چه افرادی نشست «بررسی مسأله زن در ایران» در رشت را بهم زدند؟!
داتیکان: روز پنجشنبه 16 اسفند ماه سال جاری که مصادف بود با 7 مارس، جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان گیلان، به دنبال برگزاری نشستی با موضوع «بررسی مسأله زن در ایران» بود. این جمعیت که دارای شناسنامه مشخصی است و مجوزات لازم را نیز در اختیار دارد، به مناسبت روز زن (8 مارس) به دنبال برگزاری مراسمی بوده که مجوزات لازم نیز اخذ شده بود. بنابر اطلاع رسانی که از سوی این جمعیت از قبل انجام شده بود، قرار بوده، این مراسم با سخنرانی خانم فریده غیرت (وکیل دادگستری و از فعالین حقوق زنان) و پرستو سرمدی، (نویسنده و فعال زنان و یکی از اعضای شورای مرکزی زنان مسلمان نواندیش) برگزار شود. متأسفانه 2 ساعت پیش از برگزاری این نشست و در حالی که میهمانان نیز از شهرهای مختلف برای حضور در این مراسم به رشت رفته بودند، گروهی که معمولاً تحت عنوان خودسرها شناخته میشوند، بدون هیچ مجوز قانونی و بدون هیچ دلیل موجهی، با بهانههای تکراری اقدام به برهم زدن آن نمودند. نکته جالب توجه اینجاست که دقیقاً در همین زمان، استان گیلان میزبان حسن روحانی، رئیس جمهور ایران بود. اینکه چنین افراد و جریانهایی به کجا وابسته هستند، یک بحث است ولی مسأله اینجاست که چرا همچنان این گونه رفتارها در خصوص مراسم و برنامههایی که تمامی مجوزهای لازم را از مراجع مربوطه اخذ نمودهاند، صورت میگیرد و تنها سخنی که از زبان مسئولین شنیده میشود، محکومیت این رفتارهاست و متأسفانه هنوز که هنوز است اقدام لازمی در جهت برخورد جدی با این افراد صورت نگرفته، زیرا اگر برخورد لازم صورت میگرفت نباید شاهد بروز چنین اتفاقاتی باشیم. داتیکان در گفتگو با یکی از مسئولین برگزاری مراسم و فریده غیرت، به بررسی جزئیات این ماجرا میپردازد.
این شخص که نخواست نامش فاش شود در گفتگو با داتیکان گفت: «مجوزات مربوط به مراسم را دو هفته قبل گرفتیم و فرمانداری باید یک نامه به نیروی انتظامی ارسال میکرد که نیروی انتظامی امنیت مراسم را بر عهده بگیرد. در حالی که این نامه عملا ضرورتی ندارد ولی از سه روز مانده به برگزاری مراسم، گفتند که اخذ این نامه بسیار اهمیت دارد و ما برای گرفتن این نامه در مدت باقی مانده، هر روز پیگیری میشدیم. اما عملاً تا ظهر روز برنامه به ما جواب ندادند و در آخرین لحظه گفتند که برخی نهادها با مهمانهای مراسم مشکل دارند و فشار آوردند که نباید مراسم به این شکل برگزار شود. بعد اعلام داشتند که مراسم را بدون مهمانها برگزار کنید و در نهایت پیشنهاد دادند که برنامه را برگزار کنید اما مسئولیت آن با خودتان است.»
این فرد در خصوص اتفاقاتی که در حاشیه برگزاری مراسم افتاد گفت: «من که یکی از مسئولین برگزاری مراسم بودم، کمتر از دوساعت مانده به شروع برنامه به سالن رفتم تا صوت و تصویر و بقیه مسائل را هماهنگ کنم. مسئول ساختمان گفت که سالن متعلق به شماست ولی تا زمانی که نامه مربوط به تأمین امنیت نیاید، درب سالن رو باز نمیکنم. ما بیرون از سالن و در حال هماهنگی کارها و منتظر ارسال نامه بودیم که در ابتدا حدود سه یا چهار نفر آمدند و با لحن بدی گفتند که: «برنامه مال کیه؟» و سپس به وسایل لگد زدند و گفتند که برنامه قطعا برگزار نمیشود و من را مجبور کردند که از سالن خارج شوم. در همین حین حتی به من اجازه ندادند که به مسئول اصلی برگزاری زنگ بزنم.»
این فرد در ادامه به این مسأله اشاره کرد که فرمانداری در آخرین صحبتهای خود اعلام کرده بود که امنیت بیرون از سالن را تأمین میکند و امنیت داخل را به عهده خود ما گذاشت. او در همین خصوص گفت: « آخرین صحبت فرمانداری این بود که ما امنیت بیرون را تامین میکنیم ولی امنیت داخل با خود شما است. ولی کمتر از 2 ساعت به شروع مراسم، این افراد آمدند و شروع به گرفتن عکس و فیلم نمودند و حرفشان این بود که ما عوامل بیبیسی هستیم و تعدادشان رفته رفته زیاد شد. با توجه به اینکه جو در حال متشنج شدن بود، ما تصمیم گرفتیم که طی اعلام عمومی برنامه را لغو کنیم، این در حالی بود که ما برای برگزاری مراسم مجوزهای لازم را در اختیار داشتیم.»
