کتاب جرم رابطه نامشروع در رویه دادگاهها منتشر شد
به گزارش داتیکان کتاب "جرم رابطه نامشروع در رویه دادگاهها" که توسط گروهی از پژوهشگران این نشر تالیف شده است به بازار نشر رسید. این کتاب با قیمت 21000 تومان در دسترس علاقه مندان حوزه حقوق قرار گرفته است. در ادامه اطلاعات کتاب و خلاصه ای از مطالب آن را می بینیم:
عنوان کتاب: جرم رابطه نامشروع در رویه دادگاهها
مؤلف: گروه پژوهشی انتشارات چراغ دانش
ناشر: انتشارات چراغ دانش
نوبت چاپ: اول / 1395
قطع و تیراژ: وزیری، 1000 نسخه
قیمت: 21000 تومان
شابک: 1-037-443-600-978
کد کتاب:212
مختصری از مطالب کتاب
مبحث دوم: ارکان جرم رابطه نامشروع
گفتار اول: عنصر قانونی
رکن قانونی جرم رابطه نامشروع ماده 637 قانون تعزیرات مندرج در فصل هجدهم میباشد که مقرر داشته است: «هرگاه زن و مردی که بین آنها علقه زوجیت نباشد، مرتکب روابط نامشروع یا عمل منافی عفت غیر از زنا از قبیل تقبیل یا مضاجعه شوند، به شلاق تا نود و نه ضربه محکوم خواهند شد و اگر عمل با عنف و اکراه باشد، فقط اکراه کننده تعزیر میشود.» منظور از عمل منافی عفت و رابطه نامشروع و محدوده آن در این ماده مشخص نگردیده است و دارای ابهام میباشد. البته جهت رفع این ابهام نظریات مشورتی متعدد صادر شده است، به طور مثال نظریه شماره 2452/7-1/6/1378 بیان میدارد: «صرف نوشتن نامه عاشقانه از مصادیق رابطه نامشروع محسوب نمیشود.» همچنین نظریه شماره3022/7-1/5/1383 صرف تنها بودن زن و مردی در یکجا را از مصادیق ماده 637 نمیداند. به نظر میرسد با توجه به نظریات مشورتی مذکور و اصل برائت و تفسیر مضیق کیفری، میتوان استدلال نمود که میتوان تا حد امکان حدود این جرم را محدودتر نمود هرچند رواج روابط خارج از چارچوب نکاح، ممکن است باعث تزلزل نهاد خانواده، رواج بیبندوباری و کاهش گرایش جوانان به تشکیل خانواده گردد، اما به نظر میرسد با مجازات نمیتوان جلوی مفاسد برشمرده شده را گرفت و نیاز به آموزش افراد جامعه و بالأخص جوانان است.
البته در قوانین و مقررات متفرقه و خاص جرائمی مرتبط با رابطه نامشروع جرمانگاری شده که مهمترین آنها به شرح ذیل میباشد:
1. جرم زنا از مواد 221 الی 232 قانون مجازات اسلامی؛
2. جرم قوادی از مواد 242 الی 244 قانون مجازات اسلامی؛
3. جرم ایجاد مراکز فساد و فحشا ماده 639 قانون مجازات اسلامی؛
4. جرائم لواط و مساحقه و تفخیذ از مواد 233 الی 241 قانون مجازات اسلامی.
گفتار دوم: عنصر مادی جرم خیانت در امانت
آن قسمت از جرم که نمود و ظهور بیرونی و خارجی پیدا میکند تحت عنوان عنصر مادی جرم به شمار میرود که مشمل بر رفتار مجرمانۀ مرتکب جرم، موضوع جرم و شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم است. در ذیل هریک را به تفصیل توضیح خواهیم داد.
بند اول- رفتار مجرمانه: در تعریف رفتار مجرمانه آمده است که: «عمل یا رفتاری است که قانون حالات مختلف آن را از جمله انجام یا عدم انجام آن، وضعیت یا حالت و …. حسب هر جرم اعلام و برای آن مجازات تعیین نموده است» که ممکن است به شکلهای ذیل نمود پیدا کند.
الف) فعل: که بر دو قسم مادی یا معنوی تقسیم میشود. از مصادیق فعل مادی میتوان به کشتن، بردن، انتقال دادن، اشاره کرد و رفتارهایی چون، توهین، فریاد زدن و ترساندن از مصادیق عنوان مجرمانه به صورت فعل مثبت معنوی است.
