جناب وزیر، مردم ماشین رأی دادن به شما نیستند!
داتیکان-صادق غدیر: وزیر بهداشت در مراسم افتتاح اورژانس هوایی و دانشکده پرستاری و مامایی در پردیس دانشکده پزشکی نیشابور صحبتهایی را مطرح کردند که از ایشان بسیار بعید به نظر میرسید. قاضیزاده هاشمی با اشاره به اینکه پردیس دانشکده باید تکمیل شود، گفت: «دولت، نه از باب غفلت بلکه از باب واقعیت مشکلات و تنگناهای خاص و زیادی دارد، فعلأ مدیریت همین و وضعیت همین است، شما مردم رأی دادهاید، رئیس جمهور و مجلس انتخاب کردید و آنان نیز وزیر و مدیر انتخاب کردند، پس بیخود اعصاب، روح و روان همدیگر را آزار ندهیم، فعلأ همین هستیم و باید درست مدیریت کنیم.» به نظر میرسد این صحبتهای طلبکارانه انگشت اتهام را به سوی مردم نشانه رفته و گویی مقصر مشکلات اخیر کشور مردمند که این دولت را انتخاب کردند و آنهایی که انتخاب شدند هیچ تقصیری ندارند. در واقع صحبتهای جناب وزیر، باب جدیدی از ادبیات سیاسی را در کشور گشود و از این به بعد نیز بهتر است به مجلس توصیه کنیم که به جای استیضاح وزیران و سوال از رئیس جمهور مردم را استیضاح کنند چون به قول آقای دکتر مردم مسئول مشکلات هستند. اینکه چنین ادبیاتی از سوی وزیر، از لحاظ حقوقی چقدر درست و به واقعیت نزدیک است، موضوع گفتگوی داتیکان با نعمت احمدی حقوقدان و وکیل دادگستری شد.
احمدی در رابطه با سخنان وزیر بهداشت در رابطه با مسئولیت مردم گفت: «آقای وزیر، مردم رای دادند و انتخاب کردند تا آقایان مدیر با خودرأیی تصمیم نگیرند و سرنوشت مردم به دست خودشان باشد نه این که انتخاب شدن به وسیله مردم را علیه آنها به کار ببریم.»
این وکیل دادگستری در ادامه اظهار داشت: «ما یک میثاق داریم به نام قانون اساسی، بر اساس اصول این قانون، هرکس که انتخاب میشود نمیتواند هرکار دلش خواست انجام دهد آن شخص باید مطابق با قانون اساسی و قوانین موضوعه تصمیمگیری کند، حال که ما رای دادیم به رئیس جمهور و او هم وزیری انتخاب کرد و وزیر هم مدیرانی؛ این اشخاص به بهانه اینکه از جانب مردم انتخاب شدهاند هرکاری دلشان خواست را نباید انجام دهند.»
نعمت احمدی در خصوص وظایف و مسئولیتهای قوه مجریه افزود: «مدیر یعنی کسی که مطابق با قانون بتواند تصمیماتی در بخش مدیریتی داشته باشد و تصمیمات باید مطابق با قانون و منافع ملی و مردم باشد. قوه مجریه یا باید قوانین موجود را اجرا کند یا در رابطه با مسائل مستحدثهای که پیش میآید لوایحی برای قانون گذاری به مجلس پیشنهاد دهد. به نظر من اینگونه صحبت کردن و نگاه از بالا به مردم و تقصیر مشکلات به گردن مردم انداختن اصلا درست نیست.»
