سوء استفاده همسر رئیسجمهور زیمباوه از مصونیت دیپلماتیک
گریس موگابه همسر رئیسجمهور زیمباوه در سفر خود به آفریقای جنوبی یک زن اهل آفریقای جنوبی را به گونهای ضرب و شتم کرد که جراحتهای سر او با ۱۴ بخیه مداوا شد.
پلیس آفریقای جنوبی خانم موگابه را برای توضیح احضار کرد اما او چند روز بعد با گذرنامه دیپلماتیک از کشور خارج شد. این برای اولین بار نیست که چنین اتفاقی میافتد. خانم موگابه سال ۲۰۰۹ هم با مشت به صورت یک عکاس هنگ کنگی کوبیده بود و پلیس هنگ کنگ هم با توجه به مصونیت دیپلماتیک نتوانست اقدامی علیه او انجام دهد.
به نظر میرسد خانم موگابه اساسا اعتقادی به قانون ندارد. یک تاجر مقیم دبی ادعا میکند که خانم موگابه انگشتر الماس ۱.۳ میلیون دلاری او را به زور تصرف کرده است. کشاورزان زیمباوهای هم از او به دلیل تملک زمینهایشان شکایت کردهاند و دیدهبان حقوق بشر هم در گزراشی اعلام کرده که پلیس زیمباوه به دستور همسر رئیسجمهور ۲۰۰ خانواده را از یک باغ مرکبات اخراج کرده و خانههایشان را ویران کردهاست. اتهاماتی که در نظام قضایی زیمباوه امکان پیگیری آنها وجود ندارد.
حرکت اخیر خانم موگابه موجب اعتراض مردم آفریقای جنوبی هم شده است. همسر موگابه برای درمان بیماری به آفریقای جنوبی آمده بود و بخشی از یک هیات رسمی خارجی نبود و در نتیجه نباید به او مصونیت دیپلماتیک اعطا میشد.
این اولین بار نیست که شرایط مصونیت دیپلماتیک در آفریقای جنوبی جنجالآفرین میشود. دو سال پیش عمر البشیر رئیسجمهور سودان که مورد تعقیب دیوان بینالمللی کیفری است به آفریقای جنوبی سفر کرد. دولت آفریقای جنوبی معتقد بود که کنوانسیونهای دیپلماتیک که به سران کشورها اجازه میدهند به کشورهای دیگر سفر کنند و از مصونیت دیپلماتیک برخوردار باشند بر تعهدات آفریقای جنوبی به دیوان بینالمللی کیفری اولویت دارد در حالیکه دادگاههای آفریقای جنوبی با این نظر مخالف بودند و خواستار بازداشت رئیسجمهور سودان بر اساس تعهدات آفریقای جنوبی به دیوان کیفری بینالمللی شده بودند.
این بار گروههای حقوق بشری آفریقای جنوبی در حال تنظیم شکایت علیه اعطای مصونیت دیپلماتیک به خانم موگابه هستند. آنها میگویند این بار مساله فقط به تخلفات خانم موگابه مربوط نمیشود بلکه باید تکلیف رعایت قانون مشخص شود.