كسي از شهرداري حسابرسي نميكند
داتیکان: در آخرین روز از جلسه علنی در سال ١٣٩٥، نمایندگان مجلس شورای اسلامی با طرح تحقیقوتفحص از شهرداری تهران مخالفت کردند.
صبح دیروز پس از آغاز جلسه علنی مجلس، اولین دستور کار، بهرأیگذاشتن نظر کمیسیون عمران در مورد تحقیقوتفحص از شهرداری تهران بود؛ یعنی کسانی که مخالف تحقیقوتفحص بودند، باید به این نظر رأی مثبت میدادند و موافقان رأی منفی.
نتیجه رأیگیری اول صبح بهارستان هم به این قرار شد: «١٣٢ رأی موافق، ٩٠ رأی مخالف و ٥ رأی ممتنع» که مجموعشان ٢٢٧ رأی از مجموع ٢٣٠ نماینده حاضر در جلسه شد؛ یعنی سه نفر حاضر در جلسه رأی ندادند. این به غیر از ٥٨ نمایندهای است که صبح دیروز هنگام رأیگیری درباره طرح تحقیقوتفحص حاضر نبودند. اما با وجود اين «علی مطهری» نایبرئیس مجلس درباره امکان پیگیری موضوع، به «ایلنا» گفته «کمیسیون اصل نود مجلس میتواند به این مسائل رسیدگی کند».
طبق آییننامه داخلی مجلس، پس از قرارگرفتن گزارش کمیسیون مربوطه در دستور کار، «سخنگوی کمیسیون و نماینده متقاضی تحقیقوتفحص هر کدام حداکثر به مدت ١٠ دقیقه فرصت صحبت دارند و پس از این دو، گزارش کمیسیون بدون بحث به رأى گذاشته خواهد شد»؛ دیروز همین اتفاق افتاد. ابتدا «سدیف بدری» سخنگوی کمیسیون عمران پشت تریبون آمد و گزارش کمیسیون متبوع خود را ارائه کرد و گفت «نتایج بررسی کمیته حاکی از پاسخگویی و عدم مقاومت شهرداری تهران در دسترسی به اسناد و مدارک و اطلاعات درخواستی اعلام شده است». چند روز پیش بود که کمیسیون عمران به تحقیقوتفحص از شهرداری تهران رأی منفی داد.
صادقی: لابیهایی از سوی شهرداری صورت گرفت
پس از او نوبت به «محمود صادقی» نماینده تهران رسید تا به نمایندگی از متقاضیان تحقیقوتفحص ١٠ دقیقه صحبت کند. او گفت: «محور اول درباره چگونگی واگذاری املاک، دیگری درباره چگونگی اجرای پروژههای مشارکتی و محور سوم درباره نحوه تغییر کاربریها در تهران است». او به موضوعی اشاره کرد که در چند روز اخیر از سوی برخی نمایندگان هم مطرح میشد: «متأسفانه لابیها و رایزنیهایی که در این مدت از سوی شهرداری تهران انجام شد، عزم ما را برای دنبالکردن این تحقیقوتفحص راسختر کرد؛ چراکه اگر مسئلهای وجود نداشت، شهرداری تهران باید از انجام این استقبال میکرد».
نماینده مردم تهران گفت: «اگر مسئلهای وجود ندارد، شهرداری باید استقبال کند اما تلاش شهرداری برای انصراف نمایندگان از این طرح نشاندهنده این است که اعتماد لازم را نداشته و خوف و هراس دارند از اینکه این تفحص برخی ابهامات را روشن کند».
او ادامه داد: «توقع داشتیم کمیسیون عمران حداقل گزارش وزارت مسکن را درخصوص تخلفات شهرداری تهران استعلام کرده و مدنظر قرار میدادند. این گزارش بهخوبی نشان میدهد که چگونه شهرداری تهران شهر را به فروش گذاشته و سعی دارد درآمدهاي غیرمتعارفی را از محل فروش تراکم و تغییر کاربریها به دست آورد».
صادقی افزود: «در موضوع واگذاری املاک نیز شاهد انکار شهرداری تهران بودیم اما بعد از تهدید قوه قضائيه و دادستانی کل کشور با تحقیقاتی که انجام داد، بر اکثر موارد آن درخصوص واگذاری غیرقانونی املاک و تخفیفهای نامتعارف صحه گذاشت. بهتر بود کمیسیون عمران اطلاعات مربوطه را از دادستانی و قوه قضائيه دریافت و به آن توجه میکرد».
