ایست، تبلیغ سیگار ممنوع است
براساس قوانین و مقررات، بحث دخانیات در کشور تابع قانون انحصار دخانیات است و این قانون از سال ۱۳۱۰ تصویب شد که براساس آن کشت توتون، برداشت، حمل، تولید، واردات، صادرات و توزیع سیگار با مجوز دولت صورت می گیرد. از سه سال گذشته وظایف حاکمیتی دخانیات به عنوان یک شرکت دولتی، براساس ماده ۱۳ اصل ۴۴ قانون اساسی، به وزارتخانه های ذیربط منتقل شد و به همین منظور، نظام حاکمیتی از شرکت دخانیات گرفته شده و به وزارت صنعت و معدن انتقال یافت.
وزارتخانه صنعت و معدن برای اینکه بتواند به صورت متمرکز، شرکت دخانیات را هدایت کند، مرکز برنامه ریزی و نظارت بر دخانیات کشور را ایجاد کرد. یکی از وظایف شرکت دخانیات کشف سیگارهای قاچاق است. این گشت ها در سراسر کشور با حضور نماینده ای از وزارت صنعت و معدن و تجارت به عنوان دستگاه کاشف و با هماهنگی شرکت دخانیات انجام میشود. در ابتدا برچسب هالوگرام برای تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق به کار میرفت، و این مکانیزم توسط شرکت دخانیات اجرا میشد.همچنین از ابزار دیگری مثل پیام بهداشتی روی پاکتها استفاده میشد به منظور آگاه کردن مصرف کنندگان از مضرات سیگار، اما متأسفانه با اقدامات قاچاقچیان و سودجویان و اطلاعات نادرست به مصرف کنندگان، مبنی بر اینکه سیگارهایی که تصویر ندارد برای ریه مناسب است و سیگارهایی که تصویر دارد برای ریه ضرر دارد، این طرح با چالش روبرو شد.
با وجود چنین اقداماتی از سوی سودجویان، دیگر هالوگرام به عنوان ابزار حاکمیتی به شمار نمی آید، به همین منظور برای بهبود این شرایط و تشخیص کالای قاچاق از غیرقاچاق، طبق قانون جدید ماده ۱۳، کد رهگیری طراحی شد .این کد رهگیری ۱۷ تا ۱۸ رقم است که مثل شماره شناسنامه برای هر پاکت است که با آن می توان خرده فروشان این کالا را نیز ردیابی و شناسایی کرد.
هدف اصلی از کدرهگیری تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق است.برای جلوگیری از ورود سیگار قاچاق به کشور تصمیم بر این شده کد رهگیری در کارخانه تولیدکننده سیگار بر روی بسته آنها حک شود، با این اقدام کلیه سیگارهایی که به شکل قانونی وارد کشور میشوند بر روی جلد مقوایی آنها شماره رهگیری ثبت می شود و در واقع بعد از ثبت سفارش در همان کارخانه تولید، شماره رهگیری بر روی آنها درج میشود.
سیگارهایی که فاقد کد رهگیری باشند غیر قانونی تلقی شوند. این اقدام دو فایده اساسی دارد اول اینکه به سلامت افراد مصرف کننده سیگار و افرادی که غیر مستقیم در معرض دود سیگار و مضرات آن هستند بیشتر توجه میشود،زیرا وضعیت سلامت محصولات قاچاق مشخص نیست وبا داشتن کد رهگیری مردم از سیگارهایی استفاده میکنند که مورد تایید است،دوم فایدهایست که برای اقتصاد کشور دارد زیرا ورود کالای قاچاق اقتصاد کشور را نابود میکند با توجه به حجم بالای سیگارهای قاچاق در بازاراین اقدام میتواند به اقتصاد داخلی کمک کند زیرا مبارزه با قاچاق یکی از ضروریات کشور است.
دو اقدام کلان در راستای مبارزه با قاچاق کالاهای دخانی انجام گرفته که حائزاهمیت هستند و امیدواریم با پیگیری هر چه بیشتر این برنامهها بتوانیم به اقتصاد کشور کمک کنیم،یکی از این اقدامات، تعامل و همکاری با نیروی انتظامی و دستگاه های کاشف، افزایش جریمه ها و پاداش ها و دوم انجام یک حرکت اقتصادی در قالب تعامل سرمایه گذارهای داخلی با برندهای معروف برای جلوگیری از قاچاق و تولید آن برند در کشور است تا با این حرکت، ۱۰ تا ۱۲ میلیارد نخ سیگار قاچاق کم و به تولید داخلی تبدیل شود.سیگارهای وارداتی با برندهای معروف به صورت قاچاق وارد کشور میشوند ومصرف کنندگان از آنها استقبال میکنند اما بسیاری از مصرف کنندگان بی اطلاع هستند که این سیگارها تقلبی هستند و بسیاری از کشورهای همسایه این برندهای معروف را تولید میکنند و مشخص نیست توتونی که در آن به کار رفته چه نوع موادی است و با تبلیغ خلاف واقع عنوان میکنند که توتون آن اصل است.
وی با بیان اینکه این طرح به منظور جلوگیری از ورود سیگارهای قاچاق و غیرقانونی است، گفت: گاهی در بازار برند سیگاری را مشاهده میکنیم که علیرغم اینکه نمایندگی دارد ولی همزمان به صورت قاچاق نیز وارد میشود که در اکثر آن ها از اسانسهای غیرمجاز و توتونهای مانده و یا چند بار استفاده شده به کار رفته که این موضوع سلامت مردم را به خطر می اندازد.
درادامه سخنان بالاعباس نخعی،مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالا در سخنانی اظهار داشت: هدف طرح کد رهگیری سیگار مبارزه با قاچاق کالا است
عباس نخعی اظهار کرد: سیگارهای وارداتی از روی شماره هولوگرام قابل رهگیری هستند و ستادی در این زمینه با بخش مربوطه وزارت صنعت، معدن و تجارت مشغول پیگیری این موضوع است.
این مقام مسئول در ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز تاکید کرد: شرکتهایی که نمایندگی برند سیگار خاصی را داشته باشند حق وارد کردن سیگار مشابه آن به هر طریقی دیگررا ندارند وشرکتها موظفند سهم بازارخودشان را از مسیر قانونی و کمپانیهای اصلی تولیدکننده وارد کنند.در درجه اول سهم بازار باید از محل واردات یا تولید داخل کشور تامین شود،واگر شرکتهای واردکننده سیگار خارجی به این مهم توجه نکنند براساس مقررات قانونی با آنها برخورد میشود.
مدیرکل دفتر مبارزه با قاچاق کالاهای هدف ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز در عین حال بیان کرد: از طرفی میزان فروش کمپانیها مشخص و قابل کنترل است و باید به این موضوع نیز توجه شود که این میزان فقط به کشور ما وارد شود وبه جای دیگری نرود.
نخعی ادامه داد: کمپانیهایی که سیگار به ایران میفروشند باید به سایر نمایندگیهایی که مثلا در عراق دارند تاکید کنند که به میزان نیاز کشور خودشان خرید انجام دهند تا مازاد آن به کشورهای دیگر برده نشود؛ در این راستا به تمام نمایندگیها اخطار دادیم که در خرید سهم بازار خود برنامهریزی کنند.
وی همچنین انجام هرگونه تبلیغی را برای سیگار غیرقانونی دانست و عنوان کرد: نمایندگی ها نباید برای سیگارهای خود برنامه های تبلیغاتی انجام دهند.