کتاب شبکههای اجتماعی به مثابه ابزار ارتکاب جرم
داتیکان : گزیده ای از دیباچه کتاب به قلم مترجمان محترم:
در دوره کنونی، استفاده از شبکه های اجتماعی به بخشی از سامانه برقراری ارتباط افراد در دنیای مدرن تبدیل شده است. بر این این اساس، رشد این شبکه ها موجب گردیده است تا ارسال پیام متنی، صوتی و تصویری جایگزین نشست های صمیمانه شود. یافته های پژوهش ها نشان می دهد که شبکه های اجتماعی با اهداف متفاوتی تاسیس می شوند.
شبکه های اجتماعی برای تحقق اهداف مورد نظر خود، موجب گسترش روابط میان افراد می شوند. از این رو، رسانه های اجتماعی به افراد اجازه می دهند تا از طریق مختلف با یکدیگر آشنا شوند و در قالب های عمومی و خصوصی به گفتگو با یکدیگر بپردازند.
یافته های پژوهش ها در جرم شناسی ثابت کرده است که شبکه های اجتماعی با اثرگذاری بر دنیای جرم و بزهکاری، ماهیت، قلمرو و فنون جرم را با تغییراتی مواجه کرده است. بر این اساس، بسترهای موجود در شبکه های اجتماعی موجب شده است تا از یک سو، این شبکه ها به مثابه ابزارهای فناورانه ارتکاب برخی جرایم سنتی هم چون کلاهبرداری، سرقت هویتی، هرزه نگاری و ...، نسخه های مدرن و روزآمد ارتکاب جرایم قدیمی را به وجود آورند و از سوی دیگر، فرصت های ارتکاب جرایم جدیدی را فراهم کنند که می توان آن ها را جرایم خاص شبکه های اجتماعی و اینترنت نامید.
در این راستا نیز می توان به جرایمی چون هک کردن حساب کاربری، دسترسی های غیرمجاز هم چون سرقت گذرواژه، سرقت دیجیتال و... اشاره کرد.سامانه های جرم انگاری نظام های حقوقی مختلف بر اساس رهیافت های سنتی از الگوهای ارتکاب جرم شکل گرفته اند. به عبارت دیگر، پیش فرض اکثر قریب به اتفاق قانون گذاران در فرایند جرم انگاری، ارتکاب جرم در دنیای واقعی بوده است. حال آن که رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات الگوهای مدرن بزهکاری را در قالب جرایم سایبر به وجود آورده است.