صدور صدها رای جایگزین زندان/ از استقبال متهمان از آراء صادره تا تحت تکفل قرار دادن کودکان یتیم نیازمند
داتیکان: قاضی خوش ذوق گنبد کاووسی احکام خلاقانهای برای برخی مجرمان صادر میکند که از آن جمله میتوان به تحت تکفل قراردادن کودکان یتیم، مطالعه کتب، شرکت در دوره آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی و. ..اشاره کرد.
قاضی نقی زاده رئیس شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری ۲ گنبدکاووس در گفتوگو با خبرنگار گروه حقوقی و قضایی خبرگزاری میزان گفت: محکومیت متهم به زندان، هزینههای زیاد مادی و معنوی چه بر روی متهم و چه بر جامعه و خانواده اش وارد میکند که در بعضی موارد غیر قابل جبران است.
از استقبال متهمان از آراء مجازاتهای جایگزین حبس تا تحت تکفل قرار دادن کودکان یتیم نیازمند
وی گفت: اگر بتوانیم به اهداف مجازاتها که جلوگیری از ارتکاب جرم توسط متهم و سایر افراد و اصلاح و درمان آنان و جبران خسارت وارده به شاکی و جامعه است به طریق دیگری غیر از زندان دست یابیم که در این خصوص نباید تردیدی به خود راه دهیم.
این قاضی معتقد است که با توجه به تصویب قانون جدید مجازات اسلامی در سال ۹۲ این امکان قانونی برای قضات ایجاد شده است تا در کنار مجازاتهای سنتی بتوانند انواع دیگری از مجازاتها را در آراء خود استفاده کنند.
صدور صدها رای جایگزین زندان در قضاوت ۱۷ ساله
از استقبال متهمان از آراء مجازاتهای جایگزین حبس تا تحت تکفل قرار دادن کودکان یتیم نیازمند
این قاضی میگوید: این دادگاه در راستای سیاستهای کلان نظام و تاکیدات مکرر مقام معظم رهبری و رئیس قوه قضاییه در خصوص استفاده حداقلی از مجازات زندان به صدور صدها رای جایگزین زندان اقدام کرده است که از جمله آن میتوان به مجهز کردن کتابخانههای زندانها، کانون اصلاح وتربیت، کلانتریها، پاسگاهها و مراکز نگهداری ایتام و کودکان بی سرپرست و در حد قابل قبول و تهیه امکانات رفاهی فرهنگی از محل مجازاتهای جایگزین حبس از این دست اقدامات است که سبب ارتقاء کیفی و کمی اشاره کرد.
این قاضی خوش ذوق گنبدی همچنین به محکومیت متهمان به صدها ساعت خدمات عمومی رایگان شامل پاکسازی جنگلها، مراتع، رودخانهها، تفرجگاهها و حتی حاشیه جادهها از زبالههای رها شده یا حتی استفاده از تخصص آنان در آموزش افراد گروه هدف اقدام کرده است.
استقبال متهمان از آرائ مجازاتهای جایگزین زیاد است
رئیس شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری ۲ گنبدکاووس با بیان اینکه استقبال متهمان از اینگونه آراء زیاد بوده است و معمولاً آنرا با رغبت و میل بیشتری انجام میدهند چرا که ثمره مثبت آنرا برای جامعه لمس میکند، ادامه میدهد: فردی را که به خدمات عمومی محکوم کرده ام بعد از پایان محکومیت باز هم آن کار را ادامه میدهد که نشانگر اقبال و تاثیر گذار بودن این گونه اقدامات است.
محکومیت متهمان به آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی
قاضی نقی زاده که ۱۷ سال سابقه قضاوت در کارنامه کاری خود دارد در رابطه با استفاده از پابند الکترونیکی میگوید: محکومیت متهمان به آزادی تحت نظارت سامانههای الکترونیکی از جمله آراء جایگزین زندان هستند که در بعضی جرایم با حصول شرایطی میتوان برای متهمانی که خطر کمتری برای جامعه دارند بجای مجازات زندان از پابند الکترونیکی استفاده کرد و آنان به زندان نمیروند، اما توسط این سامانه کنترل شده و حق خروج از یک منطقه معین را ندارند که در صورت تخلف باقی مانده مجازات را باید در زندان سپری نمایند که با اجرای این نوع مجازات میتوان از تراکم زندانیان و هزینههای دولت کاست.
وی تاکید میکند که با اقدامات فرهنگی نتیجه مطلوب حاصل میشود و اگر در مواردی مشکلاتی وجود دارد یا اصلاً اقدامی صورت نگرفته است یا اینکه بصورت ناقص و محدود بوده است.
