و هنر لطمه خواهد زد.
هر سال دولت از مشاغل گوناگون مالیات دریافت میکند که آنها بر اساس الزام قانونی موظف به پرداخت هستند اما طبق آخرین قانون مربوط به مالیات یعنی قانون مالیاتهای مستقیم مصوب سال1380، ناشران، روزنامهنگاران، فیلمسازان و برخی دیگر از اقشار فرهنگی و هنری از شمول الزامی بودن پرداخت مالیات حذف شدهاند.
متاسفانه در عمل دیده شده که این موضوع رعایت نمیشود و باعث شکایت و اعتراض بسیاری از ناشران نیز شده است. قانون حکم کلی بر معافیت کارکنان فرهنگی و هنری داده است اما در مقابل دستورالعمل آییننامه قانون مالیاتهای مستقیم به شکلی نادرست شروط و قیودی را برای این معافیت در نظر گرفته است.
بنابراین گزارش، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس از اجرایی نشدن قانون حذف مالیات از تولیدات فرهنگی و هنری و برخورد با فرهنگ با خطکش اقتصادی انتقاد کرد و گفت: تهاجم فرهنگی و ایستادن در مقابل نظام در عرصه مسائل فرهنگی است. دشمنان با تمام توان خود در عرصه فرهنگی ایران ایستادهاند تا داشتههای فرهنگی کشور را در عرصههای مختلف از ایران بگیرند.
همچنین نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس اجرایی نشدن قانون حذف مالیات از تولیدات فرهنگی، تفسیر متفاوت وزارت اقتصاد در این خصوص با نظر قانونگذار را موجب اجحاف در حق هنرمندان دانست و گفت: همه فعالیتهای فرهنگی شناسنامهدار و دارای مجوز در هر مکانی که ارائه شوند، باید مشمول معافیت فرهنگی شوند.
بر این اساس عضو هیات رئیسه مجلس با انتقاد از اجرایی نشدن قانون معافیت فعالیتهای هنری از پرداخت مالیات، تصریح کرد: فعالان این حوزه میتوانند شکایت خود را به مجلس ارائه دهند تا به این موضوع رسیدگی شود.
خبرنگار خبرگزاری خانه ملت در گفتوگو با نمایندگان مجلس شورای اسلامی لزوم رعایت قانون حذف مالیات بر آثار فرهنگی و اهمیت آن در جلوگیری از هجمههای فرهنگی بیگانگان را جویا شد که در ادامه میخوانید.
کمیسیون فرهنگی مجلس در حفظ حقوق دستگاههای فرهنگی رودربایستی ندارد/ لزوم حذفمالیات از تولیداتفرهنگیوهنری
نصر الله پژمانفر
نصرالله پژمانفر در گفتوگو با خبرنگار خبرگزای خانه ملت با اشاره به اجرایی نشدن قانون حذف مالیات از تولیدات فرهنگی گفت: متاسفانه دستگاههای اجرایی و متولیان امر نگاه کوتاه مدت به مسائل میکنند؛ اگر متولیان امر عددی را از مجموعهها و آثار فرهنگی به عنوان مالیات اخذ کنند، مشکلی از مشکلات کشور حل نخواهد شد بلکه باعث میشود آسیبهای هزاران برابر به جامعه وارد شود چراکه آنچه میتواند مردم را در یک مسیر پیش ببرد و آنها را مقاومسازی کند، فرهنگ یک جامعه است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه فرهنگ مجموعه مسائلی است که در قالبهای مختلف خودنمایی میکند، تصریح کرد: کتاب، سینما، شعر، ادبیات، رمان، تابلوها و آثاری که دلبستگیها و قدرت قالب بخشیدن به باورها را دارند، از جمله اشکال مختلف فرهنگ هستند؛ اما متاسفانه امروز همه مسائل از جمله فرهنگ با خط کش اقتصادی دیده میشود که کار بسیار نادرستی است.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس گفت: به فرهنگ به این دید نگاه میشود که باید غیراقتصادی شود و منابع خود را خود تامین کند؛ گاه نیز میگویند نه تنها منابع خود را تامین کند بلکه باید منابع دیگری نیز تولید کند که نتیجه آن این میشود که کار فرهنگی انجام نمیشود، بلکه رفتار اقتصادی به اسم فرهنگ انجام شده است.
