گویی خبرنگاران ما نمیدانند انتشار یک خبر بدون ذکر مرجع آن نوعی سرقت است
داتیکان: یادداشتی در انتقاد به اقدام غیراخلاقی و غیر حرفهای خبرنگار ایسنا در پوشش نشست روز گذشته «سرقت هنری» که به وسیله موسسه حقوقی داتیکان و با همکاری خانه موسیقی برگزار شد.
موسسه حقوقی داتیکان بیش از چهار سال است که به عنوان یک موسسه حقوقی در حوزه های مختلف فعالیت حرفهای انجام میدهد. از حوزه خدمات حرفهای گرفته تا خدمات حقوقی تحت وب و حوزه مسولیت اجتماعی. اما در حوزه اخیر موسسه حقوقی داتیکان پیشروترین موسسه حقوقی کشور بوده که علاوه بر برگزاری میزگردها و مصاحبههای مختلف، تولید گزارشها و یادداشتهای مختلف در زمینههای مختلف حقوقی، اخیراً و طی چند ماه گذشته فعالیت مضاعفی در زمینه برگزاری نشستهای حقوقی با موضوعات مختلف حقوقی داشته است. داتیکان در این نشستها و با دعوت از بزرگان و نخبگان حقوقی و همچنین فعالان مربوط به حوزه نشست مور نظر مهمترین چالشهای حقوقی مربوطه را مورد بررسی قرار میدهد. اما آخرین نشست حقوقی داتیکان با موضوع سرقت هنری و با همکاری خانه موسیقی ایران تشکیل شد. این نشست با همت و ایده پردازی داتیکان برگزار شد، سخنرانان نشست توسط داتیکان دعوت شدند و از جهت آنکه مهمترین موضوع نشست مربوط به سرقتهای ادبی و هنری در زمینه مالکیت فکری بود با پیشنهاد و استقبال خانه موسیقی به میزبانی این نهاد صنفی برگزار شد. داتیکان برای تشکیل هر کدام از این نشستها از دو تا سه هفته قبل جلسات متعددی برگزار میکند، با سخنرانان مربوطه رایزنی و مشورت مینماید و النهایه پنل هر نشست را تنظیم و با دعوت از جامعه حقوقی و عموم مردم آن را برگزار مینماید. یعنی برگزاری هر نشست حد اقل 200 نفر ساعت زمان و انرژی لازم دارد. نشست امروز با موضوع سرقت هنری از ساعت 16 شروع شد و تا ساعت 20:30 ادامه یافت. یعنی بیش از چهار ساعت به طول انجامید. اما در کنار موضوعات تخصصی مربوط به موضوع نشست که توسط سخنرانان مطرح شد، مهمترین موضوعی که مدام مورد تاکید قرار گرفت بحث بی اخلاقی مفرط در جامعه ایرانی بطور عام و حتی اساتید، پژوهشگران، روشنفکران، هنرمندان و البته خبرنگاران بطور خاص در خصوص سرقت ادبی و هنری بود. این موضوع بارها توسط سخنرانان و مدعوین مطرح و تکرار شد و همه به اتفاق دم از راهکاری عملی میزدند که چگونه میتوان این پدیده شوم اجتماعی را از بین برد.
بعد از برگزاری نشست و دقیقاً به دلیل این نگرانی همیشگی که مبادا خبر این نشست توسط دیگر رسانهها کار شود بدون اینکه کوچکترین اشارهای به متولی اصلی این نشست یعنی موسسه حقوقی داتیکان شود، خبرنگاران و پرسنل داتیکان تا نیمه شب در دفتر داتیکان مشغول تهیه خبر این نشست بودند. و در کمال شگفتی که حقیقتاً باعث شد خستگی برگزاری این نشست با همه درگیریهایش به تن بچههای داتیکان بماند، قبل از آنکه خبر نشست توسط بچههای داتیکان منتشر شود، خبری در خبرگزاری معظم و فاخر ایسنا منتشر شد. با تیتر «مردم نمی دانند دانلود آهنگ نوعی سرقت است» . این خبر توسط خبرنگار ایسنا که در نشست هم حضور داشت و اتفاقاً از نزدیک مشاهده کرده بود که این نشست به وسیله داتیکان و با همکاری خانه موسیقی برگزار شده بود، منتشر شد. اگر متن خبر ایشان را مطالعه نمایید خواهید دید که حتی یک کلمه از داتیکان سخن به میان نیامده است. در مقابل تصریح شده است که نشست در خانه موسیقی ایران برگزار شده است. گویی که متولی اصلی این نشست خانه موسیقی ایران بوده است. علیرغم اینکه بارها توسط مجری نشست تاکید و تکرار شد که این نشست در ادامه سلسله نشستهای داتیکان برگزار شده و سایر سخنرانان نیز این موضوع را مطرح نموده و از داتیکان تشکر کردند. ضمن اینکه مدیر عامل داتیکان، مهدی نوده نیز اولین سخنران این نشست بود. جالب آنکه در تصویری که این خبرنگار محترم از این نشست در سایت ایسنا منتشر کرده است پرچم داتیکان کاملاً مشخص و واضح است. در واقع اتفاقی که افتاده است این است که موضوع نشست حقوقی «سرقت هنری» که توسط موسسه حقوقی داتیکان و با همکاری خانه موسیقی ایران برگزار شد، تماماً و به قول یکی از سخنرانان، قلفتی توسط خبرنگار محترم ایسنا سرقت شد، بدون کوچکترین اشاره به نام داتیکان. زبان قاصر است از شرح این ماجرا. دزدی آشکار. گویی خبرنگاران ما نمیدانند انتشار یک خبر بدون ذکر مرجع آن نوعی سرقت است.