نظام عدالت کیفری آمریکا نیازمند اصلاح است
داتیکان: طبق آخرین آمار حدود 12 درصد از کل جمعیت آمریکا را سیاهپوستان تشکیل میدهند؛ در حالی که حدود 9/31 درصد از کل بازداشتهای این کشور را سیاهپوستان شامل میشوند.
به گزارش داتیکان به نقل از میزان، حقوق بشر یکی از موضوعاتی که در چند سال اخیر به ابزاری برای وارد کردن فشار از سوی کشورهای غربی به ایران تبدیل شده است.
موضوعی که صرفا بهانه ای است برای اعمال فشارهای سیاسی به ایران تا شاید به خیال خود از این طریق بتوانند قدری از محبوبیت ایران در منطقه بکاهند و از گسترش ارزشهای انقلاب اسلامی ایران در بین دولتها و ملتها جلوگیری کنند.
حقوق بشر، بنیادی ترین حقوقی است که هر انسانی به طور ذاتی، فطری و به صرف انسان بودن از آن بهره مند است و این حق از دیرباز مورد توجه ملت ها و اندیشمندان بوده است. امروزه نیز این مفهوم اهمیت و برجستگی فوق العاده و به مراتب گسترده تری در سطح بین المللی یافته است و تاکنون اسناد بین المللی متعددی برای تدوین و حمایت از حقوق بشر تدوین شده است.
متاسفانه ساختارهای بین المللی حمایت از حقوق بشر و برخی کشورهای غربی که همواره خود را جزء پاسداران و مدافعان انحصاری حقوق بشر در جهان معرفی میکنند، در عرصه حقوق بشر رویکردی تبعیض آمیز، دوگانه، غیر مستقل و غیرمنصفانه در پیش گرفته و با عملکردی متناقض، سابقه سیاه و تلخی از خود برجای گذاشته اند.
با توجه به وجود حقوق و قوانین مدون در حوزه حقوق بشر، این پرسش شکل میگیرد که چگونه شاهد وضعیت خلاف انتظار باشیم؟
با توجه به جنایتهای فراوان و اقدامات ضد حقوق بشری توسط رژیم صهیونستی، گروهک تروریستی داعش و حمایت کشورهای غربی و چند کشور دیگر از جمله عربستان درصدد هستیم تا با رویکردی واقعگرایانه و بیطرفانه نسبت به موضوع حقوق بشر در آمریکا، بخشی از واقعیات را از دریچه اخبار و گزارشات مستند رسمی سازمان ها و نهادهای مدنی فعال در حوزه حقوق بشر منعکس کنیم.
از این رو وضعیت حقوق بشر و میزان پایبندی به موازین و تعهدات حقوق بشری در آمریکا در حوزههای مشخصی در بخشی از سال 2014 و همچنین 2015 مورد بررسی قرار میگیرد.
گفتنی است این گزارش قسمت کوچکی از مهمترین موارد موضوعی نقض حقوق بشر در این کشور است. مطالبی که در این گزارش منعکس میشود برگرفته از کتاب وضعیت حقوق بشر در آمریکا است که توسط مرکز پایش معاونت امور بینالملل ستاد حقوق بشر تهیه و تدوین شده است.
اعتراض نسبت به تبعیض نژادی و درخواست اصلاح نظام عدالت کیفری
نابرابری در نظام عدالت کیفری آمریکا مانع مهمی در راستای برابری نژادی در این کشور محسوب میشود. بنیاد خانه آزادی نشریه هافینگتون پست و موسسه مطالعات آمریکا در 15 اکتبر 2015 به مسئله عدالت کیفری در نظام حقوقی آمریکا پرداختند.
مهمترین محورهای بررسی شده به شرح زیر میباشد:
1- با وجود اینکه هدف از قانون اصلاح نظام عدالت کیفری مصوب 1960 امحای نژاد پرستی نظاممند از ابعاد سیاسی، اقتصادی، و اجتماعی بوده است؛ اما ساختارهایی وجود دارند که منجر به تبعیض و نابرابری در جامعه آمریکا شده است. یکی از بارزترین موارد در این رابطه نظام عدالت کیفری آمریکاست.
2- آمریکا جمعیت بیشتری نسبت به بسیاری از کشورها دارد و به طور نسبی آفریقاییهای مهاجر در آمریکا بخش عمده جمعیت مهاجر را به خود اختصاص دادهاند. بر اساس آمار سال 2010 حدود 40 درصد از مردم ساکن آمریکا آفریقایی تبار هستند.
3- جرایم مرتبط با مواد مخدر نقش مهمی در میزان تبعیض وارده به آفریقایی تبارها ایفاء میکند. علیرغم میزان مشابه استفاده از مواد مخدر در بین همه قومیتها و اقلیتهای نژادی احتمال دستگیری و بازداشت آمریکاییهای آفریقایی تبار به دلایل جرایم مربوط به در اختیار داشتن ماریجوآنا 3/7 برابر بیشتر از سایرین میباشد.
