ارائه پیش نویس آییننامه تعرفه حقالوکاله، حقالمشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری از سوی کانون وکلا
به گزارش کانون وکلای دادگستری مرکز: پیش نویس اصلاح آئین نامه تعرفه حق الوکاله ، حق المشاوره و هزینه سفر وکلای دادگستری جهت ملاحظه ، بررسی و اعلام نظرات اصلاحی همکاران منتشر گردید. این پیش نویس در راستای اجرای مصوبه مورخ 94/11/6 هیات مدیره محترم کانون وکلای دادگستری مرکز ارائه شده است.
کانون وکلای دادگستری مرکز اعلام کرد: همکاران می توانند ظرف مدت یک هفته نظرات اصلاحی را با ذکر عبارت «مربوط به اصلاح آئین نامه تعرفه حقالوکاله، حقالمشاوره و هزينه سفر وکلاي دادگستري» به کانون مرکز ارسال یا از طریق آدرس ایمیل کانون به نشانی info@icbar.ir اعلام فرمایند .
این آئین نامه در 18 ماده تنظیم شده است که در ادامه قابل مشاهده است.
آييننامه تعرفه حقالوکاله، حقالمشاوره و هزينه سفر وکلاي دادگستري
ماده 1
قرارداد حقالوکاله طبق ماده 19 لايحه قانوني استقلال کانون وکلاي دادگستري مصـوب سـال 1333 بين وکيـل و موکل معتبر است. در تعيين حـقالوکالـه در صورتيکه قرارداد در بين نباشد، در مورد محکوم عليه، ماليات و سهم تعاون اين تعرفه معتبر خواهد بود چنانچه قرارداد حقالوکاله کمتر از ميزان تعرفه وکالتي باشد در مورد محکوم عليه مبلغ کمتر ملاک خواهد بود.
ماده 2
اگر به موجب قرارداد فيمابين، مبلغ حقالوکاله مازاد بر تعرفه تعيين شده باشد درج اين مبلغ در وکالتنامه و ارائه آن جهت ابطال تمبر عليالحساب مالياتي (موضوع ماده 103 قانون مالياتهاي مستقيم مصوب 1366) لازم خواهدبود. چنانچه وکيل با کتمان واقع، در وکالتنامه مبلغ حقالوکاله را طبق تعرفه اعلام و به اين ماخذ ابطال تمبر شود، لکن حقالوکاله بيشتري دريافت نمايد. عمل وکيل در صورت انطباق با ماده 201 آن قانون قابل تعقيب جزائي خواهد بود. قضات، مديران دفاتر و کارمندان مسئول ابطال تمبر مکلفند مفاد قانون را بموقع اجرا گذاشته و ضمن بازرسي و کنترل وکالتنامهها عنداللزوم اعلام جرم نمايند.
ماده 3
در دعاوي مالي ميزان حقالوکاله در موردي که حکم دادگاه بدوي از حيث بهاي خواسته قطعي است از حداقل 5/000/000 ريال و 10% بهاي خواسته و حداکثر تا مبلغ 30/000/000 ريال ميباشد و در موردي که حکم از حيث بهاي خواسته قطعي نيست بهترتيب ذيل تعيين ميگردد:
الف ـ تا مبلغ پانصد ميليون ريال 8 % از بهاي خواسته و حداکثر 40/000/000 ريال.
ب ـ نسبت به مازاد پانصد ميليون ريال تا دو ميليارد ريال 6% بهاي خواسته و حداکثر تا مبلغ 130/000/000 ريال.
ج- نسبت به مازاد دو ميليارد ريال تا 10 ميليارد ريال 4% از بهاي خواسته و حداکثر تا مبلغ 450/000/000 ريال.
د- نسبت به مازاد ده ميليارد ريال 2% از بهاي خواسته و حداکثر یک میلیارد ريال.
تبصره: درجه تحصيلي، سنوات خدمت، حوزه قضايي و محل خدمت ميتواند موجب افزايش ميزان حقالوکاله وکلا به ترتيب زير باشد و در این صورت به حداکثر مقرر در بندهاي بالا اضافه می شود.
1- وکلاي با مدرک تحصيلي کارشناسي ارشد 5% مبلغ پايه و دارندگان مدارک تحصيلي دکترا 10% حق الوکاله.
2- به ازاي هرسال سنوات خدمت قضايي، وکالت و عضويت هيات علمي 1% و حداکثر تا 30سال سابقه و 30% حق الوکاله.
3- وکلاي شاغل در استان تهران و مراکز استان تا 5% مبلغ پايه و وکلاي شاغل در شهرهاي با جمعیت بالاتر از 250 هزار نفر3% حقالزحمه آنها افزوده ميشود.
در هیچ صورتی حداکثر حق الوکاله طبق تعرفه بیش از 1/450/000/000 ريال نخواهد بود.
ماده 4
شصت درصد حقالوکاله مقرر در بندهاي الف ـ ب ـ ج و د ماده 3 به مرحله نخستين و چهل درصد بقيه به مرحله تجديدنظر تعلق ميگيرد. حقالوکاله هر مرحله در ابتدای همان مرحله به وکيل پرداخت ميگردد.
ماده 5
الف ـ حقالوکاله دفاع از دعاوي جلب ثالث، تقابل، ورود ثالث و اعتراض ثالث نصف ميزاني است که در بندهاي الف، ب، ج، د ماده3 مقرر است ولي حقالوکاله دعاوي ورود ثالث، جلب ثالث، تقابل و اعتراض ثالث مطابق تمام حقالوکاله مرحلهاي است که ثالث در آن مرحله وارد يا جلب شده يا دعوي تقابل مطرح و يا به رأي صادره در آن مرحله اعتراص نمودهاست.
ب ـ حقالوکاله حکم غيابي و اعتراض به حکم مذکور به ميزان مقرر در بندهاي الف، ب، ج و د ماده3 است. ليکن چنانچه به حکم غيابي اعتراض شود از جهت تعقيب و دفاع از دعوي، حقالوکاله ديگري به وکيل محکومله حکم غيابي تعلق نميگيرد.
ج ـ حقالوکاله وکيل در دادسراها، نظير دادسراي نظامي و دادسراي ديوانعالي کشور و غيره نصف ميزان حقالوکاله مذکور در ماده 3 است و چنانچه وکيل دعوي را در دادگاه نيز تعقيب کند علاوه بر مبلغ مذکور حقالوکاله مرحله نخستين نيز طبق اين آييننامه بهوي تعلق ميگيرد.
ماده 6
در مواردي که دعوي به يکي از نتايج ذيل منتهي شود حقالوکاله بهترتيب زير تعيين ميشود.
الف ـ براي قرار ابطال دادخواست پيش از پاسخ و دفاع از دعوي ربع حقالوکاله مرحله نخستين.
ب ـ براي قرار ابطال دادخواست پس از پاسخ و دفاع از دعوي نصف حقالوکاله مرحله نخستين.
ج ـ براي قرار سقوط دعوي تجديدنظر قبل از پاسخ و دفاع از دعوي ربع حقالوکاله مرحله تجديدنظر.
د ـ براي قرار سقوط دعوي تجديدنظر پس از پاسخ و دفاع از دعوي نصف حقالوکاله مرحله تجديدنظر.
هـ ـ براي قرار رد دعوي به علت قبول ايراد مرور زمان و قرار سقوط دعوي اعتراض بر ثبت و رد تقاضاي اعاده دادرسي و قرار رد دعوي بعلت اعتبار امر مختومه تمام حقالوکالهاي که براي حکم مقرر است.
و ـ براي ساير قرارهايي که مستقلاً قابل تجديدنظر است ميزان حقالوکاله، نصف حقالوکاله آن مرحله ميباشد و درصورتيکه اين نوع قرارها فسخ و نقض شود حقالوکالهاي اضافه بر آنچه براي رسيدگي ماهوي مقرر است براي رسيدگي پس از فسخ و نقض تعلق نخواهد گرفت.
ماده 7
حقالوکاله رسيدگي بعد از نقض نصف حقالوکاله قبل از نقض است.
ماده 8
در دعاوي غيرمالي اعم از اينکه خواسته مالي نيست يا تعيين بهاي خواسته قانوناً لازم نيست و همچنين در دعاوي کيفري، دادگاه ميزان حقالوکاله و خسارات مورد مطالبه از طرف محکومله را به شرح مقرر در اين ماده تعيين خواهد کرد اعم از اينکه خود خواهان يا متهم و يا دادگاه وکيل تعيين کرده باشد حق الوکاله:
الف ـ در دعاوي خانوادگي به طور مطلق مانند طلاق و تمکين يا دعاوي مالي ناشي از نکاح و طلاق و دعاوي امور حسبي حداقل 5/000/000 ريال و حداکثر 80/000/000 ريال.
ب- در دعاوی کیفری مستلزم قصاص نفس ومحاربه و اعدام و حبس بیش از ده سال حداکثر 800/000/000 ريال.
ج- در دعاوي کيفري مستلزم مجازات شلاق، جزاي نقدي، سرقت مشمول حد، قصاص عضو و ديه عضو، حبس کمتر از ده سال حداکثر مبلغ 400/000/000 ريال.
د ـ در ساير دعاوي غيرمالي حداقل حقالوکاله 5/000/000 ريال و حداکثر 100/000/000 ريال تعيين ميشود.
تبصره ـ افزايش ضريب تخصص، سنوات خدمت، مناطق جغرافيايي با رعايت اين شرط که از حداکثر مقرر در بندهاي فوق افزوده نشود به شرح تبصره ماده 3 تعيين ميشود. همچنين مفاد مواد 4 تا 7 اين تعرفه در خصوص دعاوي غيرمالي نيز اعمال ميشود.