ب) ترک فعل: به عنوان فعل منفی نیز مشهور است که اصولاً به صورت مادی تحقق مییابد، مانند نبستن در، انجام ندادن یک عمل و … البته ممکن است به صورت معنوی نیز تحقق یابد، مانند اینکه نگهبان بانک، پلیس را از وضعیت سرقت مطلع نمیکند.
ج) فعل ناشی از ترک فعل: به نوعی، به نتیجۀ رفتار مجرمانه ناشی از فعل منفی گفته میشود، مانند اینکه مادری به فرزند خود شیر نمیدهد تا او بمیرد، در صورتی جرم محسوب میشود که مقنن صریحاً به این نتیجه تصریح کند.
د) حالت: رفتار مجرمانهای که مربوط به وضعیت روحی و روانی یا جنایی شخص است، مانند ولگردی یا اعتیاد یا فاحشگی
بر اساس ماده 637 قانون مجازات اسلامی رفتار مجرمانه جرم رابطه نامشروع یکی از افعال مثبت مادی لمسی چون «تقبیل و مضاجعه و …» میباشد که در زیر به تشریح آنها میپردازیم:
1. تقبیل: به معنی بوسیدن زن و مرد می باشد.
2. مضاجعه: به معنی همبستر شدن زن و مرد می باشد.
آنچه در مورد «رفتار مجرمانه» جرم رابطه نامشروع باید بدانیم:
اولاً: مصادیق و موارد ذکر شده در ماده جنبه تمثیلی دارند نه حصری.
ثانیاً: باید رفتار مجرمانه به صورت فعل مادی نه معنوی صورت پذیرد؛ بنابراین گفتگوی عاشقانه پشت تلفن یا ارسال sms یا نامهنگاری عاشقانه نمیتواند از مصادیق رابطه نامشروع تلقی شود.
ب) شرایط و اوضاع و احوال لازم برای تحقق جرم
1. وجود رابطه بین زن و مرد: اولین شرط تحقق این جرم این است که ارتباط فیمابین یک جنس مؤنث و یک جنس مذکر باشد؛ بنابراین عنوان رابطه نامشروع به دو هم جنس (هر دو مؤنث یا مذکر) اطلاق نمیشود. به همین دلیل منظور قانونگذار روابط نامشروع فیمابین دو هم جنس را تحت عناوین خاصی چون مساحقه، لواط و… جرم انگاری نموده است.
البته پیر یا جوان بودن و یا مجرد و متأهل بودن زن و مرد مؤثر در مقام نیست.
2. نامشروع بودن رابطه: دومین شرط تحقق رابطه نامشروع همانطوری که از عنوان استنباط میشود «نامشروع بودن» رابطه فیمابین زن و مرد است؛ بنابراین در صورتی که روابط فیمابین زن و مرد از بابت فعالیت کاری یا هنری یا نمایشی و امثالهم باشد که از نظر عرف مشروعیت دارد تحقق جرم «رابطه نامشروع» سالبه به انتفاء موضوع خواهد بود.
3. نبود علقه زوجیت: به پیوند برآمده از نکاح فیمابین زن و مرد تعبیر میشود؛ چرا که با عقد نکاح روابط زن و مرد مشروع میشود؛ بنابراین ادعای وجود رابطه نامشروع کان لم یکن خواهد بود. البته به یاد داشته باشیم که رابطه نسبی یا سببی فیمابین زن و مرد شرط مؤثر در مقام نیست.
گفتار دوم: عنصر مادی
عنصر مادی جرم مذکور از نوع فعل بوده و با توجه به مصادیق برشمرده شده و تلقی عمومی از واژه «عمل منافی عفت» و «رابطه نامشروع» و نظریات مشورتی ذکر شده میتوان گفت هر نوع عملی است که منافی عفت عمومی تلقی گردد و صرف تنها بودن زن و مرد در جایی یا در ماشین نشستن دو نامحرم و یا قدم زدن ایشان نمیتواند عنصر مادی جرم رابطه نامشروع قرار بگیرد.
گفتار سوم: عنصر معنوی
عنصر معنوی جرم رابطه نامشروع، اراده ارتکاب آن و عمد در انجام عمل منافی عفت میباشد و جهت وقوع این جرم، فقط نیاز به سوءنیت عام است و سوءنیت خاص جهت جرم رابطه نامشروع نیاز نخواهد بود. قابل ذکر است که جهل حکمی و موضوعی در مورد وقوع جرم مذکور رافع مسئولیت کیفری خواهد بود