این وکیل دادگستری در ادامه در خصوص نوع رفتار وزیر بهداشت افزود: «اینکه مردم را فقط رای دهندگانی بدانیم که باید چهار سال یک بار پای صندوقهای رای بیایند و ما را انتخاب کنند و بر همین اساس هم خود را منتخب دانستن و خودرایی امر پسندیدهای نیست. این نوع صحبت کردن از وزیر بهداشت بعید به نظر میرسید. در بین وزرا یکی از افرادی که همیشه مورد علاقه من بوده و عملکردش را دنبال میکردم ایشان بود، مگر میشود وزیری که باید کلاننگر باشد این میزان ذهن بستهای داشته باشد، فیالواقع اگر نگاه مدیریتی جناب هاشمی این است بدا به حال ما یعنی چه آخر مگر مردم فقط یک ماشین امضا هستند که چهار سال یک بار باید به صحنه بیایند و رای دهند و بعد بروند خانه بخوابند. در این چهار سال هم وزیر و رئیس جمهور هرکاری دلشان خواست انجام دهند، پس سوال کجا رفته؟ تذکر کجا رفته؟ استیضاح کجا رفته؟ بهتر است به حرفهای وی اینگونه توجه کنیم که با این منطق، اگر نمایندگان محترم مجلس از آقای رئیس جمهور یا وزیر سوال کردند و وزیر را مورد استیظاح قرار دادند، ایشان میتواند در ابتدای کار بفرمایند آقایان به شما چه ربطی دارد و شما به من رای دادید و دیگر حق ندارید من را استیضاح کنید، در حالی که این حق طبیعی نمایندگان مردم است.»
نعمت احمدی در خصوص صحبتهای اخیر دکتر ظریف نیز افزود: «متاسفانه چنین اظهاراتی از زمان صحبتهای دکتر ظریف باب شد. وی در بیانات خود در یک برنامه تلوزیونی، گفتند ما یک شیوه زندگی انتخاب کردهایم و باید مسائل پیش آمده را بپذیریم، این شیوه مورد اشاره دکتر ظریف آخر با چه منطقی قابل انتساب به مردم است. اگر بنا به قانون اساسی است که این قانون به تصویب مردم چهل سال پیش رسیده، بهتر است حقی هم برای نسل جدید قائل شویم و این که مردم این شیوه را انتخاب کردند حرف درستی نیست.»
وی با اشاره به ضرب المثل «برعکس نهند نام زنگی کافور» افزود: «من متاسفم که باید بگویم از افرادی هستم که در وسع خودم با قلم و سخنرانی از دولت تدبیر و امید حمایت کردم و خیلی از افراد را که نمیخواستند رای دهند را پای صندوق رای کشاندم به این امید اینکه دولت تدبیر امید که کلید هم داشت و میخواست قفلها را باز کند فیالواقع در صدد باز کردن گره کار مردم است.»
احمدی در رابطه با سخنان وزیر بهداشت که نوعی توهین به مردم محسوب میشود، اضافه کرد: «دولت قبل چنین الفاظی را به مردم نسبت میداد و آنها را خس خاشاک خوانده بود اما متاسفانه دولت تدبیر امید هم قدم در همان راه گذاشته است و تعریفی از آن ادبیات گفتمانی را امثال آقای ظریف و دکتر هاشمی به کار میبرند که در واقع مودبانه همان صحبتها و معنی همانها است و فرقی نمیکند و فقط ادبیاتشان فرق کرده. این نوع رفتارها صحیح نیست و با مردم باید مهربان باشیم و نگاه ما به مردم یک نگاه مردم سالارانه باشد. در واقع تجربه تاریخی ما گویای این است که دور دومی که دولتها حکومت را به دست میگیرند همیشه این موضوع بوده که دولتها مکنونات قلبی خود را بیرون میریزند. دولتها در واقع قبل از دور دوم چون نیاز به رای دارند یک نگاه ویژهای به مردم دارند و مردم برای اینها عزیز و تاج سر هستند، اما دور اول که میگذرد مردم کنار گذاشته میشوند و گویی این دولت دیگر به مردم نیاز ندارد، متاسفانه در کشور ما این روند تا بوده و هست تداوم داشته، به همین دلیل روند حکومتهای ما بدین نحو بوده است که بعد از پایان دوره هشت ساله هر دولتی، یک دولت کاملا متفاوت و تا حدی مخالف دولت قبل روی کار آمده. به طور مثال دولتی که پس از دولت مرحوم هاشمی سر کار آمد یعنی دولت خاتمی، نگاه مرحوم هاشمی را به جریانات سیاسی نداشتپ و کاملا یک جریان مستقل بودهند که با نگاه و ادبیات متفاوت هشت سال این گروه ضمام امور را بر عهده داشتند.»