4- به گزارش موسسه مطالعات آمریکا تبعیض نژادی در آمریکا از دیرباز امری عادی بوده است و این مساله در طول دولتهای گذشته و در حال حاضر ادامه داشته است. دولت آمریکا خود را طرفدار تمام شهروندان آمریکایی معرفی میکند ولی در عمل شاهد تبعیض نژادی گسترده به خصوص مورد رنگین پوستان هستیم.
5- طبق آخرین آمار حدود 12 درصد از کل جمعیت آمریکا را سیاهپوستان تشکیل میدهند؛ در حالی که حدود 9/31 درصد از کل بازداشتهای این کشور را شامل میشوند.
اگر چه ادعا میشود که نرخ ارتکاب جرم در بین سیاهان آمریکا بیشتر است و این خود یکی از علل زیاد بودن جمعیت زندانیان سیاهپوست است اما برخورد تبعیض آمیز با آنها در جریان کار پلیس و ماموران امنیتی بازداشت بازجویی محاکمه و تفسیر قانون نیز یکی از علل افزایش جمعیت آنها در زندان است.
6- قوانین در آمریکا توسط قضات و پلیس طوری تفسیر میشوند که رگههایی از تبعیض نژادی در آن وجود دارد. ماموران امنیتی آمریکا و پلیس این کشور در اجرای قانون نگاهی بدبینانه و تبعیضی در مورد سیاهپوستان دارند. بسیاری از اقدامات امنیتی و بازرسیهای پلیس معطوف به جامعه سیاهپوستان است.
7- همان طوری که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده در سال 2013 در مورد قتل «ترایون مارتین» اذعان کرد تقریبا تمامی سیاهپوستان آمریکا تجربه تلخ برخورد شکاکانه و نامناسب ماموران امنیتی را تجربه کرده اند.
طبق گزارشی که «جنبش مردمی ایکس مالکوم» که یک سازمان ضد نژاد پرستی است در ماه می 2013 منتشر کرد تخمین زده میشود که در سال 2013 در هر 31 ساعت یک آمریکایی توسط پلیس یا نیروهای امنیتی کشته شده است؛
این درحالی است که طبق گزارشهای قبلی این سازمان تا قبل از جولای سال 2013 هر 91 ساعت یک سیاهپوست در آمریکا کشته میشد. طبق همین گزارش 91 درصد از کسانی که با اسلحه و یا شوکر پلیس کشته شدهاند سیاهپوست بودند و این در حالی است که سیاهپوستان در این مدت تقریبا 12 درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل میدادند.
8- به گزارش هافینگتون پست تبعیض علیه زنان و دختران سیاهپوست و رنگین پوست در سیستم قضایی ایالات متحده آمریکا به اوج خود رسیده است.
9- زمان آن فرا رسیده که مسئله زنان و دختران و اصلاح سیستم عدالت کیفری سخن به میان آید. نظام عدالت کیفری ایالات متحده آمریکا بسیار شکننده است.
حبسهای طولانی مدت عمدهترین علتی است که سرنوشت رنگین پوستان را در ایالات متحده آمریکا تحت تاثیر قرار میدهد. اما بیشتر مطالعات مرتبط تاکنون بر موضوع مردان رنگین پوست و سیاهپوست متمرکز بودهاند و هیچ تحقیقی راجع به وضعیت زنان و دختران این سرزمین صورت نگرفته است.
10- پروژه حقوق بشر برای دختران مرکز حقوقی مطالعاتی فقر و نابرابری جورج تاون، و صندوق زنان گزارشی را با عنوان «سواستفاده جنسی مسیری به سوی زندان داستان دختران» منتشر کردهاند که نشان میدهد چگونه دختران سیاهپوست و رنگین پوست در این فضا مجرم شناخته میشوند اما مجرم دانستن آنها به این دلیل نیست که یکباره به موجوداتی خشن تبدیل شدهاند و یا به گروههای خلافکار پیوستهاند بلکه به این دلیل است که آنان قربانی سوءاستفاده جنسی و صدمات روحی بودهاند.
11- سوءاستفاده جنسی نخستین عامل ورود دختران رنگین و سیاهپوست آمریکایی به نظام دادرسی ویژه نوجوانان است. به بیان بهتر دختران و زنانی که قربانی قاچاق انسان میشوند و برای فساد و فحشاء به فروش میرسند از نظر نظام قضایی آمریکا قربانی نیستند بلکه مجرم تلقی میشوند.
12- بنابر گزارشهای اف بی ای (پلیس فدرال آمریکا) تعداد دختران کمتر از 18 سالی که برای فحشاء به فروش میرسند در میان دختران آفریقایی- آمریکایی 59 درصد است.