او ادامه داد: «اخیرا هر سه تحقیقوتفحصی که در مجلس مطرح شده، رأی آورده که بر این اساس، تفحص از کشت و صنعت کارون، مس سرچشمه و صندوق ذخیره فرهنگیان کلید خورد چراکه منجر به شفافسازی میشود».
او گفت: «هر تراکم مازادی که در شهر تهران فروخته میشود، تجاوز به حق تکتک مردم تهران است و ما به عنوان نمایندگان این مردم نمیتوانیم نسبت به حق آنها بیتفاوت باشیم».
صادقی ادامه داد: «شهرداری تهران سعی کرده از طریق لابیهای نامتعارف کار خود را انجام دهد و این در حالی است که پدیدهای پیش آمده که تراکم تهران را به صورت اوراق بهاداری که به صورت هولوگرام تهیه کردهاند، به افراد میفروشند و هر فرد بنابر ارزشی که هر هولوگرام در مناطق ۲۲گانه شهر دارد، به فروش میرساند».
سیاسیکاری و برخورد دوگانه؟
اما با وجود این توضیحات، نمایندگان مجلس با رأی خود تحقیقوتفحص را منتفی کردند. این در حالی است که همین یک ماه پیش در صحن علنی مجلس تقاضای تحقیقوتفحص از «شرکت کشت و صنعت کارون و شرکت طرح توسعه نیشکر و صنایع جانبی» با ١٢٩ رأی موافق، ٢٨ رأی مخالف و سه رأی ممتنع از مجموع ٢٥٨ نماینده حاضر، تصویب شده بود. در همان روز نمایندگان با ١٢٦ رأی موافق، ٢٦ رأی مخالف و هفت رأی ممتنع از ٢١٧ نماینده حاضر با تحقیقوتفحص از شرکت ملی صنایع مس ایران هم موافقت کردند. مهر ماه هم پس از اینکه مخالفان و منتقدان دولت تخلفات شکلگرفته در صندوق ذخیره فرهنگیان را در بوق و کرنا کردند، مجلس طرح تحقیقوتفحص از صندوق مذکور را با رأیی بالا تصویب کرد: «۲۰۰ رأی موافق، شش رأی مخالف و چهار رأی ممتنع از مجموع ۲۵۶ نماینده حاضر».
فتحی: اگر اتفاقی بیفتد، مجلس باید شرمنده باشد
با رأیندادن به تحقیقوتفحص از شهرداری تهران، شائبه سیاسیکاری و برخورد دوگانه برخی نمایندگان مجلس به ذهن متبادر میشود. دراینباره «محمدجواد فتحی»، نماینده تهران و از متقاضیان تحقیقوتفحص از شهرداری تهران در حاشیه جلسه علنی دیروز به «شرق» گفت: «برخی میگویند که ما نگاهمان سیاسی است؛ ولی اصلا نگاه سیاسی نداشتیم. ما جزء کسانی بودیم که به تحقیقوتفحص از صندوق فرهنگیان و نیشکر کارون رأی دادیم». عضو فراکسیون امید ادامه داد: «واقعا معضلات شهرداری تهران مهمتر است یا معضلات مس سرچشمه و نیشکر کارون؟ من معتقدم که اصلا تحقیقوتفحص بهعنوان مهمترین ابزار نظارتی مجلس، باید نسبت به آن حساس بود و هرجا که بحث از تحقیقوتفحص به میان بیاید، با روی گشاده از آن استقبال کند». او افزود: «قطعا این تحقیقوتفحصها میتواند جلوی خیلی از انحرافات و کجرویها را بگیرد». فتحی در پاسخ به اینکه برخی هزینه تحقیقوتفحص را بهانه مخالفتشان میکنند، گفت: «هزینه مگر چقدر میشود؟ آن هزینه با این انحرافات قابل مقایسه است؟ اهمیت آن مواردی که تحقیقوتفحص از آن را تصویب کردیم، با شهرداری تهران قابل مقایسه است؟ از اینکه فکر میکنم در آینده نهچندان دور، به دلیل فروش تراکمها و تغییر کاربریها، حادثه و واقعهای مثل پلاسکو در تهران اتفاق بیفتد و مجلس شرمنده شود، خیلی متأسفم». نماینده مردم تهران گفت: «آن وقت واقعا مجلس باید شرمنده باشد که چرا کاری را که میتوانست پیشگیری کند، به آن نگاه سیاسی داشته؛ اما ما را به خاطر درخواست تحقیقوتفحص متهم به نگاه سیاسی کردند».
