بیرحمی آمریکاییها دامن عربستان، متحد خوش خدمتش را گرفت
سنای آمریکا طرح جنجالی امکان شکایت از دولتهای حامی تروریستهای 11 سپتامبر را تصویب کرده ولی مجلس نمایندگان و کاخ سفید هنوز در برابر برخورد قضایی با یک «متحد» مقاومت میکنند. زیرا این متحد یعنی عربستان سعودی از مهرههای استراتژیک آمریکا در منطقه است و این تصویب ممکن است به روابط سیاسی عربستان و آمریکا لطمه وارد کند به همین دلیل است که اوباما و مجلس نمایندگان هنوز در برابر آن مقاومت میکنند.پیش از این، بررسی این طرح به دلیل مخالفت «لیندسی گراهام» متوقف شده بود، لبندسی گراهام گفته بود که بیم دارد این طرح زمینه متهم شدن واشنگتن به حمایت از تروریسم را فراهم کند.
بر اساس این طرح، منبعد خانوادههای قربانیان حادثه تروریستی 11 سپتامبر خواهند توانست «علیه دولت-ملتها به خاطر حمایتشان از تروریسم» شکایت کنند.
15 نفر از 19 تروریست دخیل در حوادث یازده سپتامبر، اتباع عربستان سعودی بودند.
بر اساس قوانین آمریکا، این طرح پیش از رسیدن به مرحله ابلاغ از سوی «باراک اوباما» رئیسجمهور این کشور، باید در مجلس نمایندگان هم طرح و تصویب شود؛ «پاول رایان» رئیس جمهوریخواه این نهاد اما نسبت به احتمال رأی آوردن این طرح ابراز تردید کرده و گفته «فکر میکنم باید بیشتر روی این موضوع بررسی شود.»
رایان تقریباً با صراحت به بیم اصلی جمهوریخواهان از تصویب این طرح یعنی تعقیب قضایی عربستان اشاره کرده و گفته: «فکر میکنم ما باید با بررسی بیشتر این طرح به این قطعیت برسیم که درباره متحدانمان اشتباه نمیکنیم و با این قانون، کسانی را که نباید، گیر نمیاندازیم.»
دولت اوباما هم مخالف این طرح بوده و هست و پس از تصویب احتمالی طرح مزبور در مجلس نمایندگان - که البته احتمالش خیلی بالا نیست - مانع بعدی خانوادههای قربانیان 11 سپتامبر برای شکایت از عربستان، «کاخ سفید» خواهد بود.
در همین رابطه تعدادی از نمایندگان مجلس ایران، به ایراد سخنانی پرداختهاند و این اقدام را ناشی از فشار نیروهای سیاسی داخلی و همچنین نارضایتی آنها از همکاری دولت اوباما با کشورهای حامی تروریسم دانستند.
اعضای کمیسیون امنیت ملی مجلس معتقدند دوران نیازمندی آمریکا به عربستان در منطقه سر رسیده و امروز سعودیها جز منافع مالی منفعتی در عرصه دیپلماسی برای آمریکا ندارند.
فائزه ظهیری; گفت: تصویب طرح اخیر در سنای آمریکا اقدام جالبی بود و نشانههای زیادی را از روابط آمریکا و عربستان به ما میدهد. بر اساس این طرح، از این پس خانوادههای قربانیان حادثه تروریستی 11 سپتامبر خواهند توانست علیه دولت-ملتها به خاطر حمایتشان از تروریسم شکایت کنند. البته این طرح بعد از تصویب در سنا باید در مجلس نمایندگان آمریکا نیز به تصویب برسد که آنطور که از شواهد و اظهارات مقامات آمریکایی پیداست، اوباما و مجلس نمایندگان به علت اتحادی که با سعودی دارند موافق تصویب و اجرای این طرح نیستند.
با وجود این تفاسیر، بهارستان نشینان معتقدند تصویب این دست احکام و قوانین در آمریکا حاکی از فشاری است که بر دولت نسبت به حمایت آنها از تروریسم به خصوص کشورهایی مانند عربستان وجود دارد و از آنجایی که دنیا به سمتی رفته که تمایل به برقراری صلح دارد، دیگر روحیاتی مثل روحیه سعودی را نمی پسندد و خواستار تقابل با آن است.
از این رو عربستان به سمتی می رود که رفته رفته از لیست حمایتی واشنگتن خارج شده و تبدیل به مهره سوخته ای شود که آمریکا صرفا به علت دارا بودن نفت و پول به آن مراجعه کند.