مدیر اجرایی پروژه حقوق بشر برای دختران معتقد است: «دختران بی گناهی که در سیستم قضایی ایالات متحده مجرم شناخته میشوند اغلب حتی به سن قانونی اعلام رضایت برای روابط نامشروع نیز نرسیدهاند و با این وجود به واسطه فروخته شدن در چرخه قاچاق انسان مجرم شناخته میشوند.»
13- مسئله هنگامی اسفبارتر میشود که حتی اگر این دختران برای دفع خشونت و سوء اسفتاده جنسی جسمی و روحی فرار را برگزینند، باز به عنوان مجرم باید راهروهای زندان را طی کنند و این مشکل تا اصلاح دیدگاه نظام قضایی آمریکا ادامه خواهد داشت.
طبق کنوانسیون جهانی رفع تمامی اشکال تبعیض نژادی اعمال تبعیض نژادی در زمینههای مختلف اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی به هر شکل آن ممنوع و برخلاف اصول حقوق بشر جهانی است.
با وجود ادعای از میان رفتن تبعیض علیه اقلیتها در آمریکا در قانون حقوق مدنی مصوب 1964 متوسط سطح درآمد سیاهپوستان در سالهای پس از تصویب این قانون تا به امروز در پایینترین سطح از میان اقلیتهای جامعه ایالات متحده قرار دارد.
این نابرابری در سطح درآمدها برای سایر اقلیتها از جمله لاتین تبارها نیز صادق است. در یک دهه اخیر تبعیض نژادی در آمریکا شدت یافته است؛ به گونهای که پس از 11 سپتامبر بار دیگر به اقلیتها به دیده شک نگریسته شد.
آفریقایی تبارهای آمریکا پس از 11 سپتامبر با رفتار غیر دوستانه جامعه آمریکا مواجه شدند. در این باره جسی جکسون، فعال اجتماعی سیاهپوست آمریکایی می گوید: "تا قبل از 11 سپتامبر فکر میکردیم که سفید هستیم اما بعد از آن متوجه شدیم که سیاهیم". در نتیجه تحولات یک دهه اخیر و تشدید نژاد پرستی آمریکاییهای آفریقایی تبار که درصد قابل ملاحظهای از آنان را مسلمانان تشکیل میدهند بار دیگر به عنوان شهروندان درجه دوم آمریکایی محسوب شدند.
در حقیقت حقوق شهروندی و آزادیهای فردی که در قانون اساسی آمریکا به صراحت بر رعایت آن تاکید شده است به طور مکرر در این کشور نقض می شود.
بسیاری از سیاهپوستان آمریکا بر این باورند که هنوز نابرابریهای زیادی در جامعه آمریکایی وجود دارد. به گفته مادلین کوپر از موسسه لیگ حومه واشنگتن، نادیده گرفتن جوامع اقلیتی در آمریکا باعث ایجاد طبقهای شده است که اولویتهای آنان با دیگر قشرهای جامعه متفاوت است؛ آنان ارزشهایی متفاوت از ارزشهای جامعه آمریکا دارند.
به گفته فعالان حقوق مدنیف سیاهپوستان در بسیاری از موضوعات از جمله آموزش خدمات بهداشتی و مسکن هنوز نمیتوانند پابه پای همتایان سفید پوست خود پیش بیایند. مقدار ثروتی که در دست جامعه سیاهپوستان آمریکاست به هیچ روی با جامعه سفید پوستان قابل مقایسه نیست.
به گزارش سایت گزارشگر به نقل از دیدهبان حقوق بشر باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا پیش از بازدید سالیانه خود در سال 2015 از زندانهای این کشور که قرار بود از زندان اوکلاهاما صورت گیرد از نیاز فوری نظام عدالت کیفری این کشور به اصلاحات سخن گفت.
اوباما در سخنان خود به این نکته اشاره کرد که با توجه به این موضوع که نظام عدالت کیفری از نهادهایی است که همه آمریکایی ها با آن سر وکاردارند. درحال حاضر این سیستم تحت تأثیر دو موضوع نژاد و ثروت قرار گرفته است و موجب شد است تا اصالت و کارآیی چنین نهادی تحریف شود.
اوباما درسخنان خود با اشاره به وضعیت مجازات در زندانهای آمریکا گفت که برای او تصور این امر که یک نفر در زندان چگونه میتواند با وضعیت حاکم بر سلولهای انفرادی دوام بیاورد سخت است. وی گفت ما نیاز به سیستمی داریم که آمریکا را قوی تر کند، سیستمی که با هوشمندی کار کند و اینگونه مجازاتها در آن اعمال نشود.
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (1): وضعیت بیماران ذهنی در زندانهای آمریکا چگونه است؟
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (2): آمریکا، جهنم زندانیان سیاسی
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (3): شرایط سخت زندانیان نوجوان در زندانهای آمریکا
وضعیت حقوق بشر در آمریکا (4): نقض گسترده حقوق زندانیان زن در زندانهای نیویورک