دیوار بلند بی اعتمادی میان مردم و وکلا باید شکسته شود
چهارمین همایش نکوداشت مقام و منزلت وکیل با حضور معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام، رئیس کل دادگستری، دادستان و جمعی از وکلا و کارشناسان حقوقی البرز در تالار سیروس صابر اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان توسط مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه استان البرزبرگزار شد.
در این همایش سخنرانان به ایراد سخنرانی پرداختند و نظرات خود را در مورد نقش وکلا، روابط بین قضات، وکلا و مردم را مورد بحث و بررسی قرار دادند.
احمد فاضلیان رئیس کل دادگستری استان البرز در سخنرانی خود مراسم ضمن ارائه مطالبی در خصوص جایگاه وکالت و نقش وکیل در نظام دادرسی عادلانه اظهار کرد: حق برخورداری از وکیل، از مولفههای اصلی برای دادرسی عدلانه محسوب میشود.
فاضلیان گفت: تحولات رخ داده در زمینه تربیت و آموزش وکلا در سالهای اخیر را زمینه ساز شکسته شدن انحصار برخورداری از وکالت عنوان کرد.
رئیس کل دادگستری استان البرز با اشاره به اینکه دادرسی عادلانه از قواعد بینالمللی است که هدف از آن تضمین حقوق فردی و اجتماعی در مقابل محدودیتهای غیرمشروع و خودسرانه در مسیر نیل به آزادیهای اساسی است، اظهار داشت: دادرسی عادلانه در یک دادگاه صالح، بیطرف و مستقل محقق میشود.
عالیترین مقام قضایی استان البرز با یادآوری اینکه دادرسی عادلانه، شامل سه مرحله حقوق پیش از دادرسی، حقوق حین دادرسی و حقوق پس از دادرسی است، تصریح کرد: منع بازداشت قانونی، حق اطلاع از علت بازداشت، حق برخورداری از وکیل، حق درخواست حضور فوری در نزد قاضی، منع شکنجه و حق برخورداری از شرایط انسانی در حین بازداشت از مقولههای مهم در مرحله پیش از دادرسی است.
وی اضافه کرد: حق برخورداری از وکیل و مشاور بر اساس کنواسیونها و قوانین بینالمللی و قوانین جمهوری اسلامی ایران از موضوعات مورد تاکید است که باید در همه مراحل مورد احترام باشد.
رئیس کل دادگستری استان البرز یکی از ویژگیهای دادرسی عادلانه را برخورداری از امنیت در دفاع عنوان کرد و اظهار داشت: جامعه شناسان یکی از مشخصهها و مولفههای جوامع پیشرفته را امکان و حق دفاع شهروندان میدانند.
وی افزود: وکالت و دفاع از حق، از نظر شرعی امر مقدسی است و بر این اساس وکلا در لباس افراد صاحبنظر عهدهدار دفاع از حقوق متهمان هستند که وجود احادیثی از پیامبر(ص) و ائمه معصومین(ع) موید همین نگرش از صدر اسلام است.
فاضلیان با اشاره به احادیثی از پیامبر(ص) که ایشان در آنها به مدافعان از حقوق مظلوم وعده بهشت دادهاند گفت: بر اساس آموزههای دینی و فقهی، وکیل از دفاع و کمک به ظالم منع شده است.
وی جایگاه وکلا در سیستم قضایی ایران را غیرقابل انکار دانست و یادآور شد: در تبصره 3 سال 1370 مجمع تشخیص مصلحت نظام، وکیل در مقام دفاع، همشان قاضی است و از همان امتیازات و تامینات برخوردار است.
رئیس کل دادگستری استان البرز تحولات رخ داده در زمینه تربیت و آموزش وکلا در سالهای اخیر را زمینه ساز شکسته شدن انحصار برخورداری از وکالت عنوان کرد و توضیح داد: با افزایش تعداد وکلا، امکان برخورداری مردم از وکلا نیز افزایش یافته که این خود زمینهساز کاهش هزینه داشتن وکیل است.
وی در ادامه گفت: احیا و توسعه فرهنگ وکالت میتواند با آموزش به مردم محقق شود تا آنها در مباحث حقوقی و معاملات و عقود به وکلا مراجعه کنند؛ برخورداری نیم میلیون نفر از مردم استان البرز از مشاوره حقوقی رایگان مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه استان البرز بیانگر قدمهای مهمی است که در استان برداشته شده است.
عالیترین مقام قضایی استان در ادامه به ذکر توصیههای برای وکلا بسنده کرد و با تاکید بر رعایت اخلاق حرفهای توسط وکلا، تصریح کرد: متاسفانه در بخشی از جامعه نگاه مثبتی به وکلا وجود ندارد و بعضا قضاوتهای ناعادلانه در مورد وکلا انجام
میشود؛ باید تلاش شود این تصور در مردم شکل نگیرد که وکلا در کنار قدرتمندان و صاحبان زور قرار دارند تا حق مردم عادی را ناحق کنند.