رحیمی: اگر سیاسیکاری شده، از بیرون مجلس بوده
دراینباره، «علیرضا رحیمی»، دیگر نماینده تهران، هم به «شرق» گفت که «بههرحال اگر سیاسیکاری هم اتفاق افتاده، از بیرون مجلس بوده». او در توضیح عوامل بیرون از مجلس گفت: «از مجموعه عوامل شهرداری که تماسهایی داشتند یا تلاش کردند یا همه تلاششان را به کار گرفتند که این تحقیقوتفحص به نتیجه نرسد و موفق شدند با درصدی پایین و تفاوت کمی رأی نیاورد. من فکر میکنم با وجود همه تلاشهایی که اتفاق افتاد، اگر انسجام بهتری بین متقاضیان بود، قطعا نتیجه بهتری به دست میآمد». رحیمی درباره موضوعی که محمود صادقی در صحبتهایش اشاره کرد، هم گفت: «آنها بحثهای محتوایی و مستندات است که یا باید از طریق مراجع قضائي یا کمیسیون اصل ٩٠ پیگیری شود». او همچنین دلیل برخی نمایندگان درباره هزینه را نپذیرفتنی دانست.
کواکبیان: یک تخفیف در املاک نجومی برابر کل فیشهای نجومی بود
«مصطفی کواکبیان»، دیگر نماینده تهران، هم در جمع خبرنگاران گفت: «ماجرا این بود که آقای لاریجانی دوست نداشت تحقیقوتفحص از شهرداری صورت بگیرد؛ بنابراین بنده اخطار داشتم و ایشان اجازه نداد. بالاخره رئيس است و اجازه نداد و خواست ما را تحقیر کند». او ادامه داد: «انشاءالله بعد از تعطیلات عید در یک کنفرانس مطبوعاتی که خواهم داشت، درباره املاک نجومی اطلاعات بیشتری را ارائه خواهم داد». او در پاسخ به اینکه قسمتی از آن را الان بگویید، گفت: «یک جملهاش را میگویم. آن عزیزانی که به فیشهای نجومی اینقدر حساس هستند، رقم یک تخفیف در یک ملک نجومی به اندازه کل فیشهای نجومی است».
او در پاسخ به این سؤال که تحقیقوتفحص از شهرداری دیر مطرح شد و ممکن است شائبه انتخاباتی داشته باشد، گفت: «بحث این است که اتفاقا دوستان چندین مرحله به تأخیر انداختند و اگر کمیسیون میخواست نظر رد بدهد، همان اول نظر میداد». او ادامه داد: «یک بار بحث کردند که چون پرونده در دستگاه قضائي مطرح است، ما نباید ورود کنیم که به آنها گفتیم رئیس صندوق ذخیره فرهنگیان را شب دستگیر کردند، بعد از آن ما به تحقیقوتفحص رأی مثبت دادیم. این چه استدلالی است. این طرح چند بار به هيئترئیسه رفتوآمد داشت و نهایتا دوستان فکر میکردند اگر در موقعیتی اینچنین مطرح کنند، میتوانند نتیجه بهتری بگیرند که اتفاقا گرفتند و اجازه ندادند تحقیقوتفحص انجام شود». نماینده مردم تهران افزود: «بنده معتقدم مشکل ما مجلس نیست؛ مشکل از این است که قبل از بررسی املاک نجومی به وسیله مجلس، شورای شهر باید این کار را میکرد و مو را از ماست بیرون میکشید. عرض کردم یک تخفیف در یک ملک به اندازه کل فیشهای نجومی ارزش دارد و بعد آن را تقسیط کردند و ...». کواکبیان در پاسخ به این سؤال که رأی مثبت به تحقیقوتفحص از صندوق ذخیره فرهنگیان و رأیندادن به تفحص از شهرداری شائبه سیاسیکاری ندارد؟ گفت: «من معتقدم آقای لاریجانی با این کاری که کرد، حمایت خودش از آقای شهردار تهران را اعلام کرد. درباره املاک اگر بنا بود رأیگیری کنیم، میتوانستیم همان سه ماه پیش هم رأیگیری کنیم».
هرچه بود، دیروز رأی مجلس، تحقیقوتفحصنکردن از شهرداری تهران بود؛ حالا شهردار تهران میتواند با خیال راحت به تعطیلات نوروز برود؛ آن هم با عیدی که آخرین روز کاری مجلس در سال ١٣٩٥ به او داده شد؛ «رأیندادن به تحقیقوتفحص از شهرداری تهران».