پایان معاملات کاغذی/ تمامی مزایدهها و مناقصههای دولتی الکترونیک میشود
به گزارش داتیکان به نقل از شهروند؛ تمامی معاملات دولتی، الکترونیکی میشود و از این پس شرکتها و نهادهای دولتی موظفند مناقصهها، مزایدهها و معاملات خود را بهصورت الکترونیک برگزار کنند. این اتفاق در شرایطی رخ میدهد که پیش از این معاملات کاغذی فسادهای زیادی به دنبال داشت و ویژهخواریهایی برای رانتجویان ایجاد میکرد. رضا باقریاصل، معاون سازمان فناوری اطلاعات با اعلام خبر راهاندازی سامانه «تاد» به «شهروند» میگوید: این طرح یکی از اساسیترین پروژههایی است که هر دولتی برای الکترونیکی کردن معاملات و تدارکات خود، اجرایی میکند، چرا که طی اجرایی شدن این پروژه، حجم بسیار بالایی از فرآیندهای دولتی درگیر شده و در نتیجه آن یک نظام شفاف و نظارتپذیر در حوزه معاملات دولتی شکل میگیرد.
به گفته باقریاصل، این سامانه بعد از گذراندن مراحل نهایی، توسط وزارت صنعت، به تمامی ارگانهای دولتی ابلاغ و موجب روان و شفاف شدن حجم عظیمی از معاملات در کشور میشود.
اعلام خبر راهاندازی این سامانه در شرایطی رخ میدهد که پروژههای مشابه آن یعنی دولت الکترونیک یا شبکه ملی اطلاعات با وجود قدمت طولانی هنوز به صورت کامل و مطلوب اجرایی نشدهاند و درگاه الکترونیک بسیاری از نهادهای دولتی گاهی به صورت سالبهسال بهروز نمیشود.
اکنون وقت توسعه است
این پروژه از ابتدای برنامه پنجم توسعه در دستور کار وزارت بازرگانی وقت قرار گرفت. باقریاصل به «شهروند» میگوید: این طرح با محوریت خرید کالا ایجاد شد و در ابتدای کار با دو مشکل اساسی مواجه و تا حدی متوقف شد. مشکل نخست عدم پذیرش اسناد معاملاتی این حوزه توسط دستگاههای نظارتی و مشکل دوم عدم فراهم بودن امکان و عمومیت پیدا کردن خرید از طریق سامانه بود. او ادامه میدهد: در مصوبات جدید دولت اما، اصلاحات خوبی صورت گرفت و نوعی الزام قانونی برای تسریع در اجرایی شدن کار اعمال شد. بعد از برگزاری جلسات متعدد با حضور معاون اول رئیسجمهوری، وزارت صنعت، معدن و تجارت و... درنهایت سامانه آماده بهرهبرداری شد. به گفته باقری اصل، این طرح چندین سال است که مراحل آزمون و خطا را پشت سر میگذارد و اکنون در مرحله توسعه نهایی و افزودن فرآیندهای جدید است. معاون سازمان فناوری اطلاعات با اشاره به جزییات این مصوبه گفت: در جهت پیادهسازی کامل پروژه دولت الکترونیک در کشور، شورای اجرایی فناوری اطلاعات متولی نظارت بر ۳ پروژه اساسی و مهم سلامت الکترونیک، مالیات الکترونیک و معاملات الکترونیکی دولت شده است.
او با بیان اینکه این ۳ پروژه بزرگ در راستای نقشه جامع دولت الکترونیکی تعریف شده و درحال اجراست، گفت: در این راستا، مقرر شده است که سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (سامانه تاد) با هدف الکترونیکی شدن تمامی فرآیندهای معاملات دولتی راهاندازی شود.
از شفافیت تا سرعت
باقری اصل گفت: مطابق با این پروژه باید سامانه الکترونیکی معاملات دولت، ایجاد و تمام اسناد در آن الکترونیکی و قابلیت پرداخت و دریافت الکترونیکی نیز ایجاد شود. بر مبنای این مصوبه، در معاملات الکترونیکی دولت باید تمامی اسنادی که به صورت الکترونیکی ارایه و نیز پرداختهایی که به صورت الکترونیکی انجام میشود به تأیید دیوان محاسبات و خزانهداری کل کشور برسد. در نظر داشته باشید پیاده کردن سیستمهای الکترونیک باعث درگیر شدن حجم بسیار بالایی از اطلاعات شده که به تبع آن، نظام اقتصادی دولتی شفافتر و حوزههای معاملات دولتی نظارتپذیرتر میشود.