وی در پایان با تاکید بر اینکه یکی از شاخصههای خوب برای قضات و وکلا، برخورداری از دانش قضایی است گفت: ماموریتهای مهمی برای وکلا در نظر گرفته شده که برای عملیاتی کردن این ماموریتها باید بهترینها گزینش شوند برای اینکه اگر در صنف وکلا ضعفی وجود داشته باشد و به دلیل دانش کم، دفاعی خوبی از متهم نشود بدترین ضربه به جایگاه وکلا و حقوق موکلین وارد خواهد شد.
در ادامه جلسه حسین میرمحمد صادقی،معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام به ایراد سخنانش پرداخت و ضمن اشاره به جایگاه وکیل و ضرورت رعایت اخلاق حرفه ای در وکالت اظهار کرد: امروزه در عرصه های مختلف اجتماعی بحث اخلاق حرفه ای بسیار مطرح و مورد توجه است و مردم نیز حساسیت زیادی در این رابطه پیدا کرده و خواستار رعایت آن از سوی فعالان حرف هستند.
وی ادامه داد: در رابطه با وکالت نیز این موضوع از اعصار گذشته مطرح بوده و امروز نیز پررنگ تر از قبل مورد توجه است لذا رعایت این اصل، یکی از مولفه های اصلی فعالیت وکلا محسوب می شود. صاحبان حرف حقوقی در ایران از یکدیگر حمایت نمی کنند
معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخش دیگر سخنان خود با تاکید بر این نکته که قضات و وکلا باید در کنار یکدیگر و با تعاملی سازنده به احقاق حقوق مردم بپردازند گفت: در سراسر دنیا فعالان حقوقی ارتباط بسیار نزدیکی دارند اما متاسفانه حمایت و پشتیبانی که صاحبان حرف حقوقی در سایر کشورها از یکدیگر دارند، در کشور ما نیست، در ایران به طور معمول اساتید و قضات فاصله بسیاری باهم دارند و این مساله در مورد قضات و وکلا نیز صدق می کند.
میرمحمد صادقی خاطرنشان کرد: متاسفانه برخورد قضات، وکلا و اساتید حقوقی و قضایی با یکدیگر چندان محترمانه نیست و عمدتا در حضور ارباب رجوع همواره سعی در تحقیر و تخریب طرف مقابل دارند لذا این یک مساله اساسی و مهم در کشور ما است که باید درمان شود.
وی گریزی نیز به رابطه وکیل و موکل زد و افزود: دیوار بلند بی اعتمادی که در برخی موارد وجود دارد، باید شکسته شود البته در چند سال اخیر این وضعیت بهتر شده اما می توان تلاش کرد تا مشکل را از ریشه برکنیم، همچنین درصد بالایی از مراجعات به وکلا برای زمان مرافعه و دعوا است که اصلاح این روند به فرهنگسازی جامع نیاز دارد.
معاون حقوقی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام متذکر شد: پیش بینی می شود با رفع تحریم ها و شکوفایی تجاری و اقتصادی کشور که منجر به عقد قراردادها و مبادلات گسترده می شود همچنین فرهنگساز بهینه برای بهره مندی هر خانواده از یک وکیل، بازار کار بسیار مطلوبی برای وکلا فراهم شود.
میرمحمد صادقی در بخش دیگر سخنان خود با اشاره به فعالیت های متعدد مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی بیان کرد: دستگاه قضا باید توجه بیشتری نسبت به این مرکز داشته باشد چرا که کانون وکلا و مرکز مشاوران هر دو بر اساس قانون جمهوری اسلامی تاسیس شده و فعالیت دارند لذا دستگاه قضا باید تلاش کند تا خصومتی که این دو جامعه مدنی را در مقابل هم قرار داده و برخی نیز برای پر رنگ جلوه دادن آن در تلاش هستند را رفع کرده و با روش روشنگری و تبیین اهداف عالیه، هر دو مرکز مورد احترام و توجه قرار گیرد اما بنده احساس می کنم که در حال حاضر قوه قضائیه آنچنان که باید از این مساله حمایت نمی کند.
در ادامه مراسم رئیس هیات مدیره مرکز امور وکلا و مشاوران حقوقی قوه قضائیه در استان البرز به ارائه گزارشی از عملکرد این مرکز پرداخت و اظهار کرد: از آنجاکه نقش وکلا در کسب و ایجاد نظام دادرسی عادلانه امری انکارناپذیر محسوب می شود، بی توجهی به عدم حضور وکیل در رسیدگی به برخی جرائم از مولفه های نقض و بی اعتباری آرای صادره است چراکه حضور وکیل موجب تنویر ابعاد مختلف پرونده و بررسی دقیق تر خواهد شد.