فقدان آگاهی از مسائل حقوقی، عامل اساسی نزاعهای جامعه
احمد سیاوش پور رئیس کل دادگستری استان گیلان در بیست و ششمین همایش اتحادیه سراسری كانون های وكلای دادگستریهای كشورشرکت کردند. وی در این نشست به ایراد سخنرانی پرداخت و سرچشمه بسیاری از ناهنجاریها و جرمها را عدم آگاهی مردم عنوان کرد. در جامعهای که مردم آن به مسائل حقوقی آگاه باشند شاهد ناهنجاری و جرم کمتری هستیم. وی ارتقای دانش حقوقی را از ضروریات جامعه دانست و افزود: با توجه به اهمیت این موضوع متاسفانه در جامعه هیچ نهادی متولی ارتقای دانش حقوقی نیست. رئیس کل دادگستری استان گیلان وکالت را شغل پرمسئولیت و دشواری دانست زیرا وکلا مستقیما با مسئله حق، قضا و عدالت سروکار دارند و نظم بخشی به جامعه یکی از وظایف خطیر وکلا است. وكلا شخصیت های نخبه و فرهیخته و مجربی هستند كه در بخش عظیمی از مسائل مربوط به قوه قضاییه موثر هستند.
وی تورم پروندهای قضایی در قوه قضاییه را مشکلی بزرگ خواند زیرا از سویی نارضایتی عمومی را بوجود آورده زیرا مردم شاکی هستند از عدم رسیدگی به پروندههایی که به زندگی و امور آنها ارتباط دارد و از سویی باعث هجوم حجم کاری زیادی برای کارکنان قوه قضاییه شده که این میزان از حجم پرونده کارآیی و بازدهی دستگاه قضایی را پایین میآورد. تلاش قوه قضاییه بر این است علاوه بر رسیدگی سریع به این پروندهها به سایر وظایف اجتماعی که برعهده دارد نیز بپردازد.
قوه قضاییه از مهمترین قوای هر جامعهای محسوب میشود و مردم از فرشته نابینای عدالت انتظار برقراری عدل و داد را در جامعه دارند و این وضعیت مسئولیتهای سنگینی را برعهده قوه قضاییه گذاشته است. این قوه مسئولیتهای سنگینی چون حفظ و گسترش امنیت ، پیشگری از وقوع جرایم ، روان سازی امور ، سرمایه گذاری در استان ها و فعال شدن بخش های فرهنگی و...را به عهده دارد.
یکی از سوالاتی که همیشه پیش میآید این است که دلیل این حجم بالای پرونده در قوه قضاییه چیست و ما چرا با این تورم زیاد پرونده در دستگاه قضا مواجه هستیم؟سیاوش پور در پاسخ به سوال خود، ناآگاهی جامعه در خصوص مسائل حقوقی را دلیل اصلی افزایش نزاعهای اجتماعی دانست. در جامعهای که افرادش از حق و حقوق خود آگاه باشند و تا حدودی از مسائل حقوقی آگاهی داشته باشند ناهنجاری، نزاع و در نتیجه رجوع به دادگستری کمتر خواهد شد.
وی طرح وکیل خانواده را طرحی بسیار خوب توصیف کرد که در صورت تحقق آن مردم دارای وکیل و مشاور حقوقی میشوند و این از بروز بسیاری از مشکلات حقوقی و قضایی جلوگیری میکند. اما وی با گلایه از محقق نشدن آن وکلا را نیز بیتقصیر ندانست زیرا از جانب آنها نیز اراده کافی برای تحقق و پیگیری این طرح مهم وجود نداشته است. وی افزود: ما نیاز اساسی به فرهنگ سازی در این زمینه داریم.
رئیس كل دادگستری استان نظارت را از دیگر وظایف کانونهای وکلا عنوان كرد و گفت: نظارت بخش قابل توجهی از عملکرد یک سازمان است وبسیاری از بی اعتمادیهای امروز جامعه ما ناشی از عدم نظارت است.
رئیس شورای قضایی استان از قضات و وكلا خواست تا سطح دانش وعلم خود ومجموعه تحت نظارت خود را به روز كرده و ارتقا دهند زیرا علم حقوق علم گسترده ای است و نیازمند پویایی و تحرك علمی می باشد.اگر ما میخواهیم جامعهای پیشرو از لحاظ حقوقی داشته باشیم باید به عنوان افراد پیشرو دانش خود را به روز کنیم و پویایی آنرا در نظر داشته باشیم.
وی در پایان خواستارچارهاندیشی وهمفكری درارائه راهكارهای مناسب کاهش ورودی پرونده در قوه قضائیه شد وتصریح كرد: از وكلا انتظار داریم تا با دقت در امور و دفاع بیطرفانه ومنصفانه تلاش نمایند.حجم زیادی از پروندههای قضایی را ناشی از نزاعهای جامعه دانست و گفت: بسیاری از ناهنجاریهای جامعه با سطح آگاهی مردم از مسائل حقوقی مرتبط است و متاسفانه هیچ نهادی متولی ارتقای دانش حقوقی جامعه نیست.