به گفته باقری، با پیادهسازی سیستمهای الکترونیکی، بهرهوری دولت از کالاها و خدمات هم افزایش پیدا میکند. در نظر داشته باشید؛ نزدیک ۳۰درصد GDP کشور از طریق معاملات دولتی به دست میآید و تمامی هزینهکرد بودجه دولتی مبتنی بر معاملات است و با راهاندازی سامانه تدارکات الکترونیکی دولت (تاد)، میتوان ادعا کرد از این پس تمامی مزایدهها و مناقصهها و خریدهای دولتی به صورت الکترونیکی و شفاف انجام خواهد شد.
پیشرفت کار شهریور گزارش میشود
در کنار این مصوبه، مصوبه دیگری نیز در برنامه ششم توسعه وجود دارد. به گفته باقریاصل، براساس این مصوبه، ارگانهای مربوط باید نسبت به اجرایی شدن کامل ٣ پروژه سامانه و سلامت الکترونیک، مالیات الکترونیک و معاملات الکترونیکی دولت، نظارت داشته و به صورت مداوم به مجلس شورای اسلامی گزارش دهند. نخستین گزارش شهریورماه امسال داده میشود. باقری اصل با اشاره به الزام این مصوبه برای تأیید معاملات الکترونیکی توسط نهادهای نظارتی، خاطرنشان کرد: این مصوبه با همراهی نهادهای نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور و دیوان محاسبات تنظیم شده است.
بر این اساس، وزارت صنعت متولی و اجراکننده این طرح است. بعد از نهایی شدن این پروژه، تمامی دستگاههای اجرایی ملزم به الکترونیکی کردن معاملات خود و حرکت به سوی شفافیت میشوند. این موضوعی است که باقری اصل گفته و توضیح میدهد: البته دبیرخانه شورایعالی فناوری اطلاعات هم از هیچ کمکی فروگذار نخواهد کرد. معاون سازمان فناوری اطلاعات ادامه داد: این مصوبه از سوی دولت ابلاغ شده و مرکز توسعه تجارت الکترونیکی وزارت صنعت و معدن، متولی انجام این سامانه است و بنابر ماده ۶۸ قانون برنامه، شورای اجرایی فناوری اطلاعات نیز ناظر انجام درست این مصوبه خواهد بود.
مشکل زیرساختی نداریم
وزارت صنعت از زیرساختهای لازم بینیاز است. رضا باقریاصل با ذکر این نکته به «شهروند» توضیح میدهد: مشکل خاصی برای راهاندازی این سامانه در کشور وجود ندارد و این سامانه هم مثل تمامی سامانههای مشغول به کار کشور مانند سامانه سهام عدالت، به راحتی به حیات خود ادامه خواهد داد. باقریاصل همچنین تأکید میکند که برای فراهم کردن زیرساختهای Ict از هیچ کمکی به وزارت صنعت دریغ نخواهیم کرد. او با تأکید بر اینکه پذیرش اسناد به صورت الکترونیکی، باعث روان و شفاف شدن معاملات دولت میشود، ادامه داد: درخصوص پرداخت آنلاین نیز زیرساختها از سوی بانک مرکزی آماده است و مشکلی از بابت زیرساختها وجود ندارد. در این راستا بانک مرکزی هم باید شرایط انتقال حسابهای دولت به بانک مرکزی را با سرعت بیشتری دنبال کند. باقریاصل در انتها با تشکر از سازمان توسعه تجارت الکترونیک وزارت صنعت، دیوان محاسبات کشور و... تأکید میکند که اگر همکاری این نهادها نبود، این طرح به ثمر نمینشست. گفتنی است؛ درحال حاضر وزارت صنعت، معدن و تجارت آموزشهای لازم به ارگانهای مربوطه را آغاز کرده و کمکم به سمت جایگزینی کامل قرارداد خرید الکترونیکی به جای نوع دستی آن میرود.