مسئولیت مدنی ناشی از آلودگی هوا»
یک وکیل دادگستری یادداشتی را به رشته تحریر درآورده و در آن نسبت به آلودگی مکرر شهر تهران و شهرهای بزرگ که امروزه بخشی از زندگی عادی شهروندان شده و سلامت محیط زیست را با خطر جدی روبهرو کرده، انتقاد کرده است.
به گزارش ایسنا، متن یادداشت وحید قاسمی عهد به شرح زیر است:
آلودگی مکرر شهر تهران و شهرهای بزرگ امروزه بخشی از زندگی عادی شهروندان شده و سلامت انسان، حیوانات و به طور کلی محیط زیست را با خطر جدی رو به رو کرده است. از لحاظ حقوقی، حفظ سلامت محیط زیست از اهمیت ویژهای برخوردار است، آنگونه که امروزه، حق بشر بر محیط زیست در کنار حقوقی چون حق حیات و حق آزادی بیان و عقیده در زمره حقوق بشر قرار گرفته است.
صاحب نظران حقوق بشر را به نسلهای گوناگونی تقسیم کردهاند؛ حقوق نسل اول بشر (حقوق مدنی سیاسی)، حقوق نسل دوم (حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی) و حقوق نسل سوم (حقوق همبستگی) که حقوق جمعی تلقی میشود. حق برخورداری از محیط زیست سالم و حق بهرهمندی از توسعه که تحقق همزمان آنها مستلزم توسعه پایدار است یکی از جلوههای حیثیت و کرامت انسانی تلقی میشود. حق داشتن محیط زیست سالم امروز دیگر صرفا یک ایدهآل و آرزوی دست نیافتنی نیست، بلکه در پرتو مجاهدت و تلاش مستمر سازمانهای غیردولتی، سازمانهای بینالمللی و مجامع علمی و دوستداران محیط زیست، این حق جایگاه واقعی خود را یافته و به عنوان حقی بشری در سطوح بینالمللی، منطقهای و ملی شناخته میشود. اعلامیه استکهلم (١٩٧٢)، منشور جهانی طبیعت (١٩٨٢) و اعلامیه ریو از جمله این تلاشها هستند.
در عمده قوانین اساسی کشورهای جهان به ضرورت حفظ محیط زیست و حق بشر از برخورداری از محیط زیست سالم توجه شده است. اصل ٥٠ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران به شناسایی این حق تخصیص یافته است. این اصل مقرر میدارد «در جمهوری اسلامی، حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسلهای بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند، وظیفه عمومی تلقی میشود؛ از اینرو فعالیتهای اقتصادی و غیر آن که با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبر