مجلس نمایندگان آمریکا، مانع فروش بوئینگ به ایران
داتیکان: مجلس نمایندگان آمریکا دو متمم لایحهای را درباره توقف فروش سه مدل هواپیمای مسافربری از سوی شرکت هواپیماسازی بوئینگ به ایران تصویب کرد.
به گزارش داتیکان ، مجلس نمایندگان آمریکا که رهبریت آن هم اکنون بر عهده اکثریت جمهوریخواه است، تدابیری را به منظور توقف فروش هواپیماهای مسافربری به ایران از سوی شرکت هواپیماسازی بویینگ تصویب کرد.
رایگیری به صورت شفاهی صورت گرفت و دو متمم که به لایحه بودجه خدمات مالی پیوست شده بود تصویب شد. شمار آراء موافق و مخالف به این دو متمم اعلام نشده است.
پیتر روسکام نماینده جمهوریخواه که طراح این دو متمم بود در بیانیهای که از سوی دفتر وی منتشر شد اعلام کرد که طرحهای وی مورد حمایت اعضای هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در مجلس نمایندگان قرار گرفته است.
یکی از آن متممها، دفتر کنترل داراییهای خارجی آمریکا را از صدور مجوز لازم برای فروش هواپیماها منع میکند.
نخستین بارعباس آخوندی، وزیر راه ایران 25 خرداد از توافق جدید با شرکت هواپیما سازی بوئینگ خبر داده و گفته بود: با قطع دست واسطهها و دلالها، توافقی صورت گرفته که نسبت به توافق قبلی برای خرید شش ایرباس 330 بین پنج تا هفت میلیون دلار به نفع ایران خواهد بود.
در پی آن علی عابدزاده، رئیس سازمان هواپیمایی کشوری ایران 30 خرداد از توافق مکتوب ایران با شرکت بوئینگ خبر داد وگفت: ایران با بوئینگ یرای خرید 100 فروند هواپیما به توافق رسیده است.
شرکت هواپیما سازی بویینگ نیز ماه گذشته اعلام کرده بود در نظر دارد 80 فروند هواپیمای مسافربری را در ازای هفده ممیز شش میلیارد دلار به ایران بفروشد و ۲۹ فروند هواپیمای دیگر را نیز به ایران اجاره دهد که بدین ترتیب مبلغ کل معامله با ایران ۲۵ میلیارد دلار در نظر گرفته شده بود.
برد شرمن، نماینده دموکرات از ایالت کالیفرنیا در سیام ماه ژوئن سال جاری میلادی در نامهای به جان کری وزیر خارجه، جیکوب لو وزیر خزانهداری و پنی پریتزکر وزیر بازرگانی دولت اوباما مدعی شده بود تقریبا اطمینان دارد که هواپیماهای ایران برای مقاصد دیگر به کار گرفته میشوند.
وی مدعی شد که هواپیمای بوئینگ را میتوان طوری مجدداً پیکربندی کرد که قابلیت حمل موشکهای بالستیک یا "آر پی جی" را داشته باشد.
طبق این گزارش، دموکراتها میگویند که لایحه مذکور بخشی از راهبرد گستردهتر جمهوریخواهان به منظور تضعیف برجام است. گفتنی است پس از آنکه تهران و گروه 1+5 در تاریخ 23 تیر 1394 بر سر برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه اتمی
ایران به توافق دست یافتند، کنگره امریکا (مجلس نمایندگان و مجلس سنا) که اکثریت کرسیهای آن در اختیار جمهوری خواهان است سعی دارد مانع از اجرایی شدن این توافق شود.
با اینحال، دولت باراک اوباما رئیسجمهوری آمریکا اعلام کرده است که هرگونه لایحهای که توافق هستهای با ایران را تضعیف کند، وتو خواهد کرد.