پژمانفر با انتقاد از اینکه امروز یکی از مسائلی که وجود دارد، عدم اجرای تسهیلاتی است که قانون برای آثار فرهنگی یا تولیدکنندگان آثار فرهنگی، پیش بینی کرده و نسبت به خرید کالاهای فرهنگی مجوزهایی داده است، گفت: تولید کننده کالای فرهنگی تمام عمر خود را برای تولید کالای فرهنگی میگذارد که هم فاخر است و هم ارزش بسیار مادی و معنوی دارد. این هنرمند اگر بخواهد آثار فرهنگی خود را برای خود نگه دارد، انگیزه و توانی برای تولید ندارد و نتیجه آن کاهش تولیدات و آثار فرهنگی از ناحیه تولیدکنندگان این آثار است که در واقع فاجعه در فرهنگ است.
این نماینده مجلس دهم افزود: باید توجه به فرهنگ جدی گرفته شود همانطور که رهبر بزرگوار انقلاب هفته پیش تذکر دادند امروز دشمنان ما قطعا تهاجم نظامی در کشور ایران نخواهد کرد و آنچه که دشمن بنا به تهاجم آن دارد تهاجم فرهنگی است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در کمیسیون تلفیق بودجه96 تصریح کرد: نگرانی بسیاری در زمینه فرهنگی وجود دارد؛ تهاجم فرهنگی و ایستادن در مقابل نظام در عرصه مسائل فرهنگی است. دشمنان امروز در مقابل کشور ایران توان ایستادگی نظامی ندارند و با تمام توان خود در عرصه فرهنگی ایران ایستادهاند تا داشتههای فرهنگی کشور را در عرصههای مختلف از ایران بگیرند.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با بیان اینکه باید نگاهها به مسائل فرهنگی اصلاح شود، خاطر نشان کرد: تا این نگاه اصلاح نشود، قوانین راه به جایی نمیبرد. بسیاری از قوانین در راستای تربیت جبهه فرهنگی تنظیم شده و آثار و برکات بسیاری را در اجرای خود میتواند داشته باشد که به دلیل نبود این نگاه، نهایتا میتواند گزارشی از دیوان محاسبات و اعلام دستگاههای نظارتی در این زمینه باشد که عملکرد دولت در این قانون مانند بسیاری از قوانین صفر بوده است.
پژمانفر افزود: در مرتبه بعدی زمانی که قانونگذار عملکرد دولتها را در این عرصه صفر میبیند، انگیزهاش برای قانون گذاشتن در این عرصه از بین میرود؛ به عنوان مثال نمایندگان مجلس زمانی که قانونی را در برنامه پنجم میگذارند و در آن قانون دولتها هیچ عملکردی را نداشتند، در قانون برنامه ششم نمیتوانند در آن موضوع اصرار داشته باشند تا اجرایی شود.
این نماینده مجلس دهم در مجلس تصریح کرد: امروز اقتصاد، پول، ثروت، دلار و ریال فرهنگ جامعه را مدیریت میکند و فرهنگ نیست که خود ما و جامعه را مدیریت و فرماندهی کند، آنچه که فرهنگ جامعه را به عنوان یک عمله و سرباز فرماندهی میکند، اقتصاد است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در کمیسیون تلفیق بودجه96 افزود: به دستگاههای اجرایی اعلام کردیم که به عنوان بخش نظارتی مجلس، هرجایی کوتاهی صورت گرفت یا درحال کوتاهی بودند، کمیسیون فرهنگی مجلس حتما وارد شده و تذکراتی داده میشود تا برخوردهای لازم انجام شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان گفت: کمیسیون فرهنگی مجلس سعی کرده در ارتباط با حفظ حقوق دستگاههای فرهنگی رودربایستی نداشته باشد البته مشکلات فراوان است و حداقل تلاش کمیسیون این است که حرفها در این عرصه زده شود اما جمعبندی مسائل برعهده مجلس نخواهد بود.
برخورد گزینشی وزارت اقتصاد در اجرای قانون معافیت مالیاتی تولیدات فرهنگی اجحاف در حق هنرمندان است
جمشید جعفرپور
جمشید جعفرپور در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با اشاره به اجرایی نشدن قانون حذف مالیات از تولیدات فرهنگی گفت: حذف مالیات از تولیدات فرهنگی با وجود اینکه مصوبه مجلس را نیز دارد، با تفسیر از سوی وزارت اقتصاد و دارایی و معاونت مالیاتی مواجه شده است که بنا به برخی از تفاسیر بخشهایی را قبول کردند و بخشهایی از امور فرهنگی را خارج از شمول معافیتها تلقی میکنند.
