اتصال مجدد ایران به جامعه مالی جهانی
هفته گذشته، اجلاس ناتو به ریاست دبیرکل آن «ینس استولتنبرگ» برگزار شد. وزرای خارجه 1+5 طی جلسهای در حاشیه نشست ناتو، بیانیه ای در خصوص اجرای برجام صادر کردند که در قسمتی از آن آمده است؛ تا زمانی که شرکت ها و مؤسسات مالی بین المللی برای تعامل با ایران طبق قوانین عمل کنند، ما سد راه فعالیت های کسب و کار آنها با ایران نخواهیم شد.
همچنین در این بیانیه آمده است: دولتهای ما گامهای فراوانی را در حوزه تحریمها برداشتهاند. ما درک می کنیم که شرکت ها همچنان نگرانی و مسائلی را برای کسب و کار با ایران دارند اما ما آماده ارائه توضیحات سریع برای بر طرف کردن مشکلات آنها هستیم.
«ما شرکت ها را تشویق می کنیم که سؤالات خود را برای رسیدگی در خصوص همکاری با ایران طرح کنند تا از فرصت پیش آمده به دلیل برداشت های نادرست و یا فقدان اطلاعات چشم پوشی نکنند. ما آماده ایم تا یک محیط مساعد را برای سرمایه گذاری بین المللی در ایران فراهم کنیم و حمایت خود را برای تحقق بخشیدن به بهبود اقتصادی در ایران را اعلام می کنیم. ما متعهد هستیم تا با بخش های خصوصی برای انجام فعالیت های اقتصادی مذاکره کنیم و به آنها برای همکاری با ایران اطمینان دهیم؛ چرا که این اقدام هم به نفع ما خواهد بود و هم جامعه بین المللی و ما هر گامی را برای اطمینان به دسترسی ایران در زمینه های تجارت، تکنولوژی، مالی و انرژی برمیداریم.
حقیقت پور، نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس، صدور این بیانیه را را گامی مثبت و به نفع ایران عنوان کرد زیرا به بانکها و شرکتهای بینالمللی این اطمینان خاطر را می دهد که با کشورمان ارتباط اقتصادی داشته باشند. اما دادن اطمینان خاطر به تنهایی برای گسترش روابط اقتصادی کافی نیست. ما نیاز به تقویت و اصلاح سیستم بانکی کشور تا سطح بانک های بین المللی داریم زیرا سیستم بانکی و پولی قوی باعث تمایل تمایل بیشتربانکها و شرکتهای خصوصی بینالمللی برای ارتباط با ایران در برجام می شود.
حقیقت پور، نماینده مردم اردبیل، نمین، نیر و سرعین در مجلس شورای اسلامی افزود: تنها مسأله ای که می تواند باعث اطمینان خاطر صد در صدی شرکت ها و بانک های خارجی برای ارتباط با ایران باشد برچیده شدن تحریم ها به خصوص حذف قانون داماتو است.
قانون داماتو قانونی است که در سال ۱۹۹۶ دولت آمریکا برای تحریم ایران به تصویب رساند. بر اساس این قانون شرکتهایی که در یک سال بیش از چهل میلیون دلار در ایران سرمایه گذاری کنند از دادوستد با دولت آمریکا محروم خواهند شد.
این قانون توسط داماتو، سناتور ایتالیایی الاصل کنگره آمریکا و از جمهوری خواهان محافظه کار به کنگره آمریکا ارائه شد. قانون داماتو هر پنج سال یک بار بازبینی میشود. قانون داماتو برای یک دوره یکساله اعتبار دارد و رئیس جمهور آمریکا تا اول نوامبر (دهم آبان) هر سال فرصت دارد تقاضای تمدید آن را به کنگره ارائه کند؛ کاری که در ۱۸ سال گذشته از سوی تمام روسای جمهور آمریکا از هر دو حزب اصلی انجام شده است.