کتاب جرمشناسی فراملی
داتیکان : کتاب جرم شناسی فرا ملی به نویسندگی آلت سمولرز رولف هاومن ، در ایران به کوشش حمیدرضا نیکوکار و به ترجمه گروهی از پژوهشگران علوم جنایی توسط انتشارات میزان چاپ گردید .
گزیده ای از دیباچه کتاب به قلم جناب دکتر علی حسین نجفی ابرندآبادی:
جرم شناسی به عنوان يکی از رشته های علوم مرکب، که از برآيند و ترکيب شاخههای گوناگون علوم انسانی و تجربی پدید آمده است، مهمترین موضوع مطالعاتی خود، يعنی جرم را، از حقوق کيفری گرفته است. جرم، طبقه بندی و عناصرِ تشکيل دهنده، خصوصيات حقوقی مرتکب و بزه ديده، آيين و نهادهای رسيدگي به آن در حقوق کيفری تعريف و تعيين می شود؛ جرم شناسی با توسل به روش های تجربی، به چرایی، چگونگی و علل ارتکاب جرايم، آنگونه که در قوانين کيفری داخلی تعريف و احصاء شده است، می پردازد. بنابراين، شگفت آور نيست که جرم شناسان، نخست مطالعه علت شناسی جرايمی را در دستور پژوهش و مطالعه قرار دادند که سياهه و اصول حاکم بر آنها در حقوق کيفری کشورهای متبوع خود پيشبينی شده است. جرم شناسان در اين چارچوب، بزهکاری خشونت آميز، جرايم تزويرآمیز، جرایم سایبری وجرايم اشخاص حقوقی را از آن جهت که جزو تابعان حقوق کيفری محسوب شدند، بررسی می کنند.
نسل زدایی، جنايات عليه بشريت، جنایات جنگی و تجاوز، که نماد نقض حقوق بشر و حقوق بشردوستانه بين المللی محسوب میشوند، ابتدا در حقوق بين المللی کيفری نوپا ـ نسبت به حقوق کيفری ملی ـ ظهور پیدا کردند و برای نخستین بار در اسناد بينالمللی، مانند کنوانسيون های چهارگانه ژنو (1949) و کنوانسيون پيشگيری و مجازات ژنوسايد (1948) جرم انگاری شدند.
بدین ترتیب، جرم شناسان، در مقام مقايسه با مطالعه جرايم داخلی، با تأخير به بررسی علت شناسی، مرتکبان و قربانيان جنایات بين المللی و روش های پيشگيری از آنها پرداخته اند. به عنوان دلايل ديگر اين تاخيرِ مطالعاتی، می توان به رقم سياه اين جرايم، ناشی از ملاحظات سياسی و نيز به علت جايگاه سياسی مرتکبان آنها، که نوعاً رهبران، دولت مردان، صاحبان قدرت و کارگزاران دولتی هستند، از يک سو و به اکراه قربانيان اين جنايت ها و بازماندگان آنها در گزارشدهی بزه ديدگی خود و افشاء هويت مرتکبان، به لحاظ تهديد بالقوه و بالفعل عليه خود و خانواده هايشان، يا بنابر ملاحظاتِ حيثيتی، قومی و فرهنگی، از سوی ديگر و سرانجام به نبود نمونه های مطالعاتی، يعنی عدم دسترسی به مرتکبان، بزه ديده گان و گواهان اين اعمالِ جنایی نيز اشاره کرد.