نماینده مردم لارستان، خنج و گراش در مجلس شورای اسلامی افزود: نمایندگان کمیسیون فرهنگی مجلس در تلاش هستند تفسیر جامعی از تمامی فعالیتهای فرهنگی ارائه کنند تا در مجموعه معافیتها قرار گیرند؛ کمیسیون فرهنگی مجلس با مسئولین وزارت اقتصاد و دارایی تماسهایی برقرار کرده تا بتوانند تفسیر درستی از مصوبه مجلس ارائه کنند.
نایب رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس با اشاره به جلساتی که کمیسیون فرهنگی با مسئولان وزارت اقتصاد و دارایی داشت، تصریح کرد: در جلساتی که انجام شد، تفسیر و علت عمل نکردن به قانون حذف مالیات از تولیدات فرهنگی را خواستیم و آنها تفسیر خود را بیان کردند که به نظر کمیسیون فرهنگی، این تفسیر، ناقص است و باعث اجحاف در حق هنرمندان میشود.
وی خاطر نشان کرد: وزارتخانه برخی از مشاغل فرهنگی را به دلیل صلاحیت قانونی شامل معافیت میداند و برخی دیگر را شامل معافیت نمیداند؛ به عنوان مثال برخی از فعالیتهای فرهنگی که در مکانی بدون سردر و تابلوی مشخص انجام میشود را شامل معافیت مالیاتی نمیدانند اما اگر همین فعالیت با سردر و تابلوی مشخص و مکان مشخص انجام شود، میپذیرند.
جعفرپور با تاکید بر اینکه همه فعالیتهای فرهنگی شناسنامهدار و دارای مجوز در هر مکانی که ارائه شوند، باید مشمول معافیت فرهنگی شوند، افزود: ممکن است فردی به عنوان یک فعال فرهنگی امکان فراهم کردن مغازه یا مکان تجاری را نداشته باشد اما به دلیل اینکه میتواند با مجوز دستگاه ذی ربط فعالیت فرهنگی خود را انجام دهد، باید مشمول معافیت فرهنگی شود.
نایب رییس کمیته ارشاد، تبلیغات اسلامی و گردشگری کمیسیون فرهنگی مجلس در پایان گفت: کمیسیون فرهنگی مجلس در زمینه معافیت فرهنگی فعالان فرهنگی شناسنامهدار و دارای مجوز مشغول چانهزنی و مذاکره با وزارتخانه است اما هنوز به نتیجه نرسیده است؛ به دلیل اینکه کمیسیون فرهنگی مجلس در حال حاضر درگیر بودجه است، بعد از بودجه همچنان پیگیر این موضوع خواهد بود.
حمایت از تولیدات هنری به نفع توسعه فرهنگی و اقتصادی کشور است/ لزوم اجرای قانون معافیت مالیاتی فعالیتهای هنری
غلامرضا کاتب
غلامرضا کاتب در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت با انتقاد از اجرایی نشدن قانون معافیت فعالیتهای هنری از پرداخت مالیات درباره همه فعالان این حوزه گفت: قوانین با لحاظ شرایط جامعه، آیندهنگری و توجه به جمیع شرایط فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و غیره وضع میشوند لذا اجرایی نشدن آنها به صورت سلیقهای محلی از اعراب ندارد و هر قانونی حتما باید اجرا شود.
نماینده مردم گرمسار و آرادان در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر نظارت مجلس به اجرایی نشدن قانون معافیت فعالیتهای هنری از پرداخت مالیات افزود: متولیان امر و افرادی که منافع آنها در بخش تولیدات فرهنگی است باید شکایت خود را نوشته و به کمیسیون فرهنگی، اصل90 و هیئت رئیسه مجلس ارائه دهند تا حتما به این موضوع رسیدگی شده و نمایندگان آن را پیگیری کنند.
وی با بیان اینکه حمایت از تولیدات هنری به نفع توسعه فرهنگی و اقتصاد کشور است، تصریح کرد: اقتصاد کشور نیاز به توسعه فرهنگی دارد و توسعه فرهنگی نیز در گروی تولیدات فرهنگی است؛ نمایندگان مجلس حتما از این قشر و تولیدات فرهنگی آنها حمایت میکنند تا بیشتر اثرگذار باشند.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس در برنامه ششم احکام بسیار خوبی را در ذیل بحث تولیدات فرهنگی آورده است و در بخش سینما، تئاتر و صدا و سیما و بخش فیلمهای فاخر، پیشنهادهای بسیار خوبی داده است که اگر به درستی انجام شود، تاثیرات بسیار خوبی را در فرهنگ کشور خواهد گذاشت.