وی در خصوص برخورد این افراد اظهار داشت: «بعد از اینکه مراسم کنسل شد، ما با ماشین در حال ترک آن منطقه بودیم که این افراد به ماشین ما مشکوک شدند و بدون هیچ دلیل موجهی به دنبال متوقف کردن ماشین بودند و حتی میخواستند یکی از دوستان ما را با زور با خودشان ببرند که با ممانعت ما منصرف شدند. به خاطر این برخوردها ما به فرماندار زنگ زدیم و گفتیم که به خاطر این وقایع ما برنامه را کنسل کردیم، ولی ماموران هنوز هم برای ما مزاحمت ایجاد میکنند.»
این شخص در پایان گفت: «طبق اطلاعاتی که تا این لحظه از این افراد داریم، این گروه سایت اینترنتی موسوم به 8 دی دارند و 3 ساعت پیش از برنامه ما، در سایت خود مهمانهای ما را مورد هجمه قرار دادند.»
فریده غیرت که به عنوان یکی از سخنرانان این مراسم دعوت شده بود نیز در همین خصوص به داتیکان گفت: «من به دعوت جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان گیلان، برای شرکت در مراسم روز جهانی زن و بحثهای حقوقی در مورد حقوق زن به رشت آمدم که در مراسم حضور پیدا کنم اما متاسفانه همان روز صبح دستور دادند و مراسم را لغو کردند. البته مسئولین این تشکیلات نهایت تلاش خود را برای برگزاری مراسم انجام دادند، ولی اجازه صادر نشد و از ورود خانمها به مراسم ممانعت کردند.»
وی در خصوص تشکلیلات برگزار کنند این مراسم گفت: «این تشکیلات یک تشکیلات رسمی، کارنامهدار است و من هم در زمینه حقوق زنان شناخته شده هستم و حرف غیر قانونی نمیزنم و لغو این مراسم به نظر بنده غیر قانونی بود.»
وی در مورد چرایی لغو مراسم اظهار داشت: «دوستان تلفن کردند و گفتند در یک اجتماع کوچکتر شرکت کنید، من در جواب گفتم وقتی اجتماع بزرگ را لغو میکنند به احتمال زیاد اجتماع کوچک را هم لغو میکنند.»
غیرت در خصوص اینکه برخوردی با وی صورت گرفته یا خیر گفت: «خیر هیچ گونه برخوردی با من نشد. ولی سؤال اینجاست که چرا با تشکیلاتی که دارای مجوز است و ثبت شده و خلاف قانون عمل نکرده، اینگونه برخورد میکنند؟ من هم که قرار بود در مراسم سخنرانی کنم، رزومه مشخصی دارم و خلاف قانون هم تا امروز صحبت نکردهام، اما این افراد برای لغو مراسم هیچ دلیلی هم نیاوردند.»
فریده غیرت در خصوص اینکه اعلام شده حضور ایشان در مراسم علت لغو مراسم بوده عنوان داشت: «من آدمی نبودم که چنین برخوردی با من شود و کار خلاف قانونی هم نداشتم. مگر وکیل دادگستری که از یک قاتل دفاع میکند، خودش هم قاتل است؟ وقتی از یک زندانی سیاسی دفاع میکنم، آیا من مشکلی دارم؟ بنده وکیل هستم و دفاع از متهمین وظیفه من است.»
وی در پایان گفت: «من بسیار از این بابت متاسفم و این اندازه تنگ نظری در خصوص برگزاری مراسمهای این چنینی خیلی بد است. من هم به این عملی که انجام شده بسیار معترض هستم.
گفتنی است این جمعیت با انتشار بیانیهای نسبت به لغو مراسم واکنش نشان داد. متن بیانیه بدین شرح میباشد:
بیانیه جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان گیلان
بسم الله الرحمن الرحیم
«الَّذِينَ يَسْتَمِعُونَ الْقَوْلَ فَيَتَّبِعُونَ أَحْسَنَهُ أُولَئِكَ الَّذِينَ هَدَاهُمُ اللَّهُ وَأُولَئِكَ هُمْ أُولُو الْأَلْبَابِ»
درآستانه روز جهانی زن، درست در زمانی که زنان جهان تلاش دارند تا به انعکاس پیشرفتها و دستاوردها، کنشهای شجاعانه و عزم راسخشان بپردازند و صدای آهسته نیمی از جامعه را، به آوایی رسا و غیرقابل خاموش شدن؛ تبدیل کرده و مطالباتشان را به گوش جهانیان برسانند، در شهر رشت شاهد وضعیت دیگری بودیم.
حادثه تکاندهنده جلوگیری از سخنرانی و لغو مراسم روز جهانی زن در شهر رشت که با دعوت از دو فعال حوزه زنان "سرکار خانم فریده غیرت" وکیل پایه یک دادگستری و عضو اسبق کانون وکلای مرکز و "سرکار خانم پرستو سرمدی" محقق و پژوهشگر و عضو شورای مرکزی جمعیت زنان مسلمان نواندیش در شرف برگزاری بود، موجبات حیرت جامعه زنان را فراهم آورد.