مطالعه ۵ جلد کتاب مجازات سارق باطری خودرو
این قاضی در برخی از آرای صادره مجازات جایگزین حبس به مطالعه ۵ جلد کتاب در موضوعات دینی، اخلاقی اجتماعی و فرهنگی اشاره میکند و میگوید: متهم به اتهام سرقت باطری خودرو متعاقب شکایت شاکی تحت تعقیب قرار گرفت. دادسرا مجرمیت وی را با توجه به دلایل ذکر شده در پرونده محرز دانسته و دادستان با صدور کیفرخواست تقاضای مجازات متهم را از دادگاه کرده است. متهم که نوجوان و ۱۶ سال سن دارد دانش آموز است. وی با پرداخت خسارت شاکی رضایتش را بدست آورده است. نامبرده فاقد سابقه کیفری است و به جرم خود اقرار نموده و از اینرو به محکمه در کشف واقعیت کمک کرده است وباعث تسریع در دادرسی شده و نیز اظهار ندامت و پشیمانی کرده است. دادگاه وی را بابت اتهام سرقت به یکسال نگهداری از کانون اصلاح و تربیت محکوم کرد، اما از آنجائیکه خسارت شاکی را جبران کرده و رضایت وی را اخذ نموده و فاقد سابقه کیفری و نوجوان است، دادگاه وی را مستحق مدارا دانست و حبس وی را به مدت ۲ سال تعلیق کرد تا چنانچه وی در مدت تعلیق مرتکب جرایم عمدی شود، مجازات معلق اجرا میشود.
این نوجوان موظف است ضمن عضویت در کتابخانه عمومی شهر ماهانه و به مدت یکسال ۵ جلد کتاب در موضوعات دینی، اخلاقی اجتماعی و فرهنگی مطالعه و خلاصه آنرا به اجرای احکام تحویل کند و همچنین کتابدار نسبت به تایید صحت مطالعه کتابها با بررسی دقیق اقدام خواهد کرد. در صورت استنکاف متهم از این امر برای بار اول یکسال به مدت تعلیق قبل اضافه میشود و در صورت تخلف برای بار دوم مجازات حبس وی اجرا میشود.
از استقبال متهمان از آراء مجازاتهای جایگزین حبس تا تحت تکفل قرار دادن کودکان یتیم نیازمند
بی احتیاطی راننده کامیون و تحت تکفل قرار دادن ۴ کودک یتیم از کمیته امداد امام خمینی (ره)
از دیگر رایهای صادره از سوی قاضی نقی زاده رئیس شعبه ۱۰۲ دادگاه کیفری گنبدکاووس میتوان به تحت تکفل قرار دادن ۴ کودک یتیم از ایتام تحت پوشش کمیته امداد اشاره کرد.
وی در توضیح صدور این رای میگوید: در اثر تصادف مابین یک دستگاه کامیون با یکدستگاه خودروی سواری در جاده گنبد مینودشت تعدادی کشته و مجروح شدند. ماموران در محل حاضر شدند و کارشناس تصادفات علت حادثه را بی احتیاطی از سوی راننده کامیون اعلام کرد. شکایت شکات و نظریه پزشکی قانونی اخذ شد. متهم اتهام را پذیرفت و دادستان با صدور کیفرخواست تقاضای مجازات متهم به جرم بی احتیاطی در رانندگی منجر به قتل غیر عمدی و صدمه بدنی کرد. دادگاه متهم را از جنبه خصوصی جرم به پرداخت دیه در حق شکات و از جنبه عمومی جرم به ۲ سال حبس محکوم نمود. نظر به اینکه متهم با بیمه نمودن خودروی خود در برابر حوادث، ترتیبات پرداخت خسارت شکات را فراهم کرده است و از طرفی متاهل و فاقد سابقه کیفری بوده است لذا دادگاه مجازات حبس وی را به مدت ۲ سال تعلیق نمود تا چنانچه وی در مدت ۲ سال مرتکب جرایم عمدی شود از مجازات معلق مذکور رفع تعلیق شده محکومیت حبس اجرا میشود.
قاضی نقی زاده خاطرنشان میکند: دادگاه وی را به شرکت در دوره آموزش مقررات راهنمایی و رانندگی به مدت ۱۰۰ ساعت و به عنوان مجازات تکمیلی نیز وی را به پذیرش و تحت تکفل قرار دادن تعداد ۴ کودک یتیم محتاج از ایتام تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) محکوم کرده است که در صورت تخلف از دستورات مذکور متهم با مجازات حبس مواجه خواهد شد.