کودکان جاسوس در خطر آسیبهای شدید قرار دارند
داتیکان: کودکانی که برای جاسوسی از قاچاقچیان مواد مخدر، اوباش، تروریستها و بچه بازان استخدام میشوند با خطرات بسیاری دست و پنجه نرم میکنند.
سازمان «فقط برای حقوق کودکان» شکایتی را علیه وزارت کشور بریتانیا در دیوان عالی انگلیس مطرح کرده است. کاولیفیون گالاگر به نمایندگی از این سازمان در جلسه استماع قضایی گفت که مثلا در یک مورد خاص یک دختر 17 ساله استخدام شده تا از مردی که او را برای سکس به مشتریان میفروشد جاسوسی کند.
توجیهی که مقامات می آورند اینست که کودکانی که ناخواسته در کنار جنایتکاران بزرگ زندگی می کنند این توانایی را دارند که به عنوان مامور مخفی برای تحقیق و تعقیب مجرمین به پلیس کمک کنند.
اگر چنین توجیهی را بئذیریم این کودکان نیاز فوری به تضمینهای امنیتی دقیق دارند چون نگهداشتن کودک در محیط جنایی ممکنست به مصلحت جامعه باشد اما از نظر رعایت منافع شخصی کودک غیراخلاقی است.
طبق آمار مسئولین از سال 2015 تاکنون 17 کودک که یکی از آنها فقط 15 سال داشت برای ماموریتهای مخفی استخدام شدهاند.
اختیار قانونی برای انجام این کار از دو دهه پیش وجود داشت و تابستان سال گذشته در مجلس اعیان پیشنهاد شد استخدام و استفاده از جاسوسان کودک سادهتر شود. در این طرح پیشنهاد شده بود تا حداکثر مدت استفاده از جاسوسان کودک از یک ماه به چهار ماه افزایش پیدا کند.
سازمان «فقط برای حقوق کودکان» معتقد است که استفاده از کودکان برای جاسوسی با ماده 8 قانون حقوق بشر (تضمین حق کودکان برای زندگی شخصی و خانوادگی) و ماده 3 کنوانسیون حقوق کودک (منافع کودک باید اولویت اصلی در تمام تصمیمات مربوط به زندگیش باشد) مغایرت دارد.
از آنجا که برای استفاده از کودکان به عنوان جاسوس باید به صورت کاملا محرمانه انجام شود مقامات از نهادهای دیگر برای بررسی میزان آسیب پذیری روانی و مسائل سلامتی این کودکان کمک نمیگیرند و همه تصمیمگیریها در یک محفل بسته انجام میشود.
نیل وودز افسر سابق پلیس که سالها در ماموریتهای مخفی شرکت داشته در این جلسه دیوان عالی مدارکی را ارائه داد که نشان میداد این نوع فعالیتها خطرات شدید جسمی و روحی به همراه دارد.
وودز گفت که او بعد از سالها ماموریت مخفی در کنار قاچاقچیان مواد مخدر دچار بیمار روانی استرس پس از سانحه شده است. وودز گفت که من به تدریج این مهارت را به دست آوردم که در زمان مشاهده کارهای بیرحمانهای مثل شکنجه احساسات خود را سرکوب کنم و برای من جای سوال دارد که یک کودک چطور میتواند برای مدت طولانی اینقدر تظاهر کند و آسیبهای روانی که من تجربه کردم را تحمل کند.
سر جیمز ایدی هم که به نمایندگی از وزارت کشور بریتانیا در این جلسه حضور داشت در مورد اقداماتی که برای تضمین امنیت کودکان جاسوس صورت میگیرد توضیحاتی ارائه داد تا قاضی تصمیم نهایی خود در این مورد را در آینده اعلام کند.