در پی لغو اجباری برنامهی بزرگداشت روز جهانی زن، جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان گیلان ذکر چند نکته را حائز اهمیت میداند:
۱. جمعیت زنان مسلمان نواندیش یک حزب شناخته شده و قانونی در کشور و استان بوده و در چارچوب قانون ماده ۱۰ احزاب فعالیت نموده و خود را ملزم به رعایت تمامی موازین قانونی میداند. لذا جهت برگزاری هرگونه برنامه روال اخذ مجوزها را از مراجع ذیصلاح کسب مینماید. در خصوص این برنامه نیز طبق مجوز اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و اداره ارشاد شهرستان رشت، برگزاری برنامه در سالن مجتمع فرهنگی هنری خاتم الانبیاء بلامانع و کاملاً قانونی بوده است. ضمن آنکه برای برقراری امنیت بیرون سالن وفق مقررات، از طریق اداره ارشاد شهرستان و هم از طریق این حزب در موعد مقرر اقدام به درخواست اخذ مجوز از فرمانداری شهرستان رشت نموده است. علیرغم پیگیریهای مکرر و مستمر فعالان این حزب قانونی ، صدور مجوز برقراری امنیت این مراسم تا دقایق آخر به تعویق افتاد و عملاً تا قبل از برنامه صادر نشد.
۲. در ساعات منتهی به برگزاری برنامه، فشارهای شدید وارده از سوی گروههای خاصی که سبقه ی آشنایی برای فعالان سیاسی استان دارند، قوت گرفته به طوری که با حضور در جلوی مجتمع خاتم الانبیاء و داخل آن پیش از شروع مراسم با اعمال خشونت از ورود اعضای جمعیت زنان به داخل سالن ممانعت به عمل آورده و تهدید نمودند که ابایی از انجام رفتارهای خارج از چارچوب شرع و اخلاق و قانون ندارند!
۳. اعضای جمعیت زنان مسلمان نواندیش گیلان با توجه به جمیع شرایط و برای حفظ امنیت میهمانان و سخنرانان برنامه خود، در غیاب نهادهای ذیربط امنیتی که موظف به تامین امنیت و انجام وظایف قانونی خود بودند، صلاح دانست تا عملاً لغو اجباری برنامه را بپذیرد و جهت خودداری از درگیری های بیشتر محل را ترک نماید.
۴. درحالی که تنها چند ساعتی از سفر ریاست جمهوری به استان گیلان نمیگذشت، و وی در نشست خبری خود روز جهانی زن را گرامی داشت، انتظار میرفت نهادهای قانونی مرتبط، ضعف عملکرد خود را با حمایت های قاطعتری از یک تشکل قانونی برای اجرای برنامهای قانونی جبران نموده و با مدیریت به موقع اجازهی خشونتطلبی به عدهای مشخص و آشنا را نمیدادند.
۵. اینگونه رفتارها بار دیگر ثابت میکند که زنان برای عدهای در ایران مسالهای اساسی هستند و جز به خروج کامل آنها از عرصههای مختلف اجتماعی راضی نشده و با هر اقدامی تلاش میکنند این هدف را دنبال نمایند و مشخص نیست تا چه زمانی گروههای فشار این چنینی که اعتقادی هم به آزادی بیان مصرح در قانون اساسی ندارند، قدرت خواهند داشت که در ازای چنین عملکردهایی بههیچ مرجع قانونی پاسخگو نبوده و هر آنچه میخواهند انجام دهند و برای برنامهی برگزار نشده نسخه بپیچند و به انگزنیهای واهی بپردازند و قانون را به تحقیر و تمسخر بگیرند؟
در پایان جمعیت زنان مسلمان نواندیش استان گیلان ضمن تقبیح و محکوم کردن چنین اقدامات خارج از اخلاق و قانون، به عنوان بخشی از زنان فعال جامعه مطالبه میکند که حمایت از زنان تنها در کلام کافی نبوده و در چنین مواردی نیاز به اقدامات قاطع و شفاف در چارچوب قانون توسط متولیان امر میباشد و از تمامی دستگاههای مسئول و علیالخصوص استاندار محترم، ساعی و پرتلاش دولت تدبیر و امید به عنوان رئیس شورای تامین استان میخواهد در پاسداری از قانون مستحکم بوده و با مقاومت در برابر زیادهخواهی افراطیون، برای سلب حقوق شهروندی مردم بیش از گذشته جدیت نشان دهند و با پیگیری هرچه سریعتر نسبت به برخورد با این عده موسوم به خودسر و قانونشکن اقدام کرده و نتایج آن را به اطلاع افکار عمومی برسانند.
همچنین لازم است از تمام میهمانانی که زحمت حضور در مراسم را متقبل شده و با درهای بسته مواجه شدند عذرخواهی نموده و آرزو کنیم که روزی فرا رسد که معیار همهی افراد در جامعه اسلامی پایبندی به قانون و دوری از زورگویی و ظلم به همنوع باشد!