ماده 9
حقالوکاله در ديوان عدالت اداري و مراجع غير قضايي (از قبيل سازمان تعزيرات حکومتي، هيأتهاي مندرج در قانون کار و غيـره) طبق اين آييننامـه اسـت که 60 درصد آن به مرحله نخستين و 40درصد به مرحله تجديد نظر تعلق ميگيرد.
ماده 10
حقالوکاله اموري که خـارج از دادگستـري يا پس از طرح آن در دادگـاه به داوري ارجاع ميگردد منجر به صدور رأي داور ميشود يا در شوراهاي حل اختلاف رسيدگي شود و نيز در موردي که دعوي در دادگاه يا خارج از دادگاه به صلح ختم ميشود به ميزان حقالوکاله مرحله نخستين است.
ماده 11
در مورد عزل وکيل يا انتفاي موضوع وکالت به جهتي از جهات قانوني ديگر اگر کار وکيل تمام شده يا پرونده براي صدور حکم مهيا باشد تمام حقالوکاله آن مرحله به وکيل تعلق خواهد گرفت. در غير اينصورت ميزان حقالوکاله وکيل به تناسب کاري که در آن مرحله انجام داده است حسب مورد به تشخيص کانون وکلا يا مرکز امور مشاوران حقوقي، وکلاء و کارشناسان قوه قضائيه يا مراجع قضايي تعيين خواهد شد.
ماده 12
در دعاوي که خواسته دعوي از طرف خواهان قانوناً تقويم ميشود حقالوکاله به نسبت ارزش واقعي خواسته بايد تعيين شود. در صورت عدم توافق طرفين در تعييـن ارزش واقعي خواستـه، دادگـاه ميزان واقعي ارزش خواسـته را بـا ارجـاع امـر به کارشناس تعيين و ملاک حکم قرار ميدهد.
ماده 13
ميزان حقالوکاله امور اجرايي در دادگاهها و شعب اجراي ثبت حداکثر 2درصد نسبت به محکوم به يا مورد اجرا تعيين ميشود و يا ممکن است به تناسب اقداماتي که وکيل انجام داده است تعيين شود و در هر صورت از 100/000/000 ريال تجاوز نخواهد کرد. در مورد ساير اجرائيهها تعيين ميزان حقالوکاله بنظر دادگاه صلاحيتدار است.
ماده 14
چنانچه وکيل بدون تنظيم وکالتنامه نسبت به ارائه خدمات حقوقي مثل تنظيم دادخواست، شکوائيه، اظهارنامه، لايحه دفاعيه، مشاوره حقوقي، مطالعه پرونده اقدام نمايد یک بیستم حق الوکاله همان دعوی از حقالزحمه متناسب برخوردار ميشود در دعاوی غیرمالی و اموری تعیین که امکان حق الوکاله مفروض مقدور نباشد حق الزحمه وکیل به شرح زیر می باشد:
الف ـ تنظيم دادخواست يا شکوائيه به مبلغ 2/000/000 ريال.
ب ـ تنظيم لايحه تا پنج صفحه به ازاي هر صفحه 400/000 ريال.
وبیشتر از پنج صفحه تا هر ميزان مازاد بر 5 صفحه هر صفحه 100/000 ريال و حداکثر تا 10/000/000 ريال.
ج ـ حقالمشاوره از قرار هر ساعت حداکثر 1/500/000 ريال.
د ـ حق مطالعه پرونده حداکثر مبلغ 10/000/000 ريال.
ماده 15
وکلاي دادگستري و کارگشايان مکلفند معادل نصف آنچه بابت ماليات طبق قانون مالياتهاي مستقيم تمبر به وکالتنامه الصاق ميکنند براي صندوق حمايت وکلا و کارگشايان و نيز يک بيست و پنجم ماليات را بابت هزينه کانون به حسابداري دادگستري پرداخت کنند و صندوق دادگستري مکلف است سهم صندوق حمايت و يکچهارم سهم کانون را از کليه وکلاي کانون و کارگشايان را در هر مورد قبول و در آخر هر ماه به کانون وکلاي دادگستري مربوط بپردازد. دو درصد از آنچه وصول ميشود حقالزحمه متصديان وصول خواهد بود.
ماده 16
ميزان حقالوکاله در ديوانعالي کشور و شعب تشخيص آن در دعاوي مالي بيست درصد از کل رقم حقالوکاله مذکور در ماده3 اين آئيننامه خواهد بود و در مورد دعاوي غيرمالي براساس تعرفه تجديد نظر ميباشد.
ماده 17
هزينه مسافرت وکلا کيلومتري 20/000 ريال رفت و برگشت ميباشد مگر هزينههاي مذکور از سوي موکل تقبل شود و فوقالعاده روزانه مبلغ 2/500/000 ريال تعيين ميگردد. هزیه ایاب و ذهاب در داخل حوزه قضایی روزانه حداکثر 300/000 ریال.
ماده 18
مبالغ مذکور در مواد 3- 8- 13- 14و 17 هر سه سال یکبار به پیشنهاد کانون وکلای مرکز توسط رئیس قوه قضائیه تعدیل می شود.