فیلتر توییتر قانونی نیست
"سه رییسجمهور کامروا و چند رییسجمهور ناکام ایران همزمان در توییتر حضور فعال دارند و با اینحال توییتر همچنان فیلتر است!" آنچه سعید بیابانکی در وصف وضعیت توییتر در ایران میگوید مدتهاست دستمایه طنزپردازی و کنایههای کاربران ایرانی این شبکه است. شبکهای که هشت سال از عمر یازده سالهاش را در ایران فیلتر بوده اما فیلترینگ نه تنها از محبوبیتش کم نکرده بلکه پای سیاستمداران و شخصیتهای سیاسی را هم به آن باز کردهاست.
به گزارش خبرنگار ایلنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان یکی از قدیمیترین کاربران ایرانی توییتر با جایگاهی سیاسی است؛ اما این روزها به جز او مقامات رسمی دیگر کشور نیز توییتر را جزو ابزار ارتباطی بیواسطه خود با شهروندان انتخاب کردهاند. از حسن روحانی، رئیسجمهور کشورمان، تا شخصیتهایی با طیفها و جریانهای سیاسی متفاوتی همچون غلامعلی حدادعادل، محمود احمدینژاد و...
فیلتر توییتر تابع رفتار تاریخی دولت با رسانههاست
شبکه اجتماعی توییتر از سال 2006 در اختیار همگان قرار گرفت اما پس از حوادث سال 88 همچون شبکه اجتماعی فیسبوک در ایران فیلتر شد. فیلترینگی که دلیلش نقش پررنگ این شبکه اجتماعی در هدایت و خطدهی به اتفاقات بعد از انتخابات سال 88 اعلام شده بود؛ نقشی که خود توییتر هم آن را به طور غیرمستقیم تایید و اعلام کرده بود رشد کاربران این وبگاه در انتخابات ریاست جمهوری ایران (۱۳۸۸) به حدی رسیده که در سایت الکسا به عنوان چهارمین وبگاه پربازدید ایرانیان معرفی شد و همان روزها به خانواده شبکههای فیلتر شده ایرانی پیوست؛ فیلترینگی که تا امروز ادامه دارد اما بسیاری از شخصیتهای پرنفوذ و صاحب قدرت درکنار مهمترین مقامات کشور همچون، حسن روحانی رئیسجمهور، پایگاه اطلاع رسانی دولت، حسامالدین آشنا، حمید ابوطالبی، سازمان محیط زیست، محمد نهاوندیان، معصومه ابتکار، شهیندخت مولاوردی، مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی، سیدمحمد خاتمی، محمدجواد ظریف، محسن رضایی، غلامعلی حداد عادل، خبرگزاری فارس، خبرگزاری تسنیم، مرضیه وحید دستجردی، علیرضا زاکانی، سیدعباس صالحی، محمود احمدینژاد، الیاس نادران، احمد توکلی، حمید رسایی، سعید جلیلی، ابراهیم اصغرزاده، مصطفی کواکبیان و بسیاری دیگر از آن استفاده میکنند. کامبیز نوروزی (حقوقدان، روزنامهنگار)، محمد سلطانیفر (دکترای علوم ارتباطات اجتماعی) و اصغر مهاجری (جامعهشناس) در گفتگو با ایلنا، از فیلترینگ توییتر و تبعاتش همچون خدشهدار شدن اصل آزادی بیان، کاهش اعتماد اجتماعی بین مردم و دولت و کنار گذاشته شدن یک تریبون سیاسی مهم سخن گفتند.
کامبیز نوروزی (حقوقدان، روزنامهنگار) با اشاره به اینکه این نوع رفتار با ابزار نوین رسانهای در کشور مسبوق به سابقه است، گفت: بحث فیلتر شدن توییتر در ایران از یک رفتار تاریخی با رسانهها توسط دولت تبعیت میکند تقریبا تمامی دولتها در مواجهه با انواع رسانهها به یک شکل رفتار میکردند و رسانههای نوظهور در بیشتر موارد از سوی دولتها و حکومتهای وقت مورد استقبال قرار